meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Β.ΑΥΓΟΥΛΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο πάνελ με τον Fernadez Galiano


Στη Λισαβόνα βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016 ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, προσκεκλημένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε θεματικό συνέδριο για τις φυσικές καταστροφές και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Στον κ. Αυγουλά έγινε η τιμή να είναι ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου και στην κεντρική του ομιλία να βάλει τις βάσεις για τις επιμέρους θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στα σχετικά πάνελ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στελέχη υπουργείων και γενικών γραμματειών πολιτικής προστασίας, εργαζόμενοι σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσίες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, εκπρόσωποι συλλόγων ευπαθών κοινωνικά ομάδων, καθηγητές πανεπιστημίων κ.α.

Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από την εισήγηση του Βαγγέλη Αυγουλά:

«Κυρίες / Κύριοι,

Ευχαριστώ τους διοργανωτές που με τίμησαν με την πρόσκλησή τους, καθώς και όλους εσάς που θα μου αφιερώσετε την προσοχή σας για λίγα λεπτά.

Στα λίγα αυτά λεπτά που έχω το λόγο, θα προσπαθήσω να μιλήσω επίκαιρα και ουσιαστικά, συνδέοντας την καθημερινότητα στην Ελλάδα, με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή καθημερινότητα, και το θέμα του σημερινού συνεδρίου «φυσικές καταστροφές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η πρόληψη των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα των έντονων φυσικών φαινομένων και παράλληλα η άμεση ανάγκη διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων σε κάθε πτυχή της ελληνικής καθημερινότητας είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Οι πολιτικές επιτηδευμένης αδιαφορίας, των περασμένων ετών, συνέβαλαν στην όξυνση της προσφυγικής κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, με την  αυξημένη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορά της. Η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μιας και αποτελεί την πύλη εισόδου στην Ευρώπη του δίχως προηγούμενο προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ στην άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλε έμπρακτα στη διαχείριση της κρίσης, παρέχοντας υλικά και μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν. Η συνεργασία των κρατών μελών με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην απορρόφηση της βοήθειας αυτής ήταν καθοριστικής σημασίας και παρόλο που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, η Ευρώπη στο σημείο αυτό έδειξε ευελιξία. …

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ και σε άλλη μια θεωρούμενη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, στην οποία και κατατάσσομαι από τη γέννηση μου:

Στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, ο πληθυσμός των ατόμων με αναπηρία αντιπροσωπεύει το 10% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό πολύ σημαντικό. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων με αναπηρία, ζούμε κάθε κομμάτι της συλλογικής ζωής του τόπου μας με τους συμπολίτες μας και κάνουμε ολοένα και περισσότερα βήματα, είτε σε θεσμικά οργανωμένο επίπεδο, είτε σε εθελοντικό, για να επιτύχουμε την  πλήρη κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση.

Εδώ εντάσσονται και οι επιμέρους προσπάθειες αναπηρικού κινήματος και πολιτείας για την πρόσβαση στην πληροφόρηση για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές.

Ένα παράδειγμα σε οργανωμένο επίπεδο: η πληροφόρηση για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές γίνεται στην Ελλάδα για τα άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω του κέντρου εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών και διαχέεται σε όλη την Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί παιδιά με προβλήματα όρασης και ξεκινούν να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα μέσα για την ορθή ενημέρωσή τους αποτελούν είτε η γραφή Braille είτε τα ηχογραφημένα μηνύματα για την προστασία από τους σεισμούς και για άλλα φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Προσωπικά, ως μαθητής σε τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών που βρισκόταν σε σχολείο γενικής εκπαίδευσης, με θυμάμαι να συμμετέχω ισότιμα σε όλες τις εκπαιδευτικές ασκήσεις προστασίας από σεισμούς και τα όσα έμαθα, χρειάστηκε το 1999 να τα χρησιμοποιήσω με επιτυχία, σε ηλικία 11 ετών, στο μεγάλο σεισμό που ζήσαμε τότε στην Αθήνα.

Και πολλοί ίσως θυμάστε άλλα ζωντανά παραδείγματα που παρά τη φυσική τους ιδιαιτερότητα, σώθηκαν από τη σωστή πληροφόρηση και τις οδηγίες πρόληψης στις οποίες είχαν εκπαιδευτεί: πρόσφατα στο μεγάλο σεισμό της Ιταλίας, ένας τυφλός έσωσε τη γυναίκα του από το θάνατο, μόνο με την αφή του, ξεθάβοντας την από τα ερείπια του γκρεμισμένου σπιτιού τους.

Ποιος δε θυμάται στο φριχτό τρομοκρατικό χτύπημα στους διδύμους πύργους των ΗΠΑ έναν τυφλό να σώζεται χάρη στον σκύλο οδηγό του;

Και Ένα παράδειγμα διάχυσης της πληροφόρησης, πρόληψης και κοινωνικής ένταξης σε εθελοντικό επίπεδο: πρόσφατα διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα, οι κωφοί συμπολίτες μου δεν είχαν κατανοήσει ποτέ τα διαφημιστικά ενημερωτικά μηνύματα με οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, τα οποία είχε χρηματοδοτήσει πριν χρόνια ο αρμόδιος κρατικός μας φορέας και προβάλλονται τηλεοπτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τυχαία αυτή διαπίστωση με σόκαρε και με κινητοποίησε άμεσα.

Μια φίλη μου, η Θάλεια, μια εθελόντρια καθηγήτρια νοηματικής γλώσσας η Χρυσάνθη Σχοιναράκη και ένας εθελοντής φίλος μου σκηνοθέτης ο Χρήστος Νίκας, αρκούσαν για να ανέβει στο youtube χωρίς ούτε 1€ κόστος, η λύση στο πρόβλημα»!


Ο κ. Αυγουλάς συνέχισε: «Από τα παραδείγματα που σας ανέφερα, αποδεικνύεται ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία, αντίθετα στις δυσκολίες, λέμε με τη στάση ζωής μας ότι η πρόληψη σώζει ζωές και διεκδικούμε καθολική πρόσβαση στην πληροφόρηση. Δύο τέτοια παραδείγματα πρωτοπόρων με αναπηρία διεθνούς κύρους προέρχονται από την Ελλάδα: ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον οποίο συνεργάζομαι ως νομικός του σύμβουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού  Forum ΑμεΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης!

Βλέπετε λοιπόν ότι η καλή πληροφόρηση, η ένταξη και η πρόληψη δεν είναι ακατόρθωτες παρά τις φαινομενικά αντικειμενικές δυσκολίες. Το επόμενο στοίχημα των χωρών υποδοχής είναι η πλήρης ένταξη της ευάλωτης ομάδας των αιτούντων άσυλο, καθώς απ’ ότι φαίνεται η διαμονή των περισσότερων εξ ατών στην Ελλάδα θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και μιλάμε για ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στην πληροφορία με τον πιο σκληρό τρόπο. Ξαφνικά, χωρίς προετοιμασία και εκπαίδευση. Συμβιώνουμε στην Ελλάδα με χιλιάδες ανθρώπους που σώθηκαν από τον πόλεμο και μετά από τις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τον πνιγμό, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καθόλου να κολυμπούν και την ίδια στιγμή έσωσαν και την ψυχή τους από τη βία και τις χιλιάδες απάνθρωπες στιγμές του πολέμου και τώρα αναζητούν στηρίγματα και διαδρομές σε νέες πατρίδες.

Αυτή την τεράστια δύναμη με την οποία οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κέρδισαν τη μάχη της ζωής, θέλουμε τώρα στην Ελλάδα να τη μετατρέψουμε σε μια γόνιμη ορμή πληροφόρησης, που θα αποτελέσει και τη γέφυρα για την πλήρη ένταξή τους σε κάθε πτυχή της συλλογικής ζωής του τόπου!

Πλέον αποκτούμε σαφή εικόνα πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα, σε ποια σημεία βρίσκονται, ποιας εθνικότητας είναι και ποια γλώσσα μιλούν. Έτσι, έχουν σχεδιαστεί και διανέμονται φυλλάδια στη γλώσσα τους παρέχοντας όλες τις χρηστικές πληροφορίες πρώτης υποδοχής.

Η πληροφόρηση στη γλώσσα τους για της ιδιαιτερότητες της ελληνικής καθημερινότητας, μπορεί λοιπόν να επεκταθεί.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι σχολικές τάξεις για τα παιδιά των προσφύγων, μια πρώτη γέφυρα ένταξης τους στη σχολική ζωή της χώρας.
Και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, με στόχο να γίνει και η πρόληψη βασικό στοιχείο της καθημερινότητας όλων, η κολύμβηση γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. …»

Ο κ. Αυγουλάς κατά τη μισάωρη παρουσία του στο βήμα του συνεδρίου, απάντησε παράλληλα σε απορίες των παρευρισκομένων ενώ ανέπτυξε και σχετικό διάλογο γόνιμου προβληματισμού με αρκετούς από αυτούς, χωρίς να παραλείψει να αφήσει αιχμές για την εγωιστική πολιτική πολλών εταίρων μας στην Ε.Ε. που εθελοτυφλούν και κρύβονται μπροστά στην πανευρωπαϊκή κοινωνική επιταγή για επιμερισμό των προσφυγικών ροών και φιλοξενία τους σε κάθε χώρα – μέλος.

Ο νεαρός δικηγόρος, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο ΥΠ. ΕΣ. Κ. κ. Πάνο Στενό, Ιωάννα Σκόνδρα και Έφη Αναστοπούλου που συνέβαλαν στην επιτυχημένη παρουσίαση, στον επίλογο του τόνισε:

«Τέλος, πιστεύω ότι ένας ευρύτερος στρατηγικός, κοινωνικός σχεδιασμός, βασισμένος στις σύγχρονες ανάγκες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορεί όχι μόνο να εξασφαλίσει τη συλλογική, καθημερινή ομαλότητα, αλλά ακόμα περισσότερο, να βοηθήσει ώστε να περάσει μια ολόκληρη κοινωνία, μια ολόκληρη χώρα και ένα ανθρώπινο πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την απλή επιβίωση, στην αρμονική ποιοτική συμβίωση»!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου