meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΘΕΛΗΣΗ ΝΙΚΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΙ

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου.

Η τέχνη είναι, πάνω απ’ όλα, ένας τρόπος έκφρασης για τον δημιουργό και όταν αυτός έχει τεράστια δύναμη ψυχής, τότε δεν υπάρχουν εμπόδια. Ακόμα και όταν το σώμα «αδρανεί», το πνεύμα βρίσκει το μέσο να ξεπερνά τα πάντα. Υπάρχουν έργα τέχνης που πίσω τους βρίσκονται η ελπίδα, το κουράγιο, φοβερό ψυχικό σθένος και η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Δημιουργοί αυτών των έργων είναι τα μέλη της ΖΩΣΠ, καλλιτέχνες που αψηφούν την αναπηρία που υφίστανται είτε εκ γενετής, είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ή αρρώστιας και βλέπουν αισιόδοξα και δημιουργικά τη ζωή, ζωγραφίζοντας κυρίως με την ψυχή τους και κατόπιν κρατώντας το πινέλο με το στόμα και τα πόδια.

Λίγα λόγια για την ΖΩΣΠ.

Η ΖΩΣΠ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της «Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι». Η δημιουργία της έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα και να κερδίζουν τη ζωή τους από τις πωλήσεις των έργων τους, που έχουν αναπαραχθεί σε κάρτες και ημερολόγια. Η Διεθνής Ένωση των Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι προάγει τα συμφέροντα των καλλιτεχνών, ενώ λειτουργεί και σαν εκδοτικός οίκος, ο οποίος προωθεί τα έργα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τους βοηθά να είναι ενεργοί, εξασφαλίζει οικονομική ανεξαρτησία για τους ίδιους και την οικογένειά τους, αμβλύνει κατά πολύ το υψηλό κόστος της προσωπικής καθημερινής φροντίδας τους, με τελικό στόχο να ζουν με ασφάλεια μια ολοκληρωμένη ζωή.

Στις δραστηριότητες της Ένωσης περιλαμβάνονται ακόμα η προβολή του έργου των μελών της και η διεύρυνσή της, παρέχοντας ηθική και υλική υποστήριξη σε άτομα με παρόμοια σωματικά προβλήματα και ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ώστε να φτάσουν σε αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Ελένη Μαρίνου, ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, ο Κυριάκος Κυριακού, η Μαρία Αποστόλου και ο Λέανδρος Αρβανιτάκης είναι οι πέντε καλλιτέχνες, που με «εφαλτήριο» την αξιοπρέπεια ζωγραφίζουν, δίνοντάς μας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Η οικονομική ανεξαρτησία βασικός στόχος.

Μαρία Αποστόλου

«Στόχος των μελών της ΖΩΣΠ είναι αφενός να μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και να μην επιβαρύνουν τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο και αφετέρου να έχουν μια δημιουργική ζωή», μου λέει η κα Μαρία Αποστόλου, που είναι μέλος της Ένωσης από το 1996. «Οι ανάγκες μας είναι πολύ μεγάλες, αρκετοί χρειάζονται κάποιον όταν ζωγραφίζουν για να τους βοηθά με τα χρώματα, να στήσει τον καμβά κ.τ.λ. Επίσης, χρειαζόμαστε και έναν άνθρωπο να μας μαγειρέψει, να μας καθαρίσει, να μας πλύνει», μου υπογραμμίζει η ζωγράφος, η οποία ζει μόνη της στο Λαύριο και απασχολεί δύο άτομα που τη φροντίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, όπως μου εκμυστηρεύεται, έχουν γίνει πλέον η οικογένειά της. Η κα Αποστόλου είναι εκ γενετής τετραπληγική, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να ζωγραφίζει από πάρα πολύ μικρή: «Νιώθω πως με τη ζωγραφική γεννηθήκαμε μαζί, είναι το δίδυμο αδερφάκι μου».

Όσον αφορά στην τέχνη της, η ζωγράφος δηλώνει πως θέλει να την κρίνουν μόνο για το αποτέλεσμα: «Θα ήθελα να με κρίνουν μόνο για τα έργα μου και να μην στέκονται στο γεγονός ότι ζωγραφίζω με το στόμα. Στόχος μου είναι πάντα να έχω ένα άρτιο αποτέλεσμα και να μην μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν ο τρόπος ήταν ιδιαίτερος».

Όταν τη ρωτώ για το τι σημαίνει η ζωγραφική για εκείνη, μου απαντά: «Έχει γεμίσει τη ζωή μου, μέσα από τη ζωγραφική καλύπτω όλες μου τις ανάγκες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ευτυχισμένη». Έμπνευση για την ίδια αποτελούν τα πάντα, ό,τι υπάρχει γύρω της, η φύση, οι άνθρωποι, όλα μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα καμβά για την καλλιτέχνη, που βρήκε τον δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής. Η ζωγράφος έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει και δύο ατομικές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Με τη ζωγραφική αισθάνομαι χρήσιμος και δημιουργικός.

Λέανδρος Αρβανιτάκης

Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία Κύπρου, κατοικεί στην Αθήνα και είναι μέλος της Ένωσης από το 2001. Φοίτησε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο και παράλληλα στο Ωδείο Αθηνών έμαθε κλαρινέτο. Άρχισε να ζωγραφίζει σε μικρή ηλικία, λίγο πριν δώσει όμως εξετάσεις στην Καλών Τεχνών είχε ένα ατύχημα και οι εξετάσεις δεν ήρθαν ποτέ. Η ζωή του από κείνη τη μέρα άλλαξε ριζικά, καθώς έπρεπε να μάθει να ζει με την τετραπληγία. Μετά το ατύχημα εγκατέλειψε την ζωγραφική μέχρις ότου έλαβε τις κάρτες της ΖΩΣΠ και ξανάρχισε να ζωγραφίζει το 1998, με το στόμα πλέον.

Στήριγμά του η σύζυγός του που είναι η κινητήριος δύναμη για τον ίδιο, όπως μου υπογραμμίζει, ενώ όπως μου εξηγεί η ζωγραφική παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του: «Με τη ζωγραφική αισθάνομαι χρήσιμος για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι καλλιτεχνικά και βέβαια μέσα από αυτή κατάφερα να μεταδώσω το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας στους άλλους ανθρώπους». Για εκείνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τον ίδιο, μου λέει: «Θα τους συμβούλευα να μην εγκαταλείψουν, να μην θεωρήσουν τον εαυτό τους αδικημένο, απλά να γνωρίζουν, όπως κι εγώ, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουνέναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Όλα είναι θέλημα του Θεού, αλλά όχι τιμωρία. Όταν κλείνει μία πόρτα ανοίγει μία άλλη».

Η θάλασσα ήταν πάντα μια από τις αγάπες του και το βλέπουμε στις θαυμάσιες θαλασσογραφίες του: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω όσα βλέπω από τη βεράντα του σπιτιού μου, τη θάλασσα που πάντα αγαπούσα», μου λέει και συμπληρώνει: «Βέβαια έχω ασχοληθεί με όλες τις θεματολογίες, με πορτρέτα, με μοντέλα εκ του φυσικού». Ο ζωγράφος έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Γνωρίστε και τους άλλους τρεις καλλιτέχνες της ΖΩΣΠ.

Ελένη Μαρίνου

H Ελένη Μαρίνου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1943. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και ήταν γνωστή ζωγράφος με συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις έως ότου το 1987 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα την καθήλωσε στο κρεβάτι και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Τα σοβαρά της τραύματα και η ρευματική αρθρίτιδα από την οποία άρχισε να υποφέρει της στέρησαν τελείως τη χρήση των χεριών της. Το 1993 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και από το 1997 είναι μέλος της Ένωσης.

Τριαντάφυλλος Ηλιάδης

O Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Ένωσης από το 1970. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η τελευταία του ατομική έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμης για το έργο του.

Κυριάκος Κυριακού

Ο Κυριάκος Κυριακού έμεινε τετραπληγικός το 1973, όταν σε μια εκδρομή,έπαθε κάταγμα του αυχένα βουτώντας στη θάλασσα. Τον επόμενο χρόνο, που τον πέρασε σ’ ένα νοσοκομείο της Αγγλίας, άρχισε να ζωγραφίζει κρατώντας το πινέλο με το στόμα του. Ζει και εργάζεται στο Λιοπέτρι Κύπρου. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Είναι παντρεμένος και πρόσφατα απέκτησε δίδυμα παιδιά.

Πού θα βρείτε τα έργα των καλλιτεχνών της ΖΩΣΠ.

Αγοράζοντας τα έργα των μελών της ΖΩΣΠ, στηρίζετε τον αγώνα τους για δημιουργία και αυτοσυντήρηση και επιβραβεύετε την προσπάθειά τους να «βγουν από το περιθώριο της ζωής». Αν, λοιπόν, σκοπεύετε κι εσείς να αγοράσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη φετινή συλλογή τους. Εκτός από τις κάρτες, τα μέλη της ΖΩΣΠ διαθέτουν χαρτί περιτυλίγματος, αφίσες, επιστολόχαρτα και παζλ για ενήλικους και παιδιά.

Για να παραγγείλετε τις κάρτες, το ημερολόγιο του 2017 και τα άλλα έργα των καλλιτεχνών της ZΩΣΠ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-6452947 ή στείλτε fax στο 210-6457898 και θα λάβετε την παραγγελία σας ταχυδρομικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου