meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Διανομέας από την εταιρεια κάνει "θελήματα"

Δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και αναλαμβάνουν μικροδουλειές εταιρείες που κάνουν για εσάς όλα τα θελήματα: πληρωμή λογαριασμών, βόλτα του σκύλου, ψώνια και κάθε άλλη μικρή ή μεγαλύτερη «αγγαρεία».

«Ένας τύπος ντρεπόταν να πάει στο φαρμακείο να αγοράσει βιάγκρα κι έστειλε εμάς να του πάρουμε. Ένας άλλος μας υπαγόρευσε ένα ερωτικό σημείωμα, ένα ραβασάκι, κι εμείς το βάλαμε στο αυτοκίνητο της κοπέλας που του άρεσε. Αυτά είναι τα θελήματα που έχουν και λίγο την πλάκα τους, αλλά εμείς μπορούμε να κάνουμε σχεδόν οποιαδήποτε μικροδουλειά χρειαστεί κανείς».

Θα τους βρείτε να συστήνονται ως ο άνθρωπός σας, να λένε πεταγόμαστε όπου θέλετε, να διαφημίζουν ότι κάνουν οτιδήποτε από θελήματα και αγγαρείες. Είναι οι μικρές εταιρείες που στην πλειοψηφία τους δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, αναλαμβάνοντας μικροδουλειές. Ο Αλέξης Μαζαράκης δημιούργησε την εταιρεία «Θελήματα - Πεταγόμαστε για εσάς» το 2009 και από το 2011 άρχισε να τη δουλεύει πιο εντατικά. Άρχισε με τη γειτονιά του, το Παλαιό Φάληρο, και σήμερα εξυπηρετεί όλα τα νότια προάστια και το κέντρο. Στην ιστοσελίδα του λέει «πεταγόμαστε όπου θέλετε με 5 ευρώ: Στο περίπτερο, στο μπακάλικο, στο video club, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, για τα γλυκά σας, για το φαγητό σας», ενώ θα πάει βόλτα το σκύλο, θα κάτσει στην ουρά για πληρωμές, προσφέρει υπηρεσίες κούριερ και διάφορα άλλα.

«Σκεφτήκαμε ότι μέσα στην κρίση πολλοί δεν θα μπορούσαν να έχουν υπαλλήλους, όμως οι εξωτερικές δουλειές πάντα υπάρχουν. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι. Εμείς θα τρέξουμε για αριθμό πρωτοκόλλου, για φωτοτυπίες, για να φέρουμε ή να πάμε μια δικογραφία. Μια άλλη κατηγορία πελατών μας είναι αυτοί που εργάζονται το πρωί και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν διάφορες γραφειοκρατικές δουλειές. Ένας που παίρνει ημερομίσθιο 30 ευρώ δεν θα τα  χάσει για να πάει να πληρώσει την εφορία, θα δώσει σε εμάς 5 ή 10 ευρώ, ανάλογα με το πού είναι, και θα κάνουμε εμείς αυτή τη δουλειά. Και υπάρχει και η κατηγορία των οικιακών υπηρεσιών, που αφορά συνήθως σε ηλικιωμένους. Να του κάνουμε τα ψώνια, να πάμε στο φαρμακείο κ.λπ.».

Ο Αλ. Μαζαράκης λέει ότι για ψώνια, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ μέχρι 50 ευρώ, θα καλύψει εκείνος το ποσό και θα το εισπράξει μαζί με την αμοιβή του, όταν τα παραδώσει. Για ψώνια μεγαλύτερης αξίας θα τα πάρει από  πριν τα χρήματα για λόγους ασφαλείας. Για τα ψώνια η αμοιβή του είναι ανάλογα με τις σακούλες και με το πόσο κοντά είναι ο πελάτης από την έδρα της εταιρείας. Συνήθως, όμως, ξεκινά από 5-6 ευρώ. Μια πελάτισσά του από τη Βόρεια Ελλάδα στέλνει στην κόρη της που είναι φοιτήτρια κάθε βδομάδα ένα δέμα με φαγητά. Η κοπέλα δεν έχει τρόπο να πάει να το πάρει και πάει εκείνος. Μια φορά τη βδομάδα από τα ΚΤΕΛ μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια 12 ευρώ. «Το ταξί πηγαινέλα θα ήταν ακριβότερο». «Και οι υπηρεσίες κούριερ που παρέχουμε είναι πιο γρήγορες από των μεγάλων εταιρειών. Ένα παπουτσάδικο στο Κολωνάκι με υποκατάστημα στη Γλυφάδα μάς ζήτησε να του πάμε από τη Γλυφάδα στο Κολωνάκι ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια νούμερο 39 που το ήθελε μια πελάτισσα. Σε μια ώρα τα παπούτσια ήταν εκεί». Η δουλειά, λέει, έχει μέλλον. Ξεκίνησε μέσα στην κρίση και καταφέρνει να αντέχει μέσα στην κρίση, έχοντας και τέσσερις υπαλλήλους. Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα, θα πάει καλύτερα και η δουλειά.

Εταιρείες για θελήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και μαθαίνονται συνήθως από στόμα σε στόμα και από το Facebook. Ο Γιάννης Καρπουτζάκης, 24 χρόνων, άνοιξε τη «City Delivery» στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2012, αφήνοντας τις σπουδές του. Απευθύνεται κι εκείνος σε επιχειρηματίες που είναι μόνοι τους  ή που δεν θέλουν να απασχολούν τον υπάλληλό τους για εξωτερικές δουλειές, σε ηλικιωμένους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο να πάρουν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, σε φοιτητές που χρειάζονται να στείλουν ή να πάρουν άμεσα ένα φαξ ή μια εργασία, στον πολυάσχολο που δεν μπορεί να περιμένει στις ουρές. Ο Γ. Καρπουτζάκης λέει ότι το είδε σαν ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης, ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο αν και οι καιροί  είναι δύσκολοι και υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, ότι μπόνους τού δίνει η επέκταση της δραστηριότητάς του στις ταχυμεταφορές σε Ελλάδα και εξωτερικό  «γιατί το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει άνθιση».

Καλά και χρήσιμα όλα αυτά, όταν όμως πρόκειται για ηλικιωμένους ή Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) υπάρχουν και οι κοινωνικές δομές της πολιτείας στις οποίες μπορούν να απευθύνονται. Η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Αττική, λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο να πληρώσει 5 ευρώ σε μια εταιρεία για να του φέρει τα φάρμακά του, καλό όμως θα είναι να γνωρίζει και τις εναλλακτικές του. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί σχεδόν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας (υπάρχουν 879 δομές). Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο του και στη συνέχεια ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει μια έρευνα. Για να ενταχθεί κανείς θα πρέπει να είναι από 65 και πάνω και σειρά προτεραιότητας έχουν άνθρωποι χωρίς πολλές οικονομικές δυνατότητες, που είναι μοναχικοί, με προβλήματα υγείας. Όσοι είναι ΑμΕΑ εντάσσονται όλοι χωρίς περιορισμούς. Κάθε πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» διαθέτει έναν κοινωνικό λειτουργό ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής εργασίας, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημέρωση για δικαιώματα που ο  ενδιαφερόμενος ίσως να μην ξέρει ότι έχει, διαμεσολάβηση για να βγουν πιο γρήγορα διάφορα επιδόματα κ.λπ., ένα νοσηλευτή που θα μετρήσει το ζάχαρο, την πίεση, θα κάνει ενεσοθεραπεία, ατομική υγιεινή, θα συνοδεύσει τον άνθρωπο στο γιατρό ή στο νοσοκομείο και έναν οικογενειακό βοηθό ο οποίος θα ασχοληθεί με την καθαριότητα, θα σιδερώσει, θα σφουγγαρίσει, θα πληρώσει λογαριασμούς, θα κρατήσει συντροφιά. Η Σοφία Κολιζέρα λέει ότι το  «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει συνολικά 3.500 εργαζόμενους οι οποίοι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Ένα ακόμη αίτημά τους είναι, εκτός των τριών ειδικοτήτων που προαναφέρθηκαν, το πρόγραμμα να ενισχυθεί με γιατρούς και φυσικοθεραπευτές.

Θα σου κάνουν τις αγγαρείες

Θελήματα - Πεταγόμαστε για εσάς Εξυπηρετεί τα νότια προάστια και το κέντρο, 210 9888202, www.thelimata.tv.

Αγγαρείες - Θελήματα Για Αμπελόκηπους, Γουδί, Ζωγράφου, Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, 210 6926761,

aggareies-thelimata.blogspot.gr.

Ο άνθρωπός σας Σε όλη την Αθήνα, 697 4077812, oanthroposas.blogspot.gr.
Θέλω Express Θεσσαλονίκη, 2310 222100, www.theloexpress.gr.
City Delivery Ηράκλειο Κρήτης, 2810 255889, www.citydelivery.gr.



1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ: ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μετακινείται με το λευκό μπαστούνι ανάμεσα στους μαθητές


"Έχετε κατηγορήσει κάποιον για το πρόβλημά σας; Το Θεό; Τους γονείς σας;", ρώτησε μια μαθήτρια τον εκ γενετής τυφλό νεαρό ομιλητή που είχε απέναντί της, για να πάρει την απάντηση: "Πιστεύω στο Θεό και δε μου φταίει κανείς για την αναπηρία μου. Δεν τη χρεώνω σε κανέναν. Ήταν να μου συμβεί. Νιώθω πως ήρθε στη ζωή μου, ίσως για να με κάνει πιο δυνατό".

Για τρίτη συνεχή χρονιά επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντή και του Συλλόγου των Διδασκόντων, εγκαινιάζοντας μάλιστα και το ανακαινισμένο αμφιθέατρο του σχολείου!

Όπως εξηγεί στο «Με Άλλα Μάτια» ο φιλόλογος και Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιλίου κ. Δημήτρης Ρουκουτάκης, «Μετά την επιτυχημένη παρέμβαση του κ. Αυγουλά πέρσι και πρόπερσι στους μαθητές όλου του σχολείου, τον προσκαλέσαμε και φέτος να ενημερώσει τους μαθητές της Α' Γυμνασίου για τον τρόπο ζωής και δράσης των ατόμων με αναπηρία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν πολλά πράγματα τον κ. Αυγουλά και να πάρουν πολύτιμη πληροφόρηση αλλά και χρήσιμα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς. Η ενημέρωση ήρθε σαν συνέχεια του διαρκούς προβληματισμού των μαθητών μας σε θέματα Διαφορετικότητας και άρσης στερεοτύπων. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αυγουλά Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικό Εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης γι'αυτή την ουσιαστική του παρέμβαση, διότι απευθύνθηκε στους μαθητές μας από καρδιάς, τους κέρδισε με την αμεσότητα του και την ελευθερία της συζήτησης και εκείνοι έφυγαν πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αποδοχής και σεβασμού της παρουσίας του άλλου στη ζωή τους».

Ο κ. Αυγουλάς μεταξύ άλλων εξήγησε στους μαθητές πώς κινείται με τη βοήθεια συνοδού αλλά και μόνος του με το λευκό του μπαστούνι στην πόλη, τη χρησιμότητα του σκύλου οδηγού για τους τυφλούς, πώς χρησιμοποιούν τα άτομα με προβλήματα όρασης τον υπολογιστή και το κινητό τους τηλέφωνο κ.α., ενώ το ραντεβού με τους καθηγητές ανανεώθηκε ήδη για το επόμενο, τέταρτο συνεχές σχολικό έτος με την καινούρια Α' Γυμνασίου του σχολείου για μια νέα συνάντηση χωρίς προκαταλήψεις!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στα παιδιάΟ διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Ρουκουτάκης παρουσιάζει το Βαγγέλη Αυγουλά στα παιδιά


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ ΣΤΟ 1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ ΤΥΦΛΩΝ

Με τον Πρόεδρο του Αθλητικού Σωματείου τυφλών «Όμηρος» κ. Δημήτρη ΣηφάκηΜε το Δημήτρη Σηφάκη, την Πρόεδρο του ΚΕΑΤ Μπέττυ Λεωτσάκου και τον προπονητή του Judo Γιάννη Μίχο

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σε συνεργασία με το αθλητικό Σωματείο Τυφλών «ΟΜΗΡΟΣ» και το vi judo Hellas, Διοργάνωσαν το 1ο Τουρνουά Judo το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ.

Τις αθλητικές δραστηριότητες παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και μεταξύ αυτών η Πρόεδρος του ΚΕΑΤ κα Μπέττυ Λεωτσάκου, ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου τυφλών «Όμηρος» κ. Δημήτρης Σηφάκης, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κ. Φώτης Μπίμπασης, αλλά και ο γνωστός αθλητικός συντάκτης κ. Μένιος Σακελλαρόπουλος ο οποίος γράφει ένα νέο βιβλίο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνει και σκηνές από την καθημερινή ζωή των τυφλών!

Με τον αθλητικό συντάκτη Μένιο ΣακελλαρόπουλοΗ Πρόεδρος του ΚΕΑΤ και ο Μένιος Σακελλαρόπουλος δίνουν τα μετάλλια στα κορίτσια

Πρωταθλητισμός και θέαμα στο 1ο τουρνουά Τζούντο τυφλών όπου συμμετείχαν περίπου 20 αθλήτριες και αθλητές με πρόβλημα όρασης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, με πρωτεργάτες τους προπονητές κ. Λευτέρη Ζερβάκη, Γιάννη Μίχο  και κ. Στάθη Σούλιο, με πρωταρχικό στόχο την επανεκκίνηση του αθλήματος στην Ελλάδα και την προσέλκυση νέων τυφλών αθλητών.

Παρών ήταν και ο Ομοσπονδιακός μας Προπονητής στο Τζούντο Τυφλών κ. Σταύρος Στραγάλης ο οποίος κα καταχειροκροτήθηκε για όσα έχει προσφέρει στο χώρο.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι αθλητές και αθλήτριες:
Γιάννης Μίχος, Εμμανουέλλα Μασούρου, Εύη Σταμάτη, Παναγιώτης Γκίκας, Δημήτρης Μάτζαρης, Χριστίνα Λούκο, Δήμητρα Στάμου, Θεόκλητος Παπαχρήστος, Θεοδώρα Πασχαλίδου, Νίκος Μπίσντας, Γιώργος Κωστόπουλος, Στάθης Σούλιος και Άκης Μήτσης.

Στο τέλος της αθλητικής ημέρας απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα σε όλες τις αθλήτριες και σε όλους τους αθλητές για τη συμμετοχή τους!


Ζευγάρι αγοριών σε αγώνα judoΖευγάρι κοριτσιών σε αγώνα judo

Ζευγάρι ανδρών σε αγώνα judoΖευγάρι ανδρών σε αγώνα judo

Ζευγάρι κοριτσιών σε αγώνα judoΖευγάρι ανδρών σε αγώνα judo


Στο τέλος με όλους τους αθλητές και προπονητές την Πρόεδρο του ΚΕΑΤ, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κ. Μπίμπαση και το Μένιο Σακελλαρόπουλο

ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΜΑΘΗΤΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Στέφανος Βούρος και η Ειρήνη ΤρομπέταΟ Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στα παιδιά

Ξανάγινε μαθητής ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης το πρωί της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2016, για να παρακολουθήσει μαζί με δεκάδες μαθητές στο 3ο Γυμνάσιο της πόλης, μια ενδιαφέρουσα βιωματική συζήτηση γύρω από την αναπηρία!

Οι συνεργάτες του ΣΚΕΠ (www.skep.gr) Ειρήνη Τρομπέτα, Στέφανος Βούρος και Βαγγέλης Αυγουλάς επισκέφθηκαν το σχολείο για να απαντήσουν χωρίς κόμπλεξ και χωρίς να νιώθουν καμία προσβολή, σε όλες τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών γύρω από την καθημερινή ζωή ενός νέου με αναπηρία.

«Γεννηθήκατε με αναπηρία, οπότε ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας όταν ως παιδιά καταλάβατε ότι είστε διαφορετικοί»;

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες ερωτήσεις των παιδιών στο νεαρό δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, καθώς και στο διαφημιστή Στέφανο Βούρο ο οποίος έχει γεννηθεί χωρίς δάχτυλα στα άνω και κάτω άκρα του.

Οι δύο νέοι αστειεύονταν συνεχώς με την αναπηρία τους, σπάζοντας εξ αρχής τον πάγο και δημιουργώντας μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα που έκανε το χρόνο να κυλήσει σαν νερό! Από τα πειράγματα δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Δήμαρχος Βριλησσίων, ο οποίος ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ήθελε όπως δήλωσε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε μια συζήτηση ζωής!

«Η σημερινή συζήτηση όπου χωρίς τείχη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Διαφορετικότητα μέσα από τις δικές τους απορίες, προάγει την εκπαιδευτική διαδικασία και αγγίζει τον πυρήνα της ουσιαστικής διδασκαλίας σε ένα σχολείο», σημείωσε ο κ. Μανιατογιάννης.

«Όταν γεννηθείς με αναπηρία, τον πρώτο λόγο για το αν θα αισθάνεσαι διαφορετικός ή όχι, για το αν θα είσαι σαν τιμωρημένος πάντα μόνος σου και στη γωνία ή αν θα ζήσεις τη ζωή σου «φυσιολογικά», τον έχει καθημερινά και στην πράξη πάντα η Οικογένεια», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι δύο νέοι θέλοντας να καταδείξουν τη σημασία της στάσης των γονέων στην ανατροφή ενός παιδιού με αναπηρία.

Από την όλη συζήτηση η τοπική μαθητική κοινότητα των Βριλησσίων αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενεργή και ευαισθητοποιημένη σε θέματα των ΑμεΑ, ενώ τιμητικές για τους ομιλητές ήταν οι στιγμές συγκίνησης που αρκετά παιδιά εξέφρασαν λαμβάνοντας κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς ο Στέφανος Βούρος, η Ειρήνη Τρομπέτα και ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών ΜανιατογιάννηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς κινείται με το Λευκό Μπαστούνι ανάμεσα στα παιδιά

Ο Ξενοφών Μανιατογιάννης με το Βαγγέλη Αυγουλά και το Στέφανο Βούρο


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ Ο ΣΚΕΠ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ

Ο ΣΚΕΠ με την Ειρήνη Τρομπέτα, τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και το Βαγγέλη Αυγουλά στη Λεόντειο Χρυσόστομος Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Σμύρνη μιλάνε για την αναπηρίαΟ Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας μιλάει στα παιδιά


Στη Λεόντειο Χρυσόστομος Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Σμύρνη βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου 2016 οι συνεργάτες του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων Ειρήνη Τρομπέτα, Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Βαγγέλης Αυγουλάς, για να συζητήσουν με 60 μαθητές της Στ’ Τάξης για την αναπηρία.

Η κα Τρομπέτα αρχικά έκανε μια εισαγωγή παρουσιάζοντας τους σκοπούς και τις δράσεις του ΣΚΕΠ (δείτε αναλυτικά στο www.skep.gr) και στη συνέχεια οι δύο νέοι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών γύρω από την τυφλότητα και την κινητική αναπηρία αντίστοιχα.

«Ακούγοντας τι έχετε πετύχει στη ζωή σας ως τώρα, δε νιώθω ότι περνάτε και πολύ άσχημα με την αναπηρία σας. Πώς γίνεται αυτό»;

Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση από έναν μαθητή προς τους δύο νέους και η συζήτηση άναψε, με τα παιδιά εύστροφα να ρωτούν όσα πολλοί μεγάλοι δεν ξέρουν και δεν έχουν θελήσει ποτέ να ανακαλύψουν.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχει γεννηθεί τυφλός και εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας έμεινε κινητικά ανάπηρος στα 21 του μετά από ένα τροχαίο ατύχημα και εργάζεται για τον ΣΚΕΠ.

Τα δύο διαφορετικά παραδείγματα ζωής οδήγησαν σε μια διεξοδική συζήτηση πάνω στο ερώτημα «είναι καλύτερα να έχεις γεννηθεί με μια αναπηρία ή να την αποκτήσεις αργότερα στη ζωή σου»;

Πολύ φιλοσοφημένο ερώτημα του οποίου η απάντηση δε μεταφέρεται εύκολα μέσα από ένα blog με δύο φράσεις. Αν υπάρχει απάντηση…

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς περιφέρεται στο αμφιθέατρο και δείχνει στα παιδιά πως χρησιμοποιεί το Λευκό ΜπαστούνιΟ Βαγγέλης Αυγουλάς όρθιος μιλάει στα παιδιά για το Λευκό Μπαστούνι




Τα παιδιά αγγίζουν σελίδες τυπωμένες με τη γραφή Braille και ανακαλύπτουν τη γραφή των τυφλώνΤα παιδιά στο τέλος έχουν περικυκλώσει το Βαγγέλη και τον Παναγιώτη και τους κάνουν επιπλέον ερωτήσεις


ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ

Ο Δημήτρης Σηφάκης εκπρόσωπος της Εθνικής, Ομοσπονδίας Τυφλών, ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο Βαγγέλης Αυγουλάς Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και τα μέλη της Επιτροπής Νεολαίας Κώστας Ζωγράφος και Βαγγέλης ΘεοδώρουΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος μαζί με τους μαθητές του ΚΕΑΤ και την καθηγήτρια τους Αγγελίνα στην Πλατεία της Αταλάντης


Μέχρι και ο καιρός «είδε» θετικά την ημερήσια εκδρομή της Νεολαίας του Πανελληνίου συνδέσμου τυφλών για την κοπή της πίτας στην Αταλάντη, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016!

Έτσι, νωρίς το πρωί το πούλμαν γεμάτο από νέες και νέους με προβλήματα όρασης, ξεκίνησε σε κλίμα διανθισμένο από γέλια, φιλικά πειράγματα, τραγούδι και κέφι για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του φορέα.

Οι εκδρομείς περιηγήθηκαν και απόλαυσαν τον καφέ τους αρχικά στην Πλατεία της Αταλάντης, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών κ. Νίκος Λιόλιος.

«Είναι μεγάλη χαρά για μας που φίλοι μας από όλη την Ελλάδα διάλεξαν να επισκεφθούν το Δήμο μας και να δουν με τα δικά τους μάτια τις ομορφιές του τόπου μας», σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Λιόλιος.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος μαζί με το Δήμαρχο του Δήμου Λοκρών Νίκο Λιόλιο

Μεταξύ των εκδρομέων και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λοκρών, ο οποίος ανέλαβε την ξενάγηση δίνοντας πολλά ιστορικά, γεωμορφολογικά  και δημογραφικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή κατά την άφιξη των μελών του Π.Σ.Τ. στην Αταλάντη.

Στη συνέχεια το κύριο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σε γνωστή ταβέρνα στην παραλία της Αταλάντης, όπου τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών είχαν την ευκαιρία να γευτούν πολλές τοπικές νοστιμιές, ενώ κόπηκε και η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Πίτα με το συμβολικό φλουρί των φορέων να τυχαίνει στην Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών διά του εκπροσώπου της κ. Σιούτη.

Ο Στέργιος Σιούτης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών Ο Παραολυμπιονίκης Λουκάς Κασκάνης


Τη διοργανώτρια Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών εκπροσώπησαν ο Γραμματέας της κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και τα μέλη Βαγγέλης Θεοδώρου και Κώστας Ζωγράφος.

Οι αναφορές στον κ. Ζωγράφο ήταν πολλές και συγκινητικές, καθώς εκείνος επέλεξε να κλείσει τη θητεία του στην Επιτροπή Νεολαίας, έχοντας διοργανώσει μια πολύ επιτυχημένη εκδρομή ως επίλογο!

Παρόντες επίσης μεταξύ άλλων ήταν ο κ. Δημήτρης Σηφάκης εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας τυφλών και του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών, ο παραολυμπιονίκης κ. Λουκάς Κασκάνης, ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Σωματείου «Όμηρος» κ. Λευτέρης Ζερβάκης, ενώ το θερμότερο χειροκρότημα όλων κέρδισε η παρουσία έξι μικρών μαθητών οικότροφων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών οι οποίοι απόλαυσαν και ομόρφυναν την εκδρομή, συνοδευόμενη από την καθηγήτριά τους κα Αγγελίνα Χρυσαργύρη και εθελοντές.

Από την εκδρομή βέβαια δεν έλειψαν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την έντονη πολιτική, κοινωνική και οικονομική επικαιρότητα γύρω μας και οι νέοι με προβλήματα όρασης διατράνωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιασδήποτε μορφής αντίδραση κριθεί αναγκαία εν όψη και της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς χαράζει την Βασιλόπιτα μαζί με τη συνοδό του ΘάλειαΟ κόσμος στα τραπέζια παρακολουθεί την κοπή της πίτας