meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

"...ΠΙΝΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ...": ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΝΤΕΛΗ...

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Παντελή Παντελίδη σε φιλανθρωπική εκδήλωση

«Άγγιξε με να «δεις» με το δικό σου τρόπο να μου πεις, μοιάζουμε; Πώς θα περιέγραφες στα «άλλα μάτια» στη σελίδα σου ότι είμαι»;

2/12/2014 μεσάνυχτα σ’ ένα φιλικό σπίτι. Χαλαρή κουβέντα με τον Παντελή Παντελίδη. Τι θα έγραφα στο blog μου γι’ αυτόν με ρωτούσε πειράζοντάς με.

Πάντως ποτέ στη ζωή μου δεν ήθελα να σκεφτώ, ούτε για πλάκα ρε Παντελή, ότι θα έγραφα αυτό εδώ το αναθεματισμένο το άρθρο. Πόσο μάλλον να το γράψω κιόλας στην πραγματικότητα.

Στο χρωστούσα το άρθρο από τότε. Το αμέλησα. Και τώρα δε μπορώ πια να το γράψω. Πετάω λίγα λόγια, λίγες σκέψεις άναρχες και χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αλλά όλα για σένα, όλα γύρω από σένα…

«Πιάσε με να «δεις» πως είμαι». Και σχολίασα τις γάμπες σου, δυνατοί μυς από όταν έπαιζες ποδόσφαιρο μου εξήγησες. Και το μέτωπό σου το βρήκα πλατύ και σε πείραξα και γελάσαμε.

 «Εγώ δεν υποχρέωσα κανέναν που δε θέλει να με ακούσει ή να με αγαπήσει ή να έρθει εκεί που δουλεύω. Εγώ τραγουδάω ότι νιώθω και το μοιράζομαι με τους λίγους όσους κάτι μπορούν να νιώσουν και εκείνοι ακούγοντας τα τραγούδια μου. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τρώω τόσο κράξιμο». Έτσι μου είχες πει ένα βράδυ. Έτσι ήσουν πάντα, αληθινός. Και εν τέλει ξέρεις γιατί σε γούσταρα; Γιατί έδειχνες χύμα ακριβώς αυτό που ήσουν σαν άνθρωπος, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Νέος και αυθεντικός. Αυτό μας λείπει. Και από χθες, θα μας λείπει περισσότερο…

Δε γράφω δημόσια για να πω πόσο καλά σε ήξερα και ότι κάναμε παρέα κάθε μέρα κλπ. Αυτό δεν ισχύει. Σε ήξερα πολύ καιρό, σε ήξερα φιλικά, είχαμε κάνει καλά παρεάκια και πριβέ και στην πίστα, αλλά πολλοί ήδη ανταγωνίζονται για την κάμερα το ποιος ήταν πιο πολύ κοντά σου. Εσύ ξέρεις. Και εμείς Ξέρουμε. Εμείς που γίναμε φίλοι σου για τον Παντελή και όχι για τον τραγουδιστή Παντελίδη, γιατί σε γνωρίσαμε και σε αγαπήσαμε από το δωμάτιο σου, την κιθάρα και τη σαγιονάρα πριν γίνεις διάσημος.

Σε γνώρισα από το Σταύρο και τη Βάσω σαν ένα νέο φιλαράκι στην παρέα, θυμάσαι;
Και μετά ο Θεός το ήθελε και έγινες γρήγορα αστέρι. Με πολύ δουλειά, στίχους και μουσική δικά σου, δικά σου βιώματα, δική σου καψούρα και καημούς και μεράκια. Και ο κόσμος σε αγάπησε μέσα από ένα κανάλι σου στο Youtube, ούτε τηλεόραση, ούτε μανατζαρέους  ούτε reality ούτε τίποτα. Και σε κράτησε ψηλά. Τόσο ψηλά που έτσι, σε μια στιγμή, άγγιξες το Θεό και αυτός σαν αστέρι που ήσουν σε κράτησε κοντά του και εμείς δε σε φτάνουμε πια…

23 Μαρτίου 2013 στέκεσαι δίπλα μου, ενώνεις και εσύ τις δυνάμεις σου με τις δικές μας για να σώσουμε τότε μέσα από το «Δείπνο Στο σκοτάδι» που διοργάνωσα, τη ζωή ενός δίχρονου κοριτσιού. Δεν κέρδισες τίποτα. Δε μου χρώσταγες χάρη. Κι όμως ήσουν εκεί για να βοηθήσεις. Γιατί σωστά το έγραψε για σένα ένας χρήστης του twitter «η μουσική είναι θέμα γούστου, η ανθρωπιά όχι».

Και προώθησες και δημοσιοποίησες και βοήθησες και άλλες κοινωνικές μου εκδηλώσεις. Όχι από υποχρέωση. Ούτε καν για τη φιλία. Για την ανθρωπιά…

Αυτό το άρθρο δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Δε θα το καταλάβει μάλλον κανείς. Αλλά μεταξύ μας πάλι τα είπαμε εδώ. Αληθινά, όπως τα λέγαμε πάντα στο λίγο χρόνο που είχαμε τις κάποιες φορές που τα λέγαμε, ανάμεσα στα ρεφρέν σου που τραγουδούσαμε και στους αυτοσχεδιασμούς σου με την κιθάρα.

Μόνο που δυστυχώς, τα λέμε για τελευταία φορά…

«…Το αμάξι έβαλα μπροστά και στην καρδιά μου είπα να χτυπά αθόρυβα. Γκάζι πατάω δυνατά, ένα τσιγάρο και φωτιά, μα να τ’ ανάψω κοριτσάκι μου δεν πρόλαβα. … Λιώμα θα’ ρχομαι μες στο σκοτάδι, πίνω από κει ψηλά για σένα».

Τραγούδησες τη ζωή σου μέχρι το τελευταίο της λεπτό.

Εγώ τι άλλο να πω. Καλό ταξίδι…

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Παντελή Παντελίδη σε φιλικό σπίτι

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ


Παιδιά με σηκωμένα χέρια περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο ΒαγγέληΟ Βαγγέλης Αυγουλάς, η Ειρήνη Τρομπέτα και ο Διεύθυντής


Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης επισκέφθηκε ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2016.

Ιδιαίτερη αύξηση έχουν παρουσιάσει οι προσκλήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα που απευθύνονται στο Βαγγέλη Αυγουλά, ώστε ο νεαρός δικηγόρος να συναντήσει τους μαθητές και να τους μιλήσει ανοιχτά και χωρίς κόμπλεξ για την αναπηρία όρασης με την οποία γεννήθηκε, για όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή του και για τις όποιες πρακτικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η καθημερινότητά του.

Τα παιδιά βλέπουν πώς χρησιμοποιεί ένας τυφλός το λευκό του μπαστούνι για να αποφεύγει τα εμπόδια στις μετακινήσεις του, έρχονται σε επαφή με την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, ενώ εκφράζουν ελεύθερα κάθε απορία τους.
            
Κολλάζ παιδιών με χέρια ψηλά


«Πώς ντύνεσαι αφού δεν ξέρεις τα χρώματα»; «Βλέπουν όνειρα οι τυφλοί»; «Είναι πιο εύκολο να γεννηθείς τυφλός ή να βλέπεις και να χάσεις το φως σου αργότερα»; «έχεις δεχτεί ποτέ ρατσισμό»; «πώς καταλαβαίνεις αν είναι μέρα ή νύχτα»; Είναι κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις των μαθητών.

«Κάθε επαφή με τους μαθητές, κάθε ουσιαστική συζήτηση και όχι τυποποιημένη διάλεξη γύρω από την αναπηρία και ιδίως την τυφλότητα, γύρω από τις εναλλακτικές ενός νέου με προβλήματα όρασης και τη normal καθημερινότητά του, είναι μια ποιοτική επένδυση!
Δίνουμε λίγο από το χρόνο μας και αληθινές, χωρίς κόμπλεξ απαντήσεις, στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας και οι ίδιοι δηλώνουν, στο τέλος κάθε επίσκεψής μας, ότι βγαίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι, έχοντας γνωρίσει και εκτιμήσει τη Διαφορετικότητα πίσω από τη βιτρίνα και την πρώτη εντύπωση. Και φυσικά έχοντας εξερευνήσει μέσα από τα σωστά μονοπάτια της βιωματικής επαφής το Διαφορετικό.», δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Παράλληλα στους μαθητές γίνεται μια μικρή βιωματική επίδειξη στους σωστούς τρόπους συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό, γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και τη χρήση σκύλων οδηγών για τυφλούς στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος κάθε συζήτησης διανέμεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με έναν πρακτικό δωδεκάλογο απλών συμβουλών σωστής συμπεριφοράς των βλεπόντων απέναντι στους τυφλούς, για να σπάει εύκολα ο πάγος στην πρώτη επαφή.

Κάποιες βιωματικές επισκέψεις του κ. Αυγουλά στα σχολεία γίνονται και σε συνεργασία με το σωματείο ΣΚΕΠ (www.skep.gr).



Ο Βαγγέλης διαβάζει σελίδα BrailleΟ Βαγγέλης δείχνει πως διαχωρίζει τα χαρτονομίσματα




Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το Λευκό ΜπαστούνιΟ Βαγγέλης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων δείχνει ασκήσεις συνοδείας
Παιδιά κάνουν βιωματικό με μάσκαΠαιδιά με σελίδες Braille

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ. ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΨΟΥΜΕ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Λευκό Μπαστούνι
Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν για φωτογράφιση στα γραφεία κάποιοι αθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Κάποιοι ψηλοί, κάποιοι κοντοί, κάποιες λεπτές, κάποιες τόσο γυμνασμένες που τα πολιτικά τους ρούχα διαμαρτύρονταν έντονα πάνω από τους μυς. Όλοι κουρασμένοι, όλοι όμως με μια διαφορά στα μάτια από το μέσο βλέμμα παραίτησης και κόπου που είναι της μόδας. Τα παιδιά είχαν μια καθημερινότητα που θα έκανε έναν μέσο άνθρωπο να πάθει κράμπα μόνο στη σκέψη της. «Πόσες ώρες κάνετε προπόνηση;» ρώτησα. «Αυτή την εποχή χαλαρά, περίπου εννέα ώρες κάθε μέρα» απάντησε ένας που σχεδόν ντρεπόταν για την αρτιότητα του κορμιού του. Ενας άλλος (θα διαβάσετε σύντομα ποιος), όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει στο Ρίο, απάντησε: «Θα πάρω το χρυσό». Γέλασα λίγο αμήχανα, δεν είναι συνηθισμένη τόση ανεπιτήδευτη αυτοπεποίθηση στις μέρες μας, αλλά μετά πρόσθεσε: «Γιατί όχι; Είμαι ο καλύτερος στον κόσμο». Δεν υπήρχε ανταπάντηση.

Ζήλια και θαυμασμός. Οχι (μόνο) γιατί ο ιδρώτας τεσσάρων χρόνων θα τους οδηγήσει σε λίγους μήνες σε κάτι κοιτώνες στις παρυφές του Ρίο ανάμεσα σε πολλαπλασιασμένες εκδοχές τους. Ούτε για τα λεφτά τους - αυτή η γενιά αθλητών δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2004, τότε που ακόμη και μια 8η θέση σε Ολυμπιακούς σήμαινε πρακτορείο ΟΠΑΠ, διορισμό στις ένοπλες δυνάμεις και πριμ. Οι περισσότεροι είναι «υιοθετημένοι» από ιδιωτικές εταιρείες, χορηγούς που καλύπτουν (ορθώς) το χρεοκοπημένο κράτος.

Τους ζήλεψα γιατί είχαν προοπτική. Γιατί, αναγκαστικά, κάνοντας εννέα ώρες προπόνηση καθημερινά, δεν προλαβαίνεις να πλακωθείς στο Facebook για την ανούσια μικροπολιτική ιστορία της ημέρας. Γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι την εποχή που το βάλτωμα είναι το νέο εθνικό μας σπορ ιδρώνουν καθημερινά, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι: κοιτούν μπροστά χωρίς να έχουν χωνεμένο το άλλοθι αποτυχίας.

Ζήλεψα την αίσθηση μέλλοντος - ίσως επειδή ο αέρας στην Αθήνα μυρίζει τόσο έντονα παραίτηση αυτές τις ημέρες, που μπορεί να ζηλέψεις ακόμη και ανθρώπους που κάνουν γυμναστική εννέα ώρες την ημέρα.

Λίγες ημέρες μετά (τα καλά του επαγγέλματος) γνώρισα τον Ευάγγελο Αυγουλά. Είναι ένα παιδί που γεννήθηκε το 1988, έχει μια χαρακτηριστική κρητική προφορά που του αρέσει να τονίζει, είναι δικηγόρος, έχει προλάβει να διατελέσει αντιδήμαρχος του Δήμου Ιλίου, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο υπουργείο Εσωτερικών και όταν τον ρωτούν για τον έρωτα, όπως έκανε στη σκηνή του TEDxAthens την προηγούμενη εβδομάδα, απαντάει απολαμβάνοντας το πάγωμα των ακροατών: «Κοιτάξτε, ο έρωτας είναι τυφλός».

Το πάγωμα οφείλεται στο ότι και ο ίδιος είναι τυφλός.

Γεννήθηκε έτσι και έχει αποφασίσει πως θα παλεύει κάθε μέρα στη ζωή του ντροπιάζοντας τους αρτιμελείς που έχουν ήδη παραιτηθεί. Είναι ο άνθρωπος που παλεύει για να αποκτήσει φωνητική ανακοίνωση το ασανσέρ της Νομικής. Που τα βάζει με τους κρετίνους που παρκάρουν όπου βρουν. Με τους δήμους που παίρνουν επιχορήγηση για να φτιάξουν «ειδικά πεζοδρόμια για τυφλούς» και μετά αφήνουν τα περίπτερα να χτιστούν πάνω στα πλακάκια. Με τις ενδεχόμενες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας. «Πώς τα καταφέρνεις;» τον ρώτησα με μια σχετική ντροπή για τη δική μου οκνηρία. «Δεν έχω χρόνο να χάσω, ούτε όρεξη να παραιτηθώ. Η ζωή είναι και δύσκολη, είναι όμως και ωραία όταν έχεις στόχους».

Μοιάζει κλισέ, αλλά τα κλισέ υπάρχουν για κάποιον λόγο. Τα παραδείγματα είναι τυχαία και εκ διαμέτρου αντίθετα, είναι, όμως, ενδεικτικά του ελλείμματος της εποχής. Του ελλείμματος προοπτικής, όρεξης, μέλλοντος, δημιουργίας. Ζώντας τη συλλογική κατάθλιψη, τη μαζική διάψευση συλλογικότητας που είναι η νέα μας εθνική αφήγηση, το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η ατομική προοπτική (και η αλληλεγγύη) - οι στόχοι και η ζωή παράλληλα με αυτούς, χωρίς το αφήγημα του βολικού βαλτώματος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν προλαβαίνουμε μάλλον να πάμε στους Ολυμπιακούς, αλλά το να αρνηθεί ο καθένας την προδιαγεγραμμένη αποτυχία της ελληνικής ζωής είναι η μόνη σωτηρία - ακόμη και αν αποτύχει.

Η ζωή δεν βγαίνει αλλιώς.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016


Πηγή: ΒΗΜΑgazino

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

9 ΤΟΝΟΙ ΚΑΠΑΚΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ!

Ο Διευθυντής κ. Μερκούρης, η υποδιευθύντρια κ. Παναγιωτοπούλου, η Κοινωνική Λειτουργός Μαρίνα Σιμονετάτου και ο Βαγγέλης Αυγουλάς

9 τόνοι καπάκια συγκεντρώθηκαν για αναπηρικά βοηθήματα στους μαθητές των Ειδικών Σχολείων του Ιλίου!

Γεμάτο από κόσμο με και χωρίς αναπηρία, φίλους, μαθητές και εργαζόμενους των Ειδικών Σχολείων του Ιλίου, ήταν το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2016 το Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, γιορτάζοντας μια επιτυχία ευαισθητοποίησης!

Η κα Μαρίνα Σιμονετάτου, κοινωνική λειτουργός στο Ειδικό Λύκειο Ιλίου και ψυχή του προγράμματος, μας ενημερώνει: "το πρόγραμμα αυτό με την εταιρία Σκλαβενίτη ξεκίνησε το σχολικό έτος 2014-2015 και συνεχίζει έως και σήμερα δυναμικά. Συμμετέχουν όχι μόνο τα σχολεία της Αττικής αλλά ολόκληρης της Ελλάδος ιδιωτικά και μη απ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και Δημόσιες Υπηρεσίες, Δήμοι, Εκκλησίες της Αττικής, Νοσοκομεία, Τράπεζες, Φαρμακεία, η Ελληνική Αστυνομία, τα Δικαστήρια Ευελπίδων, Γυμναστήρια, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί σύλλογοι, Μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδας, Φαρμακευτικές εταιρίες και πάρα πολλοί ιδιώτες. Όλο αυτό το καιρό συγκεντρώσαμε γύρω στους 9 τόνους. Και συνεχίζουμε»!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο βήμαΟ Βαγγέλης με τις κυρίες Παναγιωτοπούλου και Σιμονετάτου στο κοινό


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από τις υποστηρίκτριες εταιρείες και χορηγούς οι:

Εταιρία Σκλαβενίτης Α.Ε.
1. Υπεύθυνος γραφείου Περιβάλλοντος κ. Καμαρινάκης Απόστολος
2. Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κα Ζιώβα Ζέτα
3. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Βαρούτσικου Μελίνα

Εταιρία Ανακύκλωσης Σκλαβενίτη Waste Solutions:
1. Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κορδάς Σωτήριος
2. Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας VKC κ. Καρατσώλης Βασίλης
3. Υπεύθυνος Πωλήσεων κ. Γεωργακόπουλος  Κων/νος

Οι χορηγίες που δόθηκαν ήταν οι παρακάτω: 
1. Ένα (1) γερανάκι μεταφοράς αξίας 2.500€ με 6 τόνους καπάκια
2. Τρία (3)  αεροστρώματα αξίας 270€ (90€ έκαστος) 
3. Δώδεκα (12) δωροεπιταγές από την εταιρεία Σκλαβενίτης σε μαθητές με χαμηλό οικονομικό εισόδημα που θα διαμενηθούν από την τριμελή επιτροπή του σχολείου μας για λόγους προσωπικών δεδομένων και εχεμύθειας.

Επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ιλίου και Τ. Αντιδήμαρχος της πόλης κ. Ευάγγελος Αυγουλάς και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αναστάσιος Μερκούρης, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι σχολείων, φορέων και υπηρεσιών που συμμετέχουν στη διαρκή αυτή δράση προσφοράς και αγάπης!

«Το καπάκι, ένα μικρό πλαστικό αντικείμενο, εκεί που λες πως τελείωσε η χρήση του και η συσκευασία που συνόδευε είναι για πέταμα, εκεί αυτό γίνεται ένα απίστευτο σύμβολο προσφοράς και αγάπης μέσω της ανακύκλωσης και πολύτιμων κοινωνικών συμμάχων των ΑμεΑ που κάνουν πράξη την ευχή της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Αυγουλάς.

Μπορείτε να προσφέρετε καπάκια για τα παιδιά με αναπηρία, επικοινωνώντας με το Ειδικό Λύκειο Ιλίου ή στα υποκαταστήματα των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Τα καταστήματα του Σκλαβενίτη που έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών για το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου είναι:

- Αχαρνών 467, Νέα Χαλκηδόνα
- Ιλίου 11 και Ψαρρών, Ίλιον
- Θηβών 489 και Χαριλάου Τρικούπη 2, Ίλιον
- Λεωφόρος Κηφισσού 80, Περιστέρι
- Λαρίσης 20, Αμπελόκηποι
- Ευριπίδου 69, Αιγέως 31-35 και Ασκληπιού, Καλλιθέα
- Λεωφόρος Δημοκρατίας 200 και Σαλαμίνος, Κερατσίνι


ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Φάρμακα

Έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης θα δικαιούνται και φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλοντας ανάλογη συμμετοχή στα φάρμακα όπως οι ασφαλισμένοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ.

Τρόπους για να καλυφθούν τα κενά στο χώρο της υγείας και να προχωρήσουν ταχύτατα οι προσλήψεις στο ΕΣΥ φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία.

Παράλληλα παρατείνεται η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας.

Έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης θα δικαιούνται και φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλοντας ανάλογη συμμετοχή στα φάρμακα όπως οι ασφαλισμένοι.

Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για 2.400 προσλήψεις στην υγεία και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης των γιατρών του ΕΣΥ σε μονάδες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας εκτιμάται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 θα βελτιώσουν κατά πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στο ν/σ που έρχεται στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας περιλαμβάνονται επίσης κίνητρα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις σε απομακρυσμένα νησιά και  άγονες περιοχές, οι οποίες μένουν συνήθως κενές αφού οι γιατροί δεν τις επιλέγουν. Η υπηρεσία γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές που προσέρχονται από άλλα νοσοκομεία θα υπολογίζεται σε επταπλό βαθμό.

Επίσης καθιερώνονται πλέον εφημερίες μικτού τύπου και για τις αργίες κατά τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει να πραγματοποιούν 6ωρη πρωινή εργασία και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργούς εφημερίας.

Το ν/σ φιλοδοξεί επίσης να βάλει τέλος στο πελατειακό σύστημα των χειρουργείων που κάνει τους ασθενείς χωρίς …μπάρμπα στην Κορώνη, ή παρά στην τσέπη να περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν.

Οι λίστες αναμονής θα ενταχθούν σε αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε να μην μπορούν να παρακαμφθούν. Ειδική προτεραιότητα θα έχουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς που θα κρίνεται από ειδική ομάδα ειδικών, ότι χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Πηγή: http://www.ert.gr/


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ 7ο ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΧΟΡΗΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΙΧΟΥΣ!

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» της Θεσσαλονίκης, το πρώτο –ανοιχτό στο κοινό- πρωτότυπο βιωματικό Δείπνο που θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών “Dinner In The Dark»!

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βράδυ της 9ης Απριλίου 2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» υπό το συντονισμό του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά και η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» υπό την αιγίδα του Θέματος 117 Ελλάς-Κύπρος των «Lions Clubs International».

Πρόκειται για το 7ο Δείπνο Στο Σκοτάδι που συντονίζει ο κ. Αυγουλάς, μετά από επισκέψεις της πρωτότυπης αυτής βιωματικής εκδήλωσης δύο φορές στο Ηράκλειο Κρήτης, μια στο Ρέθυμνο, δύο φορές στην Αθήνα και μια στην Τρίπολη.

Δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ από το 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα στις 20/12/2014:

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με κόσμο που περιμένει για να μπει στο δείπνοΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της Αθήνας


Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner InThe Dark».

Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή μουσική. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος για τον εκσυγχρονισμό και την αγορά ειδικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πληροφορικής.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει δείξει ήδη τον ενθουσιασμό της για την υποδοχή της εκδήλωσης, γι’ αυτό και οι διοργανωτές σε συνεργασία με τη multi-task μουσική μπάντα «Ξανά Μανά» προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: ζητούν από όλους εσάς, είτε έχετε ζήσει μια παρόμοια εμπειρία ως τώρα είτε θέλετε πολύ να τη ζήσετε, να στείλετε τους στίχους όπως τους εμπνέεστε σκεπτόμενοι αυτή την εμπειρία! Οι διοργανωτές θα συλλέγουν όλους τους στίχους ως τις 28/02/2016 και μετά σε συνεργασία με τους «Ξανά Μανά» όλη αυτή η προσπάθεια θα μελοποιηθεί και θα γίνει τραγούδι! Πάμε λοιπόν για το μουσικό ύμνο που θα ακολουθεί πλέον κάθε Δείπνο Στο Σκοτάδι και θα ακουστεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 Απρίλη σε πρώτη μετάδοση!

Μπορείτε να μας χαρίσετε την έμπνευσή σας στο meallamatia@gmail.com


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της ΑθήναςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο κοινό αφού έχουν ανάψει τα φώτα σε δείπνο στην Αθήνα


Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν δύο Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές, η Αθήνα δύο φορές και η Τρίπολη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Δίπλα στο 7ο Πανελλαδικά Δείπνο Στο Σκοτάδι και το 1ο που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη τεθεί ως χρυσός χορηγός το γνωστό Οφθαλμολογικό Κέντρο «Ophthalmica», www.ophthalmica.gr

Το OPHTHALMICA αποτελεί τη πρώτη ολοκληρωμένη ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική (ΜΗΝ) στη Β . Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για να μπορεί να δώσει λύση στο οφθαλμολογικό πρόβλημα όλων των οφθαλμολογικών ασθενών, κάθε ηλικίας.

Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος
Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 263063
Fax 2310 279362
Αγίας Σοφίας 40
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 251501, 2310 221001
Fax 2310 286974
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 09:00 - 21:00
Οι γιατροί δέχονται επισκέψεις με ραντεβού.

Δείτε επίσης τι έγινε στο Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Τρίπολη, όπου ο χορός κράτησε ως το ξημέρωμα!

9 Απριλίου 2016, τα λέμε στη Θεσσαλονίκη!

Στρωμένα τραπέζια στη ΤρίποληΣτρωμένα τραπέζια στην Αθήνα


Στρωμένα τραπέζια στο δείπνο της ΚρήτηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της Κρήτης

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μπροστά από τα τραπέζια σε δείπνο στην Κρήτη

«ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»: ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΙΑΒΕΡΗΣ

Ο ραλίστας Ιαβέρης


Μέσα σε έναν χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία.

Κάθε ημέρα έχουμε πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, δέκα παραπληγικούς, 60 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές. Είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα σε μία κατοικημένη περιοχή ένα μικρό αεροσκάφος της αεροπλοΐας με 20 επιβάτες. Τα πιο πολλά τροχαία συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ. την ώρα. Τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο είναι κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία το 60% με 70% των θυμάτων από τροχαία είναι ηλικίας 15-29 ετών.

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία παρουσίασε στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας ο Αναστάσιος Μαρκούζος, γνωστός ως Ιαβέρης. Και η κοινή παραδοχή όλων των μελών της ήταν ότι στους ελληνικούς δρόμους γίνεται καθημερινά μία γενοκτονία.

Αιτία; Οι τραγικοί δρόμοι και οι επικίνδυνοι οδηγοί, που σε συνδυασμό με την άγνοια και την αδιαφορία οδηγούν σε ένα εγκληματικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο Ιαβέρης. Και αυτά μας κατατάσσουν στην 28η και τελευταία θέση στην Ε.Ε.

«Τον καρκίνο του δρόμου στη χώρα μας τον αντιμετωπίζουμε με παυσίπονο αντί χειρουργείου», είπε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ σε όλες τις χώρες έχουν μειωθεί τα τροχαία από 20% έως 99,5%, όπως στη Σουηδία, στην Ελλάδα είχαμε αύξηση ως και 60%.

«Το αυτοκίνητο γίνεται όπλο, όταν μπαίνει ένα βλήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ιαβέρης και εξήγησε: «Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα, που πέρασε και δύο πολέμους, έχασαν τη ζωή τους σε ώρα μάχης 70.000 ελληνόπουλα. Στα τελευταία 60 χρόνια με το αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι, ενώ 350.000 έμειναν ανάπηροι».


Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.

Ο Ιαβέρης έθεσε και μία άλλη σημαντική παράμετρο, την οικονομική, καθώς, όπως είπε, «το 40% του κόστους στην υγεία είναι από τροχαία. Τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Στα 50 χρόνια σημαίνει 600 δισ. ευρώ πεταμένα, ματωμένα, στην άσφαλτο. Και μετά λέμε πώς να εξοικονομήσουμε λεφτά και βάζουμε ισοδύναμα, όταν όλα αυτά τα χρήματα πετιούνται άδικα στο δρόμο».

Ο γνωστός αυτοκινητιστής ήταν αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά την εγκληματική άγνοια που επιδεικνύουν οι γονείς απέναντι στα παιδιά τους. «Ένας γονιός που οδηγεί με πάνω από 10 χιλιόμετρα την ώρα το αυτοκίνητο και αφήνει το παιδί του να κάθεται στη μέση των πίσω καθισμάτων και δεν το δένει κανονικά στο παιδικό κάθισμα είναι σαν να το προορίζει για αναπηρικό καροτσάκι, που θα το σπρώχνει σε όλη του τη ζωή, αν συμβεί ένα βίαιο φρενάρισμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μίλησε όμως και για γενικότερη άγνοια που υπάρχει στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η ασφαλής οδήγηση, επικαλούμενος το εξής παράδειγμα: «Ρώτησαν σε ένα τηλεπαιχνίδι 100 ανθρώπους για ποιο επάγγελμα χρειάζεται μικρότερη προσοχή και η πιο δημοφιλής απάντηση με ποσοστό 80% ήταν ο επαγγελματίας οδηγός. Δηλαδή ο οδηγός του σχολικού που μεταφέρει τα παιδιά μας», ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απόπειρα φόνου, είναι απόπειρα αυτοκτονίας».
Ο Ιαβέρης υπογράμμισε ότι, μόνον αν αναληφθεί πρωτοβουλία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μπορεί το εθνικό αυτό πρόβλημα να πάρει σοβαρές διαστάσεις: «Για να σταματήσει το έγκλημα και η γενοκτονία που συντελείται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, πρέπει η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας να πάει στο Μαξίμου και να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να το πάρει πάνω του, γιατί είναι μέγα εθνικό και πολιτικό ζήτημα». Σημειώνεται ότι η πρότασή του αυτή έδειξε να έχει θετική αποδοχή από την Επιτροπή.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»


Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Δωρεάν διανομή γραφικής ύλης σε μαθητές ειδικών σχολείων

Πρωτοβουλία για δωρεάν διάθεση γραφικής ύλης σε μαθητές ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων αναλαμβάνουν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Εθνικό Τυπογραφείο.

Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν 5.000 τετράδια και μπλοκ σημειώσεων και ζωγραφικής, σε σχολεία φυλακών, σε μαθητές ρομά και σε παιδιά του δήμου Περάματος, όπου η ανεργία είναι σε έξαρση. Από αυτά, 3.000 θα μοιραστούν σε φυλακές όλης της χώρας, 1.000 σε σχολεία του Ζεφυρίου, των Άνω Λιοσίων και του Ασπροπύργου και 1.000 σε σχολεία του Περάματος.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η γραφική ύλη σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο με ελάχιστα έξοδα, καθώς χρησιμοποιήθηκε χαρτί που παρέμενε αναξιοποίητο στις αποθήκες του εδώ και δεκαετίες, ενώ τα εξώφυλλα κοσμούνται με εικαστικά έργα υπαλλήλων του.

Επιπλέον, έργα 40 γνωστών εικαστικών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Τυπογραφείου θα διατεθούν προς πώληση σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα διατεθούν σε οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως η Κιβωτός του Κόσμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ χαρακτήρισε το Εθνικό Τυπογραφείο ως «κοιμώμενο γίγαντα», καθώς όπως είπε «γίνεται συστηματική προσπάθεια να βγει από τη γκρίζα ζώνη του ελληνικού Δημοσίου και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Παντής, σημείωσε ότι το υπουργείο συζητά με το Εθνικό Τυπογραφείο για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των εκδόσεων.

Ο ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, υπογράμμισε ότι το Τυπογραφείο καταβάλει προσπάθεια εκσυγχρονισμού και  αναμόρφωσης των υπηρεσιών του, παρά την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς από τους 380 υπαλλήλους έχουν  απομείνει μόλις 180.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»


"ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ"!

Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά πως χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνιΟ Βαγγέλης χαμογελαστός ακούει τις ερωτήσεις των παιδιών

Τα παιδιά ακουμπάνε σελίδες με τη γραφή των τυφλών, Braille


Το πρωί της Πέμπτης 11 Φλεβάρη, βρέθηκα να τραγουδώ το «ήταν ένας γάιδαρος» με μια παρέα που το ήξερε καλύτερα από μένα! Βρέθηκα να κάθομαι σε ένα μικρό ξύλινο καρεκλάκι που μου θύμισε πολλά. Βρέθηκα λίγο πριν φύγω, να χάνομαι μέσα σε αγκαλιές και φιλιά που με έκαναν να μπορώ να ξεχάσω πολλά, έστω για λίγο…

«Μου αρέσουν τελικά οι τυφλοί! Θέλω να βλέπω περισσότερους τυφλούς στη ζωή μου»!

Έτσι μου είπε ένα αγοράκι όταν έφευγα από το σχολείο του, μετά από μια ώρα παιχνίδια, κουβέντα, παραμύθι, τραγούδια και όμορφη παρέα στο 3ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα.

Και τι να του απαντήσω; Ότι κανονικά, επειδή το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κάποια αναπηρία, θα πρέπει ένας στους δέκα ανθρώπους που συναντά γύρω του να είναι ΑμεΑ; Παντού, στη γειτονιά, στη σχολική τάξη, στο θέατρο, στο χώρο εργασίας των γονιών του, στον παιδότοπο, στην καφετέρια, παντού έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά δεν είναι. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ανάπηροι γύρω σας. Αλλά γιατί οι περισσότεροι εξαναγκάζονται ή επιλέγουν να παραμείνουν σπίτια τους λόγω των πολλών και ανυπέρβλητων, καθημερινών δυσκολιών στη διαβίωσή τους.

Το λάτρεψα εκείνο το νηπιαγωγείο! Μεταξύ των παιδιών φιλοξενεί και παιδιά από ένα σπίτι του Χαμόγελου Του Παιδιού, ενώ παράλληλα εκεί λειτουργεί και τμήμα ένταξης για μικρά παιδιά με αναπηρία.

Θα τη θυμάμαι αυτή μου την επίσκεψη εκεί για καιρό! Γιατί βρέθηκα σε ένα χώρο που το διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον, την ανόμοια εξωτερική εμφάνιση, τις παραλλαγμένες καταβολές και κάθε ξεχωριστό “background”, τα έσβηνε όλα ο συγχρονισμός των παιδικών φωνών σ’ ένα παιδικό τραγούδι, ο αυθορμητισμός για ένα ομαδικό γέλιο σε κάτι αστείο ή απλά…παιδικό,  και η συνεργασία τους για ένα ομαδικό κολλάζ και μια παρεϊστικη συζήτηση.

Και το ίδιο βράδυ, διάβασα ειδήσεις και μετά παρακολούθησα τη συζήτηση στη Βουλή και αναρωτήθηκα: σε τι κόσμο μεγαλώνουν ρε γμτ  αυτά τα παιδιά; Και επέλεξα, για χάρη τους, για εκείνη την Πέμπτη μου να μη θυμάμαι καθόλου πώς πέρασα το βράδυ μου. Το μυαλό μου θα μείνει καρφωμένο σε εκείνο το πρωί. Στο πρωί των ονείρων, της αθωότητας, της αξιοπρέπειας, της μεγάλης αγκαλιάς και των σοφών μύθων του Αισώπου…


Τα παιδιά χορεύουνΤα παιδιά αγκαλιάζουν και φιλάνε το Βαγγέλη


Ομαδική με δασκάλα και παιδιά (τμήμα 1)Ομαδική με δασκάλες και παιδιά (τμήμα 2)