meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ



«Οι γονείς σας πώς το δέχτηκαν και το αντιμετώπισαν που το παιδί τους γεννήθηκε τυφλό»;

«Οι γονείς μου ευτυχώς έλεγαν από την αρχή ότι θέλουν το παιδί τους να μεγαλώσει όπως όλα τα άλλα παιδιά και ας μη βλέπει. Καταπίεζαν τους φόβους και της πρόσθετες ανησυχίες τους που είχαν λόγω της ιδιαιτερότητάς μου, για να μπορώ να σκληραγωγηθώ σε νορμάλ καθημερινές συνθήκες και να γίνω ανεξάρτητος και αυτόνομος μεγαλώνοντας. Γιατί όταν φτάσει η ώρα ένας άνθρωπος με αναπηρία να χάσει τους γονείς του και αν αυτός έχει μεγαλώσει υπερπροστατευμένος ή καλομαθημένος, τότε έρχεται ένα ουσιαστικό σοκ αναπηρίας στη ζωή του».

Ένα κομμάτι από τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο του Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτη του ΣΚΕΠ κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου το πρωί της Πέμπτης 31 Μαρτίου 2016 και συνάντησε ευαισθητοποιημένους μαθητές από την Α’ τάξη.

Κάποιοι από τους μαθητές στο πλαίσιο εργασιών τους, είχαν συναναστραφεί και συνεργαστεί ήδη με μαθητές ειδικών σχολείων με κάποια αναπηρία και έτσι απηύθυναν στοχευμένες και πολύ ουσιαστικές ερωτήσεις στον κ. Αυγουλά, ενώ έδειξαν έντονο ενδιαφέρον να μάθουν πώς μπορούν να παρέχουν σωστά βοήθεια σε κάποιον που δε βλέπει, αν χρειαστεί κάποια στιγμή να τον συνοδεύσουν.

Εντύπωση προκάλεσαν επίσης στους μαθητές οι αναφορές του νεαρού δικηγόρου στις δυσκολίες που εκείνος αντιμετώπισε στις σπουδές του, διότι, όπως τόνισε, αν και ήταν επιμελής φοιτητής, αναγκαζόταν να χάνει μαθήματα σε εξεταστικές περιόδους επειδή δεν είχε τα πανεπιστημιακά του συγγράμματα εγκαίρως σε καμία προσβάσιμη μορφή.

Τα παιδιά υποσχέθηκαν στον κ. Αυγουλά να ξανασυναντηθούν, αλλά και να επισκεφθούν, κάνοντας μια εκπαιδευτική εκδρομή, στο πρωτότυπο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στην Καλλιθέα!







ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ




Σωτήρης Σακελλαρίου


Ο Σωτήρης Σακελλαρίου είναι 38 χρονών και πάσχει από αχονδροπλασία,  παλαιότερα γνωστή ως νανισμός. Είναι μία σπάνια κληρονομική κατάσταση,  κατά την οποία ο κορμός και το κεφάλι αναπτύσσονται φυσιολογικά αλλά όχι  τα άκρα. Οι χόνδροι δεν σχηματίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κίνηση και η άρθρωση. Το ύψος του Σωτήρη δεν ξεπερνάει το 1,30 μ., έχει  ελάχιστη κάμψη στο κορμί του, το σώμα του είναι μονοκόμματο και δεν μπορεί  να καθίσει. Επίσης δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς την υποστήριξη περιπατητήρα.
     
Από την Μαρίνα Πετρίδου.

Τον συναντήσαμε στο Ασκληπιείο Βούλας όπου έρχεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο τμήμα εργοθεραπείας για να μάθει πώς να χρησιμοποιεί σωστά το  σώμα του, ώστε να καταφέρει να ζει και να κινείται αυτόνομα. Η πορεία προς  την αυτονομία και την ανεξαρτησία όμως δεν είναι κάτι εύκολο και μέχρι  πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε να κάνει ούτε μπάνιο μόνος του. Ήρθε στο  ραντεβού μας με το τραμ, ακριβώς στην ώρα του, χαμογελαστός και με διάθεση  να μας μιλήσει. Φάνηκε από την αρχή ότι είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος  να κάνει τα πάντα για να καταφέρει να ζήσει όπως αυτός θα ήθελε και όχι  όπως θα ήθελαν οι άλλοι για αυτόν. Με προσεκτικές κινήσεις στάθηκε δίπλα  μου και άρχισε να μου διηγείται την ιστορία της ζωής του.

Μεγάλωσε σε μία συντηρητική οικογένεια, με άλλα τρία αδέλφια. Είναι ο  μικρότερος και κανένας άλλος από τα μέλη της οικογένειάς του δεν είναι  νάνος. Τα αδέλφια του δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ ισότιμα. «Ήμουν έξι χρονών όταν κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου. Σαν κουκλόπανο ήμουν, δεν  μπορούσα ούτε το κεφάλι μου να στηρίξω» λέει. «Και οι γονείς είχαν μεγάλη ανασφάλεια για το πώς θα μεγαλώσουν ένα παιδί με αναπηρία, δεν είχαν  εκπαιδευτεί. Πάντα μου έλεγαν να προσέχω το ένα, να προσέχω το άλλο, δεν  μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να με βοηθήσουν για να μπορώ  να τα καταφέρνω μόνος μου. Ακόμη και τώρα που είμαι 38 μου λένε τι να  κάνω. Εντάξει, ίσως φταίω κι εγώ που δεν τους επιβλήθηκα όταν ήμουν  μικρότερος, αλλά κι εγώ δεν ήξερα.

Πήγα σχολείο στην ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Αποκατάστασης Αναπήρων  Προσώπων). Σηκωνόμουν κάθε μέρα από τις πέντε το πρωί και μέχρι τις τρεις  το μεσημέρι ήμουν εκεί. Είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που είναι  εξειδικευμένο στην εκπαίδευση των αναπήρων. Ο νανισμός ήταν τότε μία  πάθηση που δεν γνώριζαν οι περισσότεροι, στο σχολείο ήμουν ο μόνος νάνος  και είμαι και από τις δύσκολες περιπτώσεις. Ήμουν πολύ κλειστός χαρακτήρας  και άργησα πολύ να κοινωνικοποιηθώ. Είχα τάσεις υπνηλίας στο σχολείο,  γιατί σηκωνόμουν από τα χαράματα και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις   απαιτήσεις της ημέρας. Καθόμουν στο θρανίο και ένιωθα διαλυμένος. Και τα  παιδιά ήταν σκληρά μαζί μου και ασεβή, αλλά δεν φταίνε αυτά, οι γονείς  τους φταίνε. Στην εφηβεία τα πράγματα δεν έγιναν πιο εύκολα. Δεν ήξερα πώς  να διαχειριστώ τις αυξημένες ορμόνες και κανείς δε με συμβούλεψε. Και οι  γονείς μου έχουν μία παλιομοδίτικη νοοτροπία και δεν μπορούσαν να  αντιληφθούν ότι το παιδί τους μεγαλώνει. Τους έκαιγε, αλλά με έναν τρόπο  μίζερο και μοιρολατρικό και δεν με αφήνανε ελεύθερο να κοινωνικοποιηθώ. Το  κομμάτι της σεξουαλικότητας ήταν κάτι που έβαλα αναγκαστικά στην άκρη από  μικρός.

Αλλά δεν παραιτήθηκα ποτέ. Όταν τελείωσα το Λύκειο άρχισα να παρακολουθώ  επιδοτούμενα προγράμματα -στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας στη Μεταμόρφωση είχε ειδικά προγράμματα για αποφοίτους Λυκείου. Εκεί γνώρισα μία κοινωνική λειτουργό, η οποία με παρότρυνε να εκμεταλλευτώ το επίδομα που παίρνω να μην κλείνομαι στον εαυτό μου και να βγαίνω περισσότερο.

Αργότερα δούλεψα σε ασφαλιστική εταιρεία, δούλεψα και στο δήμο μου, στην  Αγία Βαρβάρα. Έχω βάλει και υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος εκεί, μου τάξανε πολλά αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά ήταν πολύ επιφανειακά και έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι. Έχω ακούσει και ατάκα "τι θες και βγαίνεις από το σπίτι σου αφού δεν μπορείς". Λες και φταίμε εμείς που είμαστε ανάπηροι. Είναι εφικτό να εργαστείς, αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός στους χώρους εργασίας. Δεν έχει ούτε ειδικά καθίσματα για νάνους, ούτε τουαλέτες. Πιο παλιά ήμουν περήφανος και έλεγα ότι πρέπει να δουλέψω, αλλά τα έβαλα κάτω και τα σκέφτηκα. Δεν μπορούσα να κάνω πράγματα απλά, καθημερινά. Όχι ότι δεν ήθελα να δουλεύω, αλλά αν είναι να πηγαίνω στην δουλειά μου και να μην έχω  πού να κάτσω, τι να το κάνω;

Με αυτό το σκεπτικό, πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισα να επικεντρωθώ στον   εαυτό μου και να απευθυνθώ σε ειδικούς για να μπορέσω να ζήσω αυτόνομα.  Διάβασα στο ίντερνετ για την μονάδα εργοθεραπείας στο Ασκληπιείο Βούλας.  Γνώρισα τον Γιώργο Σαββόπουλο – υπεύθυνο του τμήματος – μέσω Facebook, του  εξήγησα το πρόβλημα μου και μου είπε κατευθείαν ΄έλα΄. Αν και ήταν δύσκολο  για μένα πήγα. Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή, ήρθα με δική μου  απόφαση και δεν το είπα καν στους γονείς μου. Στην εργοθεραπεία έμαθα και   συνεχίζω να μαθαίνω πράγματα που για άλλους είναι αυτονόητα αλλά για μένα  ήταν άθλος. Έμαθα να ξυρίζομαι μόνος μου, έμαθα να κάνω μόνος μου μπάνιο,  ενώ πριν αυτά τα έκανε η μητέρα μου. Έμαθα να μαγειρεύω χρησιμοποιώντας  ανακλινόμενους καθρέφτες. Μέχρι τα 35 δεν είχα ανάψει ποτέ γκαζάκι, δεν με άφηναν οι δικοί μου.

Ξέρω ότι έχω ακόμη δυσκολίες, δεν μπορώ να βάλω παντελόνι, παπούτσια,  κάλτσες, εσώρουχο. Δεν μπορώ να καθαριστώ στα πίσω ευαίσθητα σημεία. Αλλά  είναι καθοριστικό για τους ανθρώπους με αναπηρία να μάθουν να  αυτοεξυπηρετούνται. Το να είσαι εξαρτημένος από την οικογένεια σου είναι  μεγάλη καταρράκωση, δεν σε βοηθάει καθόλου να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και  να πας μπροστά. Παλεύω και ξέρω ότι θα καταφέρω να ξεπεράσω τις δυσκολίες.  Ξέρω ότι μια μέρα θα μπορέσω να μείνω μόνος μου, ίσως με κάποια μικρή  βοήθεια.

Όταν ξεκίνησα να πηγαίνω στην Βούλα άρχισα να χρησιμοποιώ και τα μέσα μεταφοράς. Μέχρι πριν τις μετακινήσεις μου τις έκανα αποκλειστικά με ταξί.  Και εκεί δυσκολεύομαι, δεν υπάρχουν καθίσματα για νάνους και αναγκάζομαι  να στέκομαι όρθιος και η πρόσβαση στα μέσα είναι δύσκολη πολλές φορές. Το  ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει καν στο μυαλό των ανθρώπων ότι ανάμεσα τους ζούνε ανάπηροι και ότι πραγματικά δεν μπορούν να  κινηθούν. Ο ανάπηρος είναι σαν να μην υπάρχει και η κοινωνία είναι  φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει τους αδύναμους. Δεν μπορώ να  πάω πουθενά χωρίς να το σκεφτώ καλά πρώτα. Αν θέλω να βγω για ένα ποτό ή  να πάω σινεμά, θα πρέπει να πάρω τηλέφωνο και να ρωτήσω υπάρχει πρόσβαση  και πολλές φορές με ρωτάνε "τι εννοείται πρόσβαση;". Στο δρόμο μπορεί να με κοιτάνε παράξενα, αλλά δε δίνω σημασία. Υπάρχουν αυτοί που λένε "α να  κοίτα ένας νάνος, πως περπατάει έτσι ο νάνος". Υπάρχουν και αυτοί που  μπορεί να με βοηθήσουν αλλά είναι λίγοι. Δεν μπορούν να καταλάβουν το πιο  απλό, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο πόδια και χέρια, είναι και πνεύμα και  μυαλό. Ο Σωτήρης έχει βοηθηθεί πολύ και η ενημέρωση υπάρχει «απλά πρέπει  να τολμήσουν και οι ίδιοι οι ανάπηροι να ξεκλειδώσουν τη ζωή τους και να  πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις» λέει.

«Εγώ έχω κάνει το πρώτο βήμα, και συνεχίζω αγέρωχος, έτσι πρέπει. Μόνο σε  επίπεδο αυτονομίας είμαι περιορισμένος, κατά τα άλλα έχω μάθει να  πετυχαίνω αυτό που θέλω. Έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου όπως είναι» λέει και  χαμογελάει πλατιά για την φωτογράφιση. Η ώρα περνάει και ο Σωτήρης μας  ενημερώνει ότι θα πρέπει να φύγει σιγά-σιγά γιατί πρέπει να πάει στις  πρόβες μίας παράστασης στην οποία συμμετέχει. Εκτός από το θέατρο ο  Σωτήρης, κάνει και μαθήματα αγγλικών, παρακολουθεί συνέδρια και έχει και  μια σελίδα στο Facebook μέσα από την οποία προσπαθεί να ενημερώσει και να  βοηθήσει οποιονδήποτε μπορεί να χρειαστεί τη βοήθειά του. Έρχεται ταξί και  τον βοηθάμε να καθίσει αναπαυτικά στο κάθισμα, μας αποχαιρετάει με  χειραψία και φεύγει χαμογελαστός, σίγουρος και αυτόνομος.

Ο Σωτήρης Σακελλαρίου χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Ψηφιακή εικόνα οδήγησης

Η πλατφόρμα, υπεύθυνοι της οποίας είναι η Δρ συγκοινωνιολόγος Ε. Μπλάνα  και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, Γ. Λαζαρίδης, ξεκινά από  με τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα είναι προσβάσιμη από κάθε «έξυπνη»  συσκευή. Το υλικό απευθύνεται σε όλους τους χρήστες της οδού, πεζούς,  ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας,  αρχάριους, έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς παρέχοντας και εργαλεία  αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.

Προσομοιώσεις οδήγησης κάθε μέσου μεταφοράς, από το ποδήλατο έως και  φορτηγό, διαδραστικά μαθήματα και ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε ηλικία  περιλαμβάνει η ηλεκτρονική «ακαδημία οδήγησης», την οποία δημιούργησε το  υπουργείο Μεταφορών με στόχο να συμβάλει στη διά βίου εκπαίδευση της  οδικής ασφάλειας. Το e-drive academy αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που  υλοποίησε η Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου για την  προώθηση της ασφαλούς μετακίνησης και οδήγησης με στόχο να αποτελέσει  κόμβο διαρκούς ενημέρωσης για όλες τις κατηγορίες πολιτών από τους  μαθητές, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές, αλλά και τους επαγγελματίες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα,  αποτελεί ένα ακόμα βήμα της προσπάθειας για την ένταξη του μαθήματος της  Κυκλοφοριακής Αγωγής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περισσότερων σχολικών  τάξεων. Το έργο περιλαμβάνει 5.000 ηλεκτρονικές σελίδες, 100 διαφορετικά
σενάρια και 44 παιχνίδια προσομοίωσης.

Η πλατφόρμα, υπεύθυνοι της οποίας είναι η Δρ συγκοινωνιολόγος Ε. Μπλάνα  και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, Γ. Λαζαρίδης, ξεκινά από  τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα είναι προσβάσιμη από κάθε «έξυπνη»  συσκευή.

Τι περιλαμβάνει.

Παρέχει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των μαθητών συμβουλευτικούς  οδηγούς για την οδική ασφάλεια. Το υλικό απευθύνεται σε όλους τους χρήστες  της οδού, πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, άτομα με αναπηρία, άτομα  τρίτης ηλικίας, αρχάριους, έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς παρέχοντας  και εργαλεία αξιολόγησης των εκπαιδευομένων. Το περιεχόμενο της πλατφόρμας  περιλαμβάνει:

• 17 ηλεκτρονικά βιβλία και φυλλάδια για μαθητές δημοτικού, μαθητές  γυμνασίου, μαθητές λυκείου, για νέους και άπειρους οδηγούς. Επίσης για την  οικολογική-οικονομική οδήγηση, την αμυντική οδήγηση, τους οδηγούς τρίτης  ηλικίας, για εκπαιδευτές, για επαγγελματίες οδηγούς, συμβουλευτικούς
οδηγούς για γονείς, δασκάλους και καθηγητές.

• 111 ηλεκτρονικά διαδραστικά μαθήματα που περιλαμβάνουν «σενάρια» για  κάθε ηλικία και κατηγορία χρήστη της οδού έχοντας ενσωματώσει ποικιλία  πολυμέσων, προσομοιωτή οδήγησης και βιντεοσκοπήσεις σε πραγματικές  συνθήκες οδήγησης.

• 44 ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εξοικείωση της κάθε   κατηγορίας χρήστη της οδού με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν   στον δρόμο, τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας σύμφωνα με το όχημα που  οδηγούν, αλλά και την ενημέρωσή για τους κινδύνους των δρόμων.

Τα σενάρια των παιχνιδιών αφορούν την κυκλοφορία τόσο σε αστικό (πόλη,  κωμόπολη, χωριό) όσο και σε υπεραστικό περιβάλλον (εθνικές οδοί και  αυτοκινητόδρομοι) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.Υπάρχουν  μάλιστα εξειδικευμένα σενάρια που δημιουργούν αίσθηση ρεαλισμού ώστε ο  παίκτης να μπορεί να οδηγήσει με την ορατότητα και την αντίληψη κάποιου  που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή οδηγεί με μεγάλη  ταχύτητα.
 
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Τέλος στην υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικών γέννησης των μαθητών για την εγγραφή τους στο σχολείο φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαλλάσσοντας γονείς και εκπαιδευτικούς από ταλαιπωρία και το Δημόσιο από τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Παιδείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο, με αποτέλεσμα από τη νέα σχολική χρονιά να αποτελεί παρελθόν η διακίνηση 600.000 πιστοποιητικών σε χάρτινη μορφή για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Οι δοκιμές του νέου συστήματος έχουν ολοκληρωθεί, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων και το καλοκαίρι αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Ανάλογη διασύνδεση επιτεύχθηκε και με το υπουργείο Εξωτερικών και αφορά την έκδοση βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης για τους απόδημους Έλληνες. Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 1ου ετήσιου συνεδρίου Smart cities-Digital Citizens που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική πόλη συναντά τον 21ο αιώνα».

Όπως τόνισε ο υπουργός και μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από το 2001 δαπανήθηκαν 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ υποσχέθηκε ότι φέτος θα γίνει σε αυτό τον τομέα ό,τι δεν έγινε τα τελευταία αυτά χρόνια. Έως τα τέλη του 2016, ανέφερε, θα είναι έτοιμο το Μητρώο Πολιτών, δηλαδή η κεντρική βάση στην οποία θα περιέχονται σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα δεδομένα των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων (γεννήσεις, γάμοι, διαζύγια, μεταδημοτεύσεις, θάνατοι κ.λπ.). Πάνω σε αυτό θα «κρεμαστούν» αρχικά οι 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, με την προοπτική να ενταχθούν σταδιακά σε αυτό το σύστημα το σύνολο των 280 μικρών και μεγάλων βάσεων δεδομένων του Δημοσίου.

Το Μητρώο Πολιτών είναι το σημαντικότερο έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς συνδέει ηλεκτρονικά (διαλειτουργεί) με σχεδόν όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην τοποθέτησή του σε μία από τις παράλληλες συνεδριάσεις της σημερινής πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο βρίσκεται στη φάση των συζητήσεων με άλλα υπουργεία και φορείς με σκοπό την ένταξη δεδομένων στο Μητρώο ώστε να απαλλαχθεί ο πολίτης από τη γραφειοκρατία και την ανάλογη ταλαιπωρία, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει έγγραφα για τις καθημερινές συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Οι συζητήσεις αφορούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης (για τα ποινικά μητρώα), Οικονομικών (για την έκδοση ΑΦΜ), Μεταφορών (για τις άδειες οδήγησης), Εργασίας (για τα προνοιακά επιδόματα), καθώς και στη Στρατολογία (για τα μητρώα αρρένων), ΕΛΣΤΑΤ (για την παρακολούθηση των κινήσεων των πληθυσμών -γεννήσεις, θάνατοι, αλλαγή τόπου κατοικίας κ.λπ.), ΑΣΕΠ (για το τόπο γέννησης των υποψηφίων), ασφαλιστικά ταμεία (ασφαλιστικές ενημερότητες), ΟΑΕΔ (καρτέλες ανέργων) και ΗΔΙΚΑ (στοιχεία ΑΜΚΑ).

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ TEDX ATHENS: "ΒΡΕ ΛΕΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΣ";

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και το κοινό του TedxAthens

««Ο έρωτας είναι τυφλός». Το έχετε ξανακούσει; Θεόκριτος, 3ος αιώνας π.Χ. Κάτι ήξεραν τότε, ή, από τότε, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Και όπως σας… «έβλεπα» στο μεσημεριανό μας διάλειμμα, θυμήθηκα να προσθέσω ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».

Μαζέψαμε πολλά ρητά που απορρίπτουν την όραση στον έρωτα. Για να δούμε τι κάνετε εσείς»;

Κάπως έτσι ξεκίνησε (από ότι θυμάμαι γιατί είχα και άγχος στη αρχή!), η ομιλία μου στο φετινό TEDx Athens στις 6 Φλεβάρη στο Θέατρο Παλλάς.

Το θέμα της; Ας πούμε, «με άλλα μάτια να … αγαπιόμαστε»!

«Σ’ ένα μυθιστόρημα, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, ζούμε τις ερωτικές τους περιπέτειες, ίσως και φαντασιωνόμαστε τις ερωτικές σκηνές που περιγράφονται εκεί.

Δεν τους έχουμε δει ποτέ όμως.
            
Ακούμε μια ωραία φωνή από το τηλέφωνο και αναστατωνόμαστε. Μυρίζουμε ένα ωραίο άρωμα και μας ξεσηκώνει. Μας κινητοποιεί ένα χάδι, ένα άγγιγμα.
            
Αν θέλετε, να το δούμε και επιστημονικά;

Λέει η ψυχανάλυση: "Ερωτευόμαστε αυτόν/ή που έχει την απάντηση ή μια απάντηση στην ερώτησή μας: «Ποιος είμαι;»."

Προφανώς λοιπόν δεν ψάχνουμε να ερωτευτούμε αυτόν που θα μας απαντήσει στην ερώτηση "πώς μοιάζω"; ή "με ποιον/ποια μοιάζω";

Οπότε οι ειδικοί διά της επιστήμης, εγώ που το ζω από όταν γεννήθηκα, εσείς έστω και διά της πλαγίας οδού, όλοι καταλήγουμε στο εξής:

Η όραση είναι μια τεμπέλικη αίσθηση που συχνά καταδικάζει σε μια γλυκιά αιχμαλωσία της πρώτης ματιάς και της πρώτης εντύπωσης. Άλλωστε παντού, από τα προϊόντα ως τις υπηρεσίες, τον πρώτο ρόλο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τον παίζει μια καλή και ευπαρουσίαστη βιτρίνα.

Αλλά πρέπει να μάθουμε να ερωτευόμαστε χωρίς όραση! Πρέπει να αποφυλακίσουμε τις απολαύσεις του έρωτα και της αγάπης από τα οπτικά δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε αυτά τα όμορφα, θεϊκά συναισθήματα στην υπέρτατη έκτασή τους. Και αν κάποιοι δηλώνετε πως από άποψη θέλετε να ερωτεύεστε το κουτί και όχι το περιεχόμενο, τότε μάλλον το κουτί θα καταλήξετε να το γράφετε με «οι» αντί για «ι»»». Κάπως έτσι συνέχισα!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο TedxAthens


"Περίπου 1500 άνθρωποι έκλεισαν τα μάτια τους ταυτόχρονα και το Παλλάς γέμισε από σκέψεις και όνειρα…

Εκείνη τη μέρα, στη σκηνή του TEDx Athens, καταρρίψαμε τον οπτικό μύθο του έρωτα με τον πιο γλυκό, ευφυή και συγκινητικό τρόπο.
Άλλωστε, «ο Έρωτας είναι τυφλός», στην ομιλία του Βαγγέλη Αυγουλά", σχολιάζουν οι διοργανωτές δίνοντας μέσω Youtube το Video της ομιλίας μου στη δημοσιότητα.

Όμορφα λόγια. Επίλογος μιας μεγάλης, προσωπικής τιμής που μου έκανε η οργανωτική επιτροπή του TEDx Athens, να μοιραστώ το βήμα με κορυφαίους εμπνευστές και παρακινητές ομιλητές από όλο τον κόσμο, ανθρώπους που μοιράστηκαν και εκείνοι, όπως και εγώ, τη δική τους αλήθεια, όπως τη σπούδασαν ή και τη βιώνουν, με χιλιάδες θεατές εκείνη την ημέρα και ακόμη περισσότερους μέσω του Διαδικτύου.

Τους ευχαριστώ όλους, αλλά και καθέναν και κάθε μια ξεχωριστά, για την ευκαιρία της μοναδικής εμπειρίας που μου προσέφεραν. Φυσικά και θα τη θυμάμαι για πάντα!

Αλλά ευχαριστώ και τους δεκάδες εθελοντές, μοναδικό και αναντικατάστατο συστατικό και της φετινής επιτυχίας του TEDx! Ήταν παντού εκεί, για εμάς και δίπλα σε εμάς, χαμογελαστοί και ακούραστοι!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και οι εθελοντές

Ξαναγυρνώ στην ομιλία μου:
«Θέλω τώρα να φανταστείτε το λουλούδι που έχετε συναντήσει και είπατε ότι αυτό μυρίζει πιο ωραία από όλα τα άλλα. Βασιλικός; Γαρδένια; Υπάρχουν πολλά λουλούδια με ασυναγώνιστο άρωμα που δε σου γεμίζουν το μάτι.
            
Από την άλλη, Όλοι έχουμε χαρεί στη θέα ενός τριαντάφυλλου όταν μας το προσφέρουν, ότι χρώμα και  να είναι αυτό, για όποιο λόγο και αν μας το πρόσφεραν.

Αλήθεια το έχετε αγγίξει ποτέ με προσοχή; Ίσως να έχει και τα πιο απαλά, τα πιο εκλεπτυσμένα πέταλα από κάθε άλλο λουλούδι. Το αγγίζεις και αμέσως σου ανταποδίδει το χάδι του. Κάτι σαν χειραψία!

Χειραψία; «Χαίρω πολύ κύριε Αυγουλά», μου έλεγε μια νεαρή ψυχολόγος τέλη  του 2014. Σε μια χειραψία που κράτησε 3 δευτερόλεπτα παραπάνω από το συνηθισμένο. 3 δευτερόλεπτα που αρκούσαν για να μου φέρουν πολλές όμορφες βραδιές και τρελά όνειρα μαζί της. 3 δευτερόλεπτα που μου είπαν να σας καλέσω να μάθετε να διαβάζετε τα μηνύματα και των άλλων αισθήσεων σας πλην της όρασης, γιατί αλλιώς πιστέψτε με, χάνετε μεγάλο κομμάτι από το νόημα της ζωής».

Και μετά ακολούθησαν και άλλα παραδείγματα, πιο προσωπικά. Και προσπάθεια να φέρω τα Πιστεύω μου στα μέτρα σας! Και εναλλαγές συναισθημάτων. Και συναισθηματική κορύφωση. Και επίλογος, άτακτος και εκρηκτικός!

Αν σας ενδιαφέρει η συνέχεια της δικής μου ομιλίας και μετά μια πιθανή δική σας αρχή από κει που το άφησα, δείτε την όλη εδώ:

Και στο επόμενο TEDx Athens, τα ξαναλέμε! Ναι! Φυσικά και θα έχω εξασφαλίσει το εισιτήριο μου εγκαίρως, για να βρεθώ στο κοινό αυτής της ετησίως μοναδικής διάδρασης!


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, η Ελίζα Τσολάκου και ο Δημήτρης ΚαλαβρόςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Πέτρος ο παρουσιαστής και η Μαριλού

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Παναγιώτη ΠιστσίνιαγκαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Δημήτρης Καλαβρός

Εξωτερική οθόνη του Tedx στη Στοά


Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ατόμων με Προβλήματα Όρασης - Νέες Τάσεις, Επιλογές και Προοπτικές». Πρόκειται για την πρώτη σε μια σειρά ενημερωτικών επιμορφωτικών ημερίδων που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ανάλυση επαγγελμάτων, την συμβουλευτική και άλλες θεματικές ενότητες, για άτομα με οπτική αναπηρία.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση, ο προβληματισμός και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές με οπτική αναπηρία, διαμορφώνουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις οικογένειές τους, καθώς και σε επαγγελματίες και σε επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι κυρίως άτομα με οπτική αναπηρία που απασχολούνται σε διάφορους χώρους εργασίας. Την ημερίδα θα συντονίζουν ο κ. Κωνσταντάρας Δημήτρης, δημοσιογράφος και η κα Αλμπάνη Χριστίνα, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών, ΚΕΔΔΥ Α΄ Αθήνας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΑΤ «Ιωάννη Μενεΐδη» (Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα - είσοδος από Σπάρτης).

Πρόγραμμα

16.30 - 17.00: Εγγραφές

17.00 - 17.10: Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Ηλία Μαριόλα, τον Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, κ. Εμμανουήλ Μπασιά και την Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, κ. Μπέττυ Λεωτσάκου.

17.10 - 18.10: α΄ πάνελ
1. Μαθιόπουλος Γιώργος, Δικηγόρος
2. Τεντόμας Λάζαρος, Εκπαιδευτικός - Κοινωνιολόγος
3. Μάρτος Αινείας, Προγραμματιστής
4. Γεωργακαράκου Μαρία, Μουσικός - Σοπράνο
5. Τσιμπίδας Κώστας, Μουσικός ΣΜΕΑΕ Αττικής
6. Μίχος Γιάννης, Ηχολήπτης - Απομαγνητοφωνητής - Προπονητής Τζούντο


18.10 - 19.15: β’ πάνελ
1. Κατσίφας Δημήτρης, Εργαστήρια Φάρου Τυφλών Ελλάδος
2. Ζαχαριάδης Ευστάθιος, Φυσικοθεραπευτής ΣΜΕΑΕ Αττικής
3. Βερυκοκάκη Αγγελική, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ΠΣΤ
4. Κυριτσοπούλου Γεωργία, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ΚΕΑΤ
5. Κλεφτογιάννη Αιμιλία, Εκπαιδεύτρια Σκύλων - Οδηγών
6. Οικονόμου Μαρία, Ψυχολόγος - Γεν. Γραμματέας ΕΛΙΣΟΦ
7. Εξακουστίδου Δέσποινα, Υπηρ. ΑΜΕΑ ΟΑΕΔ

19.15 - 19.30: Συζήτηση - Συμπεράσματα

Στο τέλος της εκδήλωσης, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους/ες το επιθυμούν και επιπρόσθετα, θα χορηγηθεί τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού σε όσους μαθητές ενδιαφέρονται.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2109595602 - 2109520623 και ηλεκτρονικά στο prkeat@gmail.com.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Συμμετέχοντες Φορείς:



"ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ" ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΖΙΡΙΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ



Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα. μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή γυναίκα που πηγαίνει στην Αυστραλία για να παντρευτεί παρά τη θέλησή της, είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει στο ταξίδι της και θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα. Άραγε θα καταφέρει η Ελπίδα να φτάσει στο λιμάνι της δικής της λύτρωσης και ευτυχίας;

Το ερώτημα αυτό για τη ζωή της Ελπίδας απαντάται στις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος της Μαρίας Τζιρίτα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, την ίδια στιγμή που γόνιμα και δημιουργικά, γεννά πολλά άλλα συναισθηματικά, φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα στην ψυχή του κάθε αναγνώστη!



«Στο νέο αυτό βιβλίο της αγαπημένης μου Μαρίας Τζιρίτα, συναντάμε μέσω ανθρώπινων συμπεριφορών τα άκρα της ανάγκης του καθενός μας να γίνει γονιός, την ιστορία μιας μάνας με όλα τα γράμματα της λέξης κεφαλαία, διαλόγους που μας βάζουν στον προβληματισμό του ορισμού και διαχωρισμού του Έρωτα, της Αγάπης και του Πάθους, ενώ παράλληλα στις ιστορικές αναφορές του Απαρτχάιντ στις σελίδες του βιβλίου, καθρεφτίζεται η σημερινή παραπαίουσα Ευρώπη των κλειστών συνόρων», σημείωσε ο δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, προλογίζοντας «το Ταξίδι Της Ελπίδας» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίων Αναργύρων την περασμένη εβδομάδα, παρουσία πολλών δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Η συγγραφέας, με συγκίνηση, εξήγησε ότι αφιερώνει το βιβλίο στον Πατέρα της, ο οποίος  πέθανε τον Ιανουάριο του 2015. Εκείνος πάντα ήταν ο πρώτος που διάβαζε τα βιβλία της πριν τα δώσει στον εκδοτικό οίκο κι έκανε παρατηρήσεις και διορθώσεις.
«Και αυτό το βιβλίο, είχα τη φωτογραφία του πατέρα μου απέναντί μου και νιώθω ότι το γράψαμε παρέα», δήλωσε η Μαρία Τζιρίτα.

«Κάθε βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα είναι και ένα διαφορετικό, μοναδικό και ποιοτικό ταξίδι. Μπορεί να μη βλέπω, αλλά παίρνω από τους πρώτους τα εισιτήρια μου γι’αυτά τα ταξίδια, αφού η Μαρία μου στέλνει κάθε βιβλίο της από το 2009 σε ηλεκτρονική μορφή για να μπορώ να το διαβάζω στον υπολογιστή μου», ανέφερε ακόμη στη βιβλιοπαρουσίαση ο κ. Αυγουλάς, τονίζοντας τις αληθινές ευαισθησίες της κας Τζιρίτα.


Σας χαρίζουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο! Διαβάστε το και μετά τρέξτε να το αγοράσετε!

 -«Γιατί δεν έρχεσαι στο σπίτι του Άρη; Εμένα μου είπε θα με φιλοξενήσει μέχρι να τακτοποιήσουμε το θέμα της εγκυμοσύνης μου. Δε θα πάω κατευθείαν στους συγγενείς του Πάνου. Σίγουρα δε θα έχει αντίρρηση να έρθεις κι εσύ να μείνεις εκεί μαζί μας!»

-«Ελπίδα μου, σε παρακαλώ! Σου έχω εξηγήσει, όπως εξήγησα και στον ίδιο, ότι από τη στιγμή που θα κατεβούμε από αυτό το καράβι οι δρόμοι μας θα χωρίσουν οριστικά! Πηγαίνω εκεί για έναν σκοπό και μόνο! Δε θέλω μπλεξίματα με κανέναν!» είπε η Ρωξάνη απότομα κι άρχισε να παίζει νευρικά με το πάνινο μαϊμουδάκι που κρατούσε στα χέρια της.

-«Μη μιλάς έτσι. Ο Άρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος! Ο Άρης σε νοιάζεται πραγματικά, σ' αγαπάει», τόλμησε να της πει η Ελπίδα.

-«Πόσο εύκολες τις έχετε όλοι σας τις αγάπες! Με ξέρει μία εβδομάδα και μ' αγάπησε κιόλας; Έτσι είναι η αγάπη, νομίζεις; Μην κάνεις κι εσύ σαν τη Λυδία τώρα! Η αγάπη θέλει τον χρόνο της, θέλει να δοκιμαστεί για ν' αποδειχτεί!»

-«Καλά, μην το λες. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπιούνται από την πρώτη στιγμή που γνωρίζονται και άλλοι που ζουν μαζί για χρόνια και δεν αγαπιούνται ποτέ!»

-«Μην μπερδεύεις την αγάπη με τον έρωτα! Ο έρωτας ναι, μπορεί να γεννηθεί σε μια στιγμή, αλλά και να σβήσει σε μια στιγμή. Η αγάπη. είναι άλλο πράγμα η αγάπη! Ν' αντέχεις στα δύσκολα, να βάζεις στην άκρη τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου για να είναι ο άλλος καλά, να χαίρεσαι με τη χαρά του και να πονάς με τη λύπη του. Αυτό είναι αγάπη κι η αγάπη δεν περνάει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν περνάει ποτέ! Βλέπεις κάποιον που σου αρέσει, σου λέει δυο γλυκά λόγια, σου κάνει έρωτα και θαρρείς σ' αγάπησε κιόλας! Βλακείες!»

Η Ρωξάνη πέταξε θυμωμένα το μαϊμουδάκι στην άλλη άκρη της καμπίνας. Η Ελπίδα σηκώθηκε και το 'πιασε.

-«Έτσι που τα λες, κανένας δε μ' έχει αγαπήσει. Κι ούτε εγώ έχω αγαπήσει δηλαδή. Και τον Ηλία, τώρα πια το ξέρω, ποτέ δεν τον αγάπησα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν το άξιζε!» παραδέχτηκε η κοπέλα και κάθισε πάλι δίπλα της.

-«Αι γεια σου! Τώρα μιλάς σωστά! Για να δώσεις την καρδιά σου σε κάποιον, πρέπει να το αξίζει. Και για να καταλάβεις αν και κατά πόσο το αξίζει, χρειάζεσαι χρόνο. Μη μιλάς λοιπόν τόσο εύκολα για αγάπες, κοριτσάκι μου. Έχεις πολλά ακόμα να δεις σ' αυτή τη ζωή.» κατέληξε η Ρωξάνη κι ακούμπησε το χέρι της πάνω στο δικό της.

-«Εσύ;» τη ρώτησε τότε η Ελπίδα.

-«Τι εγώ;» «Έχεις αγαπήσει ποτέ;»

Η Ρωξάνη τράβηξε το χέρι της και σηκώθηκε. Στάθηκε μπροστά στο φινιστρίνι κι η ματιά της χάθηκε στον γαλάζιο ορίζοντα του ωκεανού.

-«Όχι. Και σ' το λέω μπέσα. Έχω ερωτευτεί, μα δεν έχω αγαπήσει. Ο μοναδικός άντρας που αγάπησα στη ζωή μου, περισσότερο κι από τη ζωή μου, είναι ο γιος μου. Κι άλλος δε θα υπάρξει», αποφάνθηκε χωρίς να γυρίσει το κεφάλι της.

-«Γιατί είσαι τόσο θυμωμένη; Νομίζω ότι είσαι διαρκώς θυμωμένη. Ελάχιστες φορές χαλαρώνεις, και τότε γίνεσαι πολύ γλυκιά. Μα όταν μιλάς έτσι απότομα, γίνεσαι αντιπαθητική, να το ξέρεις», της είπε η Ελπίδα με ειλικρίνεια.

Η Ρωξάνη γύρισε και την κοίταξε ξαφνιασμένη κι αμέσως έσκασε στα γέλια.

-«Άλλο και τούτο! Άσε μας, κοριτσάκι μου!»

-«Πάλι το κάνεις. Δεν αφήνεις κανέναν να σε πλησιάσει, λες και υψώνεις ένα τείχος. Κι αυτό, να ξέρεις, δε δείχνει ότι είσαι σκληρή κι αναίσθητη, κάθε άλλο. Δείχνει ότι είσαι πολύ ευάλωτη και φοβάσαι μην πληγωθείς. Γι' αυτό πίνεις άλλωστε, το έχω καταλάβει.»

-«Τίποτα δεν έχεις καταλάβει και σταμάτα να μου κάνεις την έξυπνη! Έχεις τα μισά μου χρόνια και νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα! Τι έχεις ζήσει εσύ στη ζωή σου για να μπορείς να κρίνεις εμένα;» Η Ρωξάνη είχε ξεχάσει πια πως η Λυδία κοιμόταν κι είχε ανεβάσει τον τόνο της φωνής της.

-«Δε σε κρίνω, μη νευριάζεις. Μπορεί να είμαι μικρή, μα δεν έχω περάσει και λίγα. Κι αυτό που έχω μάθει από τη ζωή είναι πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που αξίζουν να τους δώσουμε μια ευκαιρία», είπε η Ελπίδα με τρυφερό ύφος στην προσπάθειά της να την ηρεμήσει.



Δείτε εδώ σχετικό video συνοδευτικό του βιβλίου:


Δείτε ακόμα αποσπάσματα από την παρουσίαση του βιβλίου στους Αγ. Αναργύρους: