meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 - 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 2105245001, 2105228333, 2105228365, 2105245578
FAX: 210 5222112
e-mail: pab@otenet.gr
http://www.pst.gr

Αθήνα: 8-4-2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 306

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ) δημιουργεί Τμήμα Εθελοντισμού στα  πλαίσια λειτουργίας των κοινωνικών του υπηρεσιών που προσφέρει εδώ και
δεκαετίες στα μέλη του, τυφλά άτομα και άτομα με προβλήματα όρασης.

Απευθυνόμαστε σε οποιοδήποτε ενήλικο άτομο που επιθυμεί να προσφέρει
αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για την διευκόλυνση της καθημερινής ζωής του
τυφλού ατόμου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Για την επίτευξη των παραπάνω προσφέρει εκπαίδευση, συνεχή υποστήριξη και  εποπτεία καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντισμού.

Για πληροφορίες- συμμετοχές μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική  υπηρεσία του Συνδέσμου καθημερινά 10-12 στα τηλέφωνα 210 5228333, 5245001 εσ.119 
ή στο e-mail: pab@otenet.gr ή e-mail ngiallouris@gmail.com.


Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Μαργιόλας

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Μαρκοστάμος

Παρακαλούμε διαδώστε το με κάθε πρόσφορο τρόπο.


ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ 1o ΕΠΑΛ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στα παιδιάΟ Διευθυντής μιλάει στα παιδιά για το Βαγγέλη

Ανέκδοτα, μαντινάδες και πολλοί συμβολισμοί στην επίσκεψη του νεαρού δικηγόρου, Δημοτικού Συμβούλου Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, το πρωί της Τρίτης 12 Απρίλιου 2016.

«Τα όνειρα σου αληθινά εύχομαι να γενουνε, χαίρομαι ανθρώπους να θωρώ μες στις χάρες να ζούνε.
Την οικογένεια που ποθείς τόσο πολύ αντάμα,
θα σου τη φέρει ο θεός να μη σε νοιάζει πράμα»!

Αυτή τη μαντινάδα χάρισε ο Δημήτρης στο Βαγγέλη Αυγουλά, με τον οποίο βρέθηκαν και κοντοχωριανοί στην Κρήτη, μέσω του Facebook μετά τη σχετική επίσκεψη!

Αν και ο κ. Αυγουλάς συμφώνησε εξ αρχής με τους καθηγητές του σχολείου να μη μπουν απουσίες στους μαθητές και να παρακολουθήσουν προαιρετικά όσοι θέλουν το διάλογο γύρω από τα θέματα των ΑμεΑ που θα διεξαγόταν, περίπου 100 μαθητές κατέκλεισαν την αίθουσα και μάλιστα διέθεσαν και το διάλειμμά τους αλλά και έξτρα, δεύτερη διδακτική ώρα, εκτός προγραμματισμού, θέλοντας να προσεγγίσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα ενός σχεδόν συνομηλίκου τους με αναπηρία.

Μετά τα ανέκδοτα που είπε ο κ. Αυγουλάς ώστε να σπάσει ο πάγος μέσα από τον αυτοσαρκασμό του για την εκ γενετής τυφλότητα του, σημείωσε ότι αναγνωρίζει την επιστημοσύνη και την κατάρτιση σε μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑΛ, ενός τύπου σχολείου πολύ παρεξηγημένου, ο οποίος για πολλούς λόγους χρειάζεται άμεση αναβάθμιση και στήριξη. Παράλληλα ο κ. Αυγουλάς τόνισε ότι σε σχέση με τα όσα φημολογούνται για τα ΕΠΑΛ «δε συζητά κανείς με την ίδια ένταση τα όσα μπορεί να συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες φημισμένων σχολείων των βόριων προαστίων».

Οι μαθητές για αρκετή ώρα ζητούσαν οδηγίες και διευκρινίσεις για τους σωστούς τρόπους συνοδείας ατόμων με προβλήματα όρασης από βλέποντες και δοκίμασαν για λίγα λεπτά σε ζευγάρια μια βιωματική προσομοίωση.

τα παιδιά κάνουν βιωματικό με μάσκαΟ Βαγγέλης δείχνει τεχνικές συνοδείας


Επίσης δεν έλειψε η ειλικρινής συζήτηση γύρω από τις σχέσεις και την ερωτική ζωή ενός νέου με αναπηρία, όπως και το ενδιαφέρον για τους τρόπους και τις επιλογές διασκέδασης του, αλλά και την προσβασιμότητα των σχετικών χώρων για τα ΑμεΑ.

Στο τέλος της επίσκεψης, η συντονίστρια καθηγήτρια του σχολείου κα Άννα Αγγελοπούλου, δώρισε στον κ. Αυγουλά ένα συλλεκτικό καπέλο από παλαιότερη κοινωνική δράση με υπογραφές διεθνούς φήμης, ελλήνων παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών, γνωρίζοντας την αγάπη του κ. Αυγουλά για τον αθλητισμό!



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με καθηγήτριες και μαθητέςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με καθηγήτριες και μαθητές


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει τεχνική πως ξεχωρίζουν οι τυφλοί τα χαρτονομίσματαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει πως κινείται με το μπαστούνι



Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και τη Σταυρούλα ΚουστένηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Ο Ηλίας Μαργιόλας και ο Μανώλης Μπασιάς

Το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2016 στην Καλλιθέα, Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ατόμων με Προβλήματα Όρασης - Νέες Τάσεις, Επιλογές και Προοπτικές». Πρόκειται για την πρώτη σε μια σειρά ενημερωτικών επιμορφωτικών ημερίδων που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ανάλυση επαγγελμάτων, την συμβουλευτική και άλλες θεματικές ενότητες, για άτομα με οπτική αναπηρία.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση, ο προβληματισμός και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές με οπτική αναπηρία, διαμορφώνουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Την  ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους, καθώς και επαγγελματίες και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Η Μπέττυ Λεωτσάκου μιλάει στο Πάνελ οι κύριοι Μαθιόπουλος, Κωνσταντάρας και ΜαργιόλαςΟ Αινίας Μάρτος κάνει την εισήγηση του

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν κυρίως άτομα με οπτική αναπηρία που απασχολούνται σε διάφορους χώρους εργασίας. Τα δύο θεματικά πάνελ της ημερίδας συντόνισαν αντίστοιχα ο δημοσιογράφος και επί δεκαετίες ενεργός συμπαραστάτης του αναπηρικού κινήματος κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας και η κα Αλμπάνη Χριστίνα, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών από το ΚΕΔΔΥ Α΄ Αθήνας.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Ηλία Μαργιόλα, ο οποίος παράλληλα έκανε και μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των τυφλών στην Ελλάδα, από τον Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, κ. Εμμανουήλ Μπασιά και την Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, κ. Μπέττυ Λεωτσάκου.

Ο Γιάννης Μίχος κάνει την εισήγησή τουΟ Κώστας Τσιμπίδας κάνει την εισήγησή του

Οι εισηγητές με τη σειρά παρουσίας τους ήταν:
1. Μαθιόπουλος Γιώργος, Δικηγόρος
2. Τεντόμας Λάζαρος, Εκπαιδευτικός - Κοινωνιολόγος
3. Μάρτος Αινείας, Προγραμματιστής Η/Υ
4. Γεωργακαράκου Μαρία, Μουσικός - Σοπράνο
5. Τσιμπίδας Κώστας, Μουσικός ΣΜΕΑΕ Αττικής
6. Μίχος Γιάννης, Ηχολήπτης - Απομαγνητοφωνητής - Προπονητής Τζούντο
7. Κατσίφας Δημήτρης, Εργαστήρια Φάρου Τυφλών Ελλάδος
8. Κυριτσοπούλου Γεωργία, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ΚΕΑΤ
9. Κλεφτογιάννη Αιμιλία, Εκπαιδεύτρια Σκύλων - Οδηγών
10. Οικονόμου Μαρία, Ψυχολόγος - Γεν. Γραμματέας ΕΛΙΣΟΦ
11. Εξακουστίδου Δέσποινα, Υπηρεσία ΑΜΕΑ ΟΑΕΔ
12. Max Grotte, μουσικός, εθελοντής στο ΚΕΑΤ – φοιτητής στη Γερμανία, αρχικός σύνδεσμος της χώρας μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γερμανία για τυφλές ψηλαφίστριες παθήσεων του μαστού.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών κα Ζωή Γερουλάνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΤ και εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, η Γενική Γραμματέαςτου Φάρου Τυφλών κα Κατσαρού, η Πρόεδρος του ΕΛΙΣΟΦ κα Ντιάνα Ρουσνάκ, καθώς και εκ των συνδιοργανωτών, μέλη της Επιτροπής Νεολαίας του Π.Σ.Τ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Σταυρούλα Κουστένη, Βαγγέλης Θεοδώρου και Αιμιλία Πυλαρινού.

Η κα Γεωργακαράκου κάνει την εισήγησή τηςΟ Δημήτρης Κατσίφας κάνει την εισήγηση του


Γραπτό χαιρετισμό και συγχαρητήριο μήνυμα για την ιστορική αυτή εκδήλωση στο χώρο του ΚΕΑΤ, απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τέλος, σε ενδιαφερόμενους μαθητές με προβλήματα όρασης, χορηγήθηκε εξειδικευμένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και για τις Ευπαθείς Πληθυσμιακές Ομάδες, σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ.

Η ημερίδα, με αντίστοιχου ενδιαφέροντος και κύρους ομιλητές, προγραμματίζεται σύντομα να λάβει χώρα και στο χώρο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία εκεί με τη Νεολαία της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Η Αιμιλία Κλεφτογιάννη κάνει την εισήγησή τηςΗ κα Εξακουστίδου κάνει την εισήγησή της

Η κα Κυριτσοπούλου μαζί με την κα Αλμπάνη και την κα ΛεωτσάκουΗ κα Οικονόμου κάνει την εισήγησή της

Η Αιμιλία Πυλαρινού και ο Max GrotteΗ κα Γερουλάνου απαντάει σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τους σκύλους

το κοινόΟ Βαγγέλης Αυγουλάς κλείνει την εκδήλωση.






Ο STEPHEN HAWKING ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


«Αν είστε ανάπηροι, πιθανότατα δεν ευθύνεστε εσείς γι αυτό, αλλά δεν είναι καλό να κατηγορείτε τον κόσμο ή να περιμένετε να σας λυπηθούν. Πρέπει να έχετε θετική προσέγγιση και πρέπει να βγάλετε από μέσα σας το καλύτερο που μπορείτε να διαθέσετε. Αν κάποιος είναι σωματικά ανάπηρος, δεν πρέπει να προσπαθήσει να γίνει και ψυχολογικά». Ο ευφυέστατος φυσικός ξέρει πώς είναι να υπομένεις την κατάθλιψη και έχει κάποια σοφά λόγια για να βοηθήσει τους πιο δυστυχισμένους από εμάς να τα καταφέρουν.

Ο Stephen Hawking, ένα από τα πιο μεγάλα μυαλά των ημερών μας, εμφάνισε συμπτώματα ALS ( Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση) στην ηλικία των 21. Εκεί που η καριέρα του ετοιμαζόταν να απογειωθεί, το σώμα του άρχισε να τον απογοητεύει. Αν κάποιος ξέρει πώς είναι να αντιμετωπίζεις ατυχείς καταστάσεις στη ζωή, τότε πιθανότατα είναι αυτός.

Παρόλο που η ασθένεια παρέλυσε το σώμα του, το κοφτερό μυαλό του Hawking δεν του επέτρεψε να βουλιάξει στην αρνητικότητα. Στην πραγματικότητα, αφοσιώθηκε στο πεδίο της θεωρητικής φυσικής με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο.

Παρόλο που οι γιατροί του έδιναν με το ζόρι δύο ή τρία χρόνια ζωής, ο Hawking επέλεξε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και τώρα είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις απαντήσεις που βρήκε σχετικά με το σύμπαν, το Big Bang, την δημιουργία και τις επιστημονικές θεωρίες.

Φυσικά, ο Hawking υπέμεινε άσχημες στιγμές που είχαν να κάνουν με την κατάστασή του, αλλά ξέρει ότι υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να είναι ευγνώμων στη ζωή του. Αυτό το μοιράστηκε σε μια πρόσφατη διάλεξη που έγινε στο Royal Institute του Λονδίνου.

Καθηλωμένος στο αναπηρικό καρότσι, ο Hawking δεν μπορεί να μιλήσει ή να κινηθεί. Ωστόσο, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας, και συνέκρινε τις μαύρες τρύπες με την κατάθλιψη, κάνοντας ξεκάθαρο ότι από κανένα από αυτά τα δύο δεν είναι απίθανο να ξεφύγουμε.

Είπε:

 «Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι όσο μαύρες περιγράφονται. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν.

Πράγματα μπορούν να βγουν από μία μαύρη τρύπα και προς τα έξω και στις δύο πλευρές και πιθανόν σε κάποιο άλλο σύμπαν. Έτσι, αν νιώθετε ότι είστε σε μία μαύρη τρύπα μην τα παρατάτε. Υπάρχει τρόπος διαφυγής.

Να θυμάστε να κοιτάτε επάνω στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας. Ποτέ μην σταματήσετε να δουλεύετε. Η δουλειά σας δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν. Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε την αγάπη, να θυμάστε ότι είναι εκεί και μην την χαλάσετε».

 Όταν ρωτήθηκε για τις αναπηρίες του, ο Hawking είπε:

«Αυτός που υποφέρει πρέπει να έχει το δικαίωμα να τερματίσει την ζωή του, αν θέλει. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα. Όσο άσχημη και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντοτε κάτι που μπορείτε να κάνετε και να είστε επιτυχημένοι σε αυτό. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα».

Και συνεχίζει με το δυνατό του μήνυμα:

«Αν είστε ανάπηροι, πιθανότατα δεν ευθύνεστε εσείς γι αυτό, αλλά δεν είναι καλό να κατηγορείτε τον κόσμο ή να περιμένετε να σας λυπηθούν. Πρέπει να έχετε θετική προσέγγιση και πρέπει να βγάλετε από μέσα σας το καλύτερο που μπορείτε να διαθέσετε. Αν κάποιος είναι σωματικά ανάπηρος, δεν πρέπει να προσπαθήσει να γίνει και ψυχολογικά.

Κατά την γνώμη μου, κάποιος θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε δραστηριότητες στις οποίες η σωματική του αναπηρία δεν θα του είναι σοβαρό εμπόδιο. Φοβάμαι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τα άτομα με αναπηρία, δεν μου αρέσουν, αλλά είναι εύκολο για μένα να το πω αυτό, γιατί ποτέ δεν μου άρεσε ο αθλητισμός ούτως ή άλλως.

Από την άλλη, η επιστήμη είναι ένας πολύ καλός τομέας για άτομα με αναπηρία, γιατί απασχολεί κυρίως το μυαλό. Φυσικά, τα περισσότερα είδη πειραματικής δουλειάς πιθανότατα αποκλείουν τέτοια άτομα, αλλά η θεωρητική εργασία είναι σχεδόν ιδανική.

Οι αναπηρίες μου δεν υπήρξαν σημαντικό εμπόδιο στον τομέα μου, που είναι η θεωρητική φυσική. Αντιθέτως, με βοήθησαν με κάποιο τρόπο προστατεύοντας με από το διοικητικό κομμάτι και το κομμάτι των διαλέξεων με τα οποία πιθανότατα να ασχολούμουν.

Τα κατάφερα όμως, μόνο εξαιτίας της τεράστιας αγάπης που έλαβα από την σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τους συναδέρφους μου και φοιτητές μου. Διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να τους ενθαρρύνετε να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους να σας βοηθήσουν αξίζουν, με το να τα πηγαίνετε όσο καλύτερα μπορείτε».

Μετάφραση: awakengr.com via educateinspirechange.org

Πηγή: http://www.awakengr.com/