meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας, πραγματοποίησε ευχέλαιο στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», υπέρ των νοσηλευομένων ασθενών, των συγγενών τους  και του προσωπικού.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πλαισίωσαν πολλοί ιερείς από διάφορους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στην επίσκεψη του στο νοσοκομείο τον συνόδευσε και ο Τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου, Μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ  και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας μύρωσε ο ίδιος τους παρευρισκομένους ενώ συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Διοίκησης του Νοσοκομείου, από τον κ. Αυγουλά και ιερείς, επισκέφθηκε και σταύρωσε και τους κλινήρεις ασθενείς στους θαλάμους, ανταλλάσσοντας με όλους ευχές για Καλό Πάσχα, Υγεία και Γρήγορη Ανάρρωση, ενώ οι ιερείς έψαλαν και παρακλητικούς ύμνους υπέρ των Αγίων Αναργύρων, ιατρών ψυχών και σωμάτων.

Ήταν εμφανής η ψυχική ανάταση των ασθενών μετά την επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και την ενθάρρυνση που τους έδινε συζητώντας μαζί τους και παραπέμποντας στις παραβολές και στον Λόγο του Θεού για κάθε τους ανησυχία. Ο στόχος ήταν οι δεκάδες ασθενείς που δε θα μπορέσουν να εορτάσουν το φετινό Πάσχα στο σπίτι τους να νιώσουν λιγότερο μόνοι αυτές τις ημέρες, ενώ διανεμήθηκαν συμβολικά πασχαλινά δώρα από την Ιερά Μητρόπολη.

«Η σεμνότητα, η ταπεινότητα, η δύναμη, η πραότητα και η αλληλεγγύη όπως έμψυχα τις εκφράζει ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, είναι ένας φωτεινός συνδυασμός και απαραίτητο συστατικό στο παράδειγμα ζωής το οποίο έχω και εγώ ανάγκη να ακολουθώ για τη συνέχεια της δικής μου διαδρομής και είναι τιμή μου η αγάπη του εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Αυγουλάς εξερχόμενος από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο. 

Ο Μητροπολίτης και οι ιερείς κατά τη διάρκεια του ευχελαίουΟ Μητροπολίτης και οι ιερείς κατά τη διάρκεια του ευχελαίου




Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΤΗΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Μηνάς Λιαροκάπης με πρόσθετο μέλος

Μία συζήτηση με τον Μηνά Λιαροκάπη, ιδρυτή της Open Bionics και μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Yale. 

Από τον Ευθύμιο Σαββάκη.

Την πρώτη χειραψία μου την έκανε με το προσθετικό μέλος! Η ομιλία του στο TEDx Θεσσαλονίκη είχε μόλις τελειώσει και ο ίδιος ευδιάθετος απαντούσε στις ερωτήσεις του κοινού στο φουαγέ του Μεγάρου. Τα 18 λεπτά της σκηνής δεν ήταν αρκετά για να εξηγήσει όλα αυτά που έχει πετύχει μέσω της Open Bionics. Το πώς έφερε την επανάσταση στα προσθετικά μέλη, το πώς μείωσε ως και 6000% το κόστος τους και το πώς άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία στον κόσμο. Το μαγνητόφωνο γράφει.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου απέκτησα το  πτυχίο του Μηχανικού Υπολογιστών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ΕΚΠΑ με MSc σε Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία, ενώ τη διδακτορική μου διατριβή την εκπόνησα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια του MSc και του PhD
μου ασχολήθηκα κυρίως με την ανάλυση του ανθρώπινου χεριού, καθώς και με τον έλεγχο και την κατασκευή τόσο προσθετικών όσο και ρομποτικών συστημάτων. Στο Yale ήρθα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και εξακολουθώ να εργάζομαι στο αντικείμενο του ελέγχου και της κατασκευής ρομποτικών χεριών», αναφέρει και στέκεται στο δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής αυτής.

«Το δυσκολότερο ήταν ταυτόχρονα και το ομορφότερο κομμάτι. Οι ατελείωτες ώρες στα υπόγεια του ΕΜΠ κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου. Τρέχοντας να προλάβω deadlines συνεδρίων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς καθηγητές και φοιτητές. Το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου και η ομάδα του καθ. Κώστα Κυριακόπουλου στο ΕΜΠ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν να κάνουν με την έλλειψη κονδυλίων, την κακή οργάνωση και τη νοσηρή λογική ορισμένων πανεπιστημιακών κύκλων. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές διαφορές με τον εξωτερικό. Μπορώ να αρχίσω να μετράω και να μην σταματάω, αλλά αυτή η σύγκριση δεν έχει νόημα. Έχουμε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει, επιτέλους, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, το οποίο θα αποτελεί πηγή προόδου, δημιουργίας και καινοτομίας», αναλύει και περιγράφει την Open Bionics.

«Άρχισε ως μια παρέα, μια ομάδα. Μαζευτήκαμε ερευνητές και φοιτητές που  αγαπάμε τη ρομποτική και είπαμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο. Στόχος μας ήταν  να παράγουμε λύσεις που θα βοηθούν τον κόσμο, για να μη μείνει η έρευνα  μας μόνο στις δημοσιεύσεις και στα συνέδρια. Σήμερα η Open Bionics είναι  μια διεθνής πρωτοβουλία για την κατασκευή ρομποτικών και προσθετικών  συστημάτων ανοικτού κώδικα και υλικού.

Τα προσθετικά και ρομποτικά συστήματα (π.χ. χέρια) κοστίζουν δεκάδες ή  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χρειαζόμασταν τέτοια ρομποτικά χέρια για την  έρευνά μας και ένα σύστημα που είχαμε αγοράσει από την Γερμανία με 60.000  ευρώ δεν μπορούσε να πιάσει ούτε ένα μικρό μπουκάλι νερό, λόγω περιορισμού  στην έκταση του αντίχειρα. Τότε αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την κατασκευή φθηνών ρομποτικών λύσεων. Η όλη ιδέα, μάλιστα, γεννήθηκε στα  υπόγεια του ΕΜΠ με μπόλικο καφέ και συζήτηση με τον Άγη Ζησιμάτο, έναν από  τους πρώτους μου φοιτητές.

Μετά από λίγο καιρό κατασκευάσαμε το πρώτο προσθετικό μέλος. Είναι υποεπενεργούμενο, υποχωρητικό, αρθρωτό, ανθρωπομορφικό και εξατομικευμένο.  Εκτελεί 144 διαφορετικές κινήσεις με 1 μόνο μοτέρ, ζυγίζει λιγότερο από 300 γραμμάρια, δεν καταστρέφεται ακόμα και αν συγκρουστεί βίαια με το  περιβάλλον και κοστίζει λιγότερο από 200$. Ελπίζουμε ότι θα διευκολύνουμε εκατομμύρια άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και θα τους βοηθήσουμε να  επανακτήσουν την χαμένη τους επιδεξιότητα», τονίζει.

Ποια ήταν, όμως, τα παγκόσμια δεδομένα για τα προσθετικά μέλη και πώς οι ιδέες της ομάδας άλλαξαν τον «χάρτη»; «Τα εμπορικά διαθέσιμα προσθετικά συστήματα έχουν υψηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης, υψηλό βάρος, ενώ είναι και ευπαθή. Για τους λόγους αυτούς καταλήγουν συνήθως σε κάποιο συρτάρι. Οι περισσότεροι ανάπηροι τα χρησιμοποιούν μόνο σε επισκέψεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Η δική μας λύση είναι οικονομική και αρθρωτής λογικής, έτσι ώστε ακόμη και αν υποστεί φθορές από τη χρήση, το φθαρμένο κομμάτι να μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα και με χαμηλό κόστος.  Προσπαθούμε δηλαδή να αλλάξουμε την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Προσωπικά θα συνεχίσω να δουλεύω στον τομέα της ρομποτικής και της βιονικής. Με την Open Bionics σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή  νέων ρομποτικών και προσθετικών χεριών, σε προσθετικά συστήματα κάτω  άκρων, σε εξωσκελετικούς μηχανισμούς και σε συστήματα επαύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καινοτομία δεν παράγουν μόνο τα Πανεπιστήμια και  τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καινοτομία μπορεί να  παράγει ο καθένας», καταλήγει.

Πηγή: http://www.lifo.gr/ 


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!



Ήταν στον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016, όταν ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ως ενεργό στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και εκπρόσωπος του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού, καταθέτοντας το θαυμασμό του και τη συμπαράστασή του, στον καθημερινό αγώνα και στις πρωτοπόρες δράσεις δασκάλων, γονιών και μαθητών! Παρών ήταν τότε και ο Δήμαρχος της πόλης.

Έτσι, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παληάς Ηρακλής, έχοντας διατηρήσει τη φιλική επικοινωνία με τον κ. Αυγουλά, κινητοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών για καλό!

Μαθητές της Μέσης και Ανώτερης Βαθμίδας του 1ου Ειδικού ΔΣ Κορυδαλλού διδάχθηκαν, έπαιξαν, ζωγράφισαν, συζήτησαν, για κάποια από τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα, καθώς και για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Αποτέλεσμα της καινούργιας γνώσης και καρπός ομαδικής δουλειάς ήταν το παραμύθι που δημιούργησαν. Το Παραμύθι που έπρεπε γρήγορα να αποκτήσει σάρκα και οστά και να οδηγήσει τους μαθητές σε ένα διεθνή διαγωνισμό με πολλές ελπίδες για διάκριση!

Ως αποτέλεσμα, την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία της πρώτης Έκδοσης του παραμυθιού των παιδιών με αναπηρίες, ανέλαβε άμεσα το Εθνικό Τυπογραφείο, με παρέμβαση του αρμόδιου Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη και χάρη στην άμεση αντίδραση του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα του Ε.Τ. κ. Παπαδημητρόπουλου.

Για να μην καθυστερήσουν υπογραφές και για να μη χαθούν προθεσμίες, κινητοποιήθηκε έγκαιρα μια ομάδα επιστημονικών συνεργατών των αρμόδιων Υπουργών κ. Κ. Κουρουμπλή και Βερναρδάκη: Βαγγέλης Αυγουλάς, Σοφία Λάτσου και Αρίστη Δαρειωτάκη, απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι παρεμβάσεις των υπουργικών γραφείων, μπορεί να γίνονται και για καλό σκοπό!

Με το παραμύθι αυτό το σχολείο συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό μαθητικής δημιουργίας με θέμα: «Σχολικός αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά αθλήματα».

Αντίτυπα του παραμυθιού θα μοιραστούν σε όλους τους μαθητές/τριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού και ένας αριθμός θα παραμείνει στη σχολική μονάδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 « «Όσα ξέρει το παιδί, δεν τα ξέρουν οι μεγάλοι», έχει τραγουδήσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί όσο υπάρχει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», μας έχει νουθετήσει ο αξέχαστος Παύλος Σιδηρόπουλος», σημείωσε με νόημα ο κ. Αυγουλάς, ο οποίος απαίτησε από το σχολείο να μην αποστείλει ούτε καν ευχαριστήριες επιστολές στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί η θετική ανταπόκριση θα πρέπει πάντα να νοείται ως δεδομένη και αυτονόητη σε τέτοια θέματα!


Όσοι ενδιαφέρεστε να προμηθευτείτε το παραμύθι «Η μπάλα που ονειρευόταν να γίνει…» επικοινωνήστε με το σχολείο στο mail:




Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΑΝΑΓΛΥΦΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Κωνσταντίνος ΠαπαδόπουλοςΟ Βαγγέλης διαβάζει τον οπτιακουστικό χάρτη


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, για να ξεναγηθεί από τον Αναπληρωτή Πρύτανη, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, στο πρωτοποριακό σύστημα των απτικοακουστικών χαρτών του Παν.Μακ. για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, σύστημα καθοδήγησης των τυφλών ατόμων στο εσωτερικό κτιρίων, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και λειτουργεί στους χώρους του, καθιστώντας το Ίδρυμα το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με αυτήν τη δυνατότητα και μεταξύ των λιγοστών Πανεπιστημίων παγκοσμίως που λειτουργούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης των ατόμων με τύφλωση.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 10 ειδικές συσκευές (touchpads) σε κομβικά σημεία του κτιρίου, πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι ανάγλυφοι χάρτες (αφής). Αγγίζοντας τους χάρτες, ο χρήστης ακούει επιπροσθέτως φραστικές πληροφορίες και περιγραφές για χώρους και διαδρομές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Ο οπτιακουστικός χάρτης



«Είναι σημαντικό ότι οι χώροι που τοποθετήθηκαν τα 10 σημεία, αλλά και ο ακριβής τρόπος των περιγραφών με ανάγλυφα σύμβολα και ήχο, όλα μας υποδείχθηκαν από τυφλούς χρήστες, ώστε να μην κάνουμε κάτι γι’αυτούς χωρίς αυτούς», δηλώνει στο «Με Άλλα Μάτια» ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναζητά χρηματοδότηση για να προσθέσει άλλα 8 τέτοια απτικοακουστικά σημεία πληροφοριών, υπερκαλύπτοντας έτσι όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Είναι το αποτέλεσμα δυόμισι ετών εντατικής δουλειάς και την εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του συστήματος θα την παρέχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου σε όποιον φοιτητή με πρόβλημα όρασης τη χρειάζεται, πάντοτε αφιλοκερδώς», συμπληρώνει ο Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Παπαδόπουλος.

Στους χάρτες, που διαβάζονται μέσω της αφής, απεικονίζονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου, όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, το κυλικείο, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα εργαστήρια, τα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού, σκαλιά, ράμπες, ανελκυστήρες, είσοδοι, έξοδοι κινδύνου, αλλά και η θέση εμποδίων που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Πέρα από τις πληροφορίες που διαβάζει μέσω της αφής, ο τυφλός χρήστης ακούει ταυτόχρονα ηχητικά μηνύματα και περιγραφές, που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της δομής του χώρου και στον προγραμματισμό της πορείας του. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει περιγραφές πιθανών διαδρομών που επιθυμεί να ακολουθήσει - όπως την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, με τα σημεία που πρέπει να στρίψει, τα σημεία αναφοράς, τα εμπόδια - καθώς και αναλυτικές περιγραφές αμφιθεάτρων και αιθουσών, που αναφέρουν τις σειρές και τη θέση των καθισμάτων, τα σκαλιά, τη θέση του πίνακα και των εισόδων. Επίσης, ακούει ποια είναι η χρήση του κάθε γραφείου (π.χ. την υπηρεσία ή το όνομα του καθηγητή που στεγάζεται σε αυτό), περιγραφές εμποδίων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σκαλοπατιών της κάθε σκάλας.

«Είμαστε στην εποχή που μπορείς να αγγίζεις ένα ανάγλυφο σύμβολο και να ακούς ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που σχετίζονται με αυτό. Αυτός ο νέος, απτικοακουστικός δρόμος, θα προσφέρει πολλά στα άτομα με προβλήματα όρασης παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα με προβληματίζει η έλλειψη του καινούριου υλικού για τους νέους με προβλήματα όρασης και πολύ περισσότερο, οι έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών που να μπορούν να το παράγουν», σημειώνει ο Βαγγέλης αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς ΟργάνωσηςVIEWS για νέους με προβλήματα όρασης.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και αλλά παρόμοια που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση, τόσο για τη βασική προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να παρέχει συνεχή υποστήριξη στους φοιτητές με αναπηρία, όσο και για τη στόχευση του Πανεπιστημίου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο προσβάσιμα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Ο Βαγγέλης με ακουστικά ακούει τι του λέει ο χάρτηςΟ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εξηγεί στο Βαγγέλη τον χάρτη


ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ..."ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!

Μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα, επέλεξαν να εντάξουν στο πρόγραμμα τριήμερης εκδρομής τους και μια …«διαφορετική» συνάντηση!

Το απόγευμα της Πέμπτης 21 Απριλίου 2016, 30 μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου του Μυλότοπου, έφτασαν στην Αθήνα και συνάντησαν τους συνεργάτες του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα –νέο με κινητική αναπηρία- και κ. Βαγγέλη Αυγουλά –δικηγόρο και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-.

Οι μαθητές, υπό το συντονισμό της καθηγήτριάς τους κας Αλμπάνογλου, μητέρας παιδιού με κώφωση, καθ’ όλο το σχολικό έτος έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ειδικά σχολεία και ιδρύματα της περιοχής τους, γνωρίζοντας και συνυπάρχοντας για μέρες με ΑμεΑ, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητάς τους.

Τα συμπεράσματα τους θα παρουσιαστούν σε σχετική ημερίδα στο Γυμνάσιο τους αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι μαθητές έχουν χωριστεί σε ομάδες και μελετούν επιμέρους κάποια αναπηρία, ώστε να ενημερώσουν πιο ποιοτικά και σωστά το σύνολο των συμμαθητών τους.

Έτσι, οι μαθητές, ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι, έκαναν εύστοχες ερωτήσεις γύρω από ζητήματα της αναπηρίας στα οποία ήθελαν να εμβαθύνουν, ενώ κάποιοι συζήτησαν ιδιαιτέρως με τον κ. Αυγουλά τον πρακτικό 12λογο που εκείνος είχε δημοσιεύσει παλαιότερα για τους τρόπους σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Στο τέλος της συζήτησης τα παιδιά αποφάσισαν, για τις υπόλοιπες δύο μέρες που θα παρέμεναν στην Αθήνα, όπου και αν βρεθούν, να καταγράφουν σε δύο ομάδες τα εμπόδια γύρω τους που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των τυφλών και των κινητικά αναπήρων στην πρωτεύουσα. Και Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της καταγραφής, θα είναι αποκαρδιωτικά…


Ο Παναγιώτης μιλάει στα παιδιάΤα παιδιά κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη και τον Παναγιώτη

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά