meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

9 ΑΠΡΙΛΗ 2016: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΣΤΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στους εθελοντές με χαμηλό φωτισμό πριν αρχίσει το δείπνο Η αίθουσα με στρωμένα τραπέζια

"Τρόμαξα, πανικοβλήθηκα, ένιωσα περιέργεια, προσαρμόστηκα, με συνεπήραν συναισθήματα χαρμολύπης, εκτίμησης, αυτογνωσίας και συνεισφοράς και απόλαυσα την βραδιά επιβραβεύοντας τον εαυτό μου για την καταπληκτική εμπειρία που μου έδωσα την δυνατότητα να ζήσω με τον σύντροφο μου και τους αγαπημένους φίλους. Μπράβο και σας ευχαριστώ"! [Ανάρτηση παρευρισκόμενης στο «Δείπνο Στο Σκοτάδι» στα Social Media, μετά το τέλος της εκδήλωσης]

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου 2016, το ξενοδοχείο «The Met» στη Θεσσαλονίκη, «σκοτείνιασε» για καλό σκοπό!

360 άτομα, έζησαν την εμπειρία ενός δείπνου στο απόλυτο σκοτάδι, θέλοντας να αγγίξουν μια βιωματική προσέγγιση της τυφλότητας και να ζήσουν για λίγη ώρα την προσομοίωση μιας κατάστασης στην οποία ζουν χιλιάδες συνάνθρωποί τους για μια ζωή.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Πάνος Συνοδινός όταν ανοίγουν τα φώταΟ Κυβερνήτης Κωνσταντίνος Κρητικός δίνει αναμνηστική πλακέτα σε μέλος του Δ.Σ. της Ophthalmica


Το πρωτότυπο και βιωματικό «Δείπνο Στο Σκοτάδι» συνδιοργάνωσαν η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» υπό την αιγίδα του Θέματος 117 Ελλάς-Κύπρος των «Lions Clubs International» μαζί με το Κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» (http://meallamatia.blogspot.com ) του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

Το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο των υπόλοιπων αισθήσεων πλην της όρασης, ενώ χάρη στους εκπαιδευμένους τυφλούς και βλέποντες εθελοντές σερβιτόρους και στο συντονισμό του κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ακολούθησε για 7η φορά στην Ελλάδα τα πρότυπα των ευρωπαϊκών «Dinner In The Dark».

Από τη στιγμή που το δείπνο ανακοινώθηκε στο Facebook, έγινε πολύ γρήγορα sold out. «Ήρθαμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια ωραία εμπειρία. Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Το να μην ξέρω τι θα φάω και να προσπαθώ στο σκοτάδι μέσα από τις άλλες μου αισθήσεις να καταλάβω τι τρώω, μου άρεσε», επεσήμανε στη δημοσιογράφο Άννα Μαυρίκου η Κατερίνα Κατσαρού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα της πολύ πετυχημένης εκδήλωσης διατέθηκαν για την αγορά τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός πολυμηχανήματος, για τον εκσυγχρονισμό του Εργαστηρίου Πληροφορικής της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης!

Ο εξοπλισμός αγοράστηκε καθ’ υπόδειξη των καθηγητών της Σχολής και έχει παραδοθεί ήδη προς χρήση, ανοίγοντας έτσι ένα μόνιμο παράθυρο στις νέες τεχνολογίες για τους μαθητές με προβλήματα όρασης! Μάλιστα, χάρη στη δωρεά αυτή, το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης, θα μπορέσει να παραμείνει πιστοποιημένο Κέντρο Εξετάσεων για το πτυχίο ECDL σε τυφλούς χρήστες Η/Υ!

Η παράδοση της δωρεάς στη σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης

Χρυσός χορηγός και πολύτιμος αρωγός της εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής «OPHTHALMICA» (www.ophthalmica.gr ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και ήταν υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί επίσης ήταν: The Met Hotel, Stream Team,  Avance Rente Car, ο φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης και ο οπερατέρ Γιώργος Αναστούλης.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το TV100, ο FM100, η εφημερίδα «Τύπος» της Θεσσαλονίκης, ενώ ολοσέλιδο αφιέρωμα για την επιτυχία της εκδήλωσης δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία» της Κυριακής.

"Πλήθος κόσμου βίωσε μια ξεχωριστή, διαδραστική εμπειρία, διάρκειας 3 ωρών περίπου, δειπνώντας στο απόλυτο σκοτάδι. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που μας δωρίζετε, κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία, να εκπαιδευτούν στη χρήση νέων τεχνολογιών και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, για την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ευχαριστήρια επιστολή της προς τους διοργανωτές η κα Μπέττυ Λεωτσάκου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Κυβερνήτης κος Κρητικός, ο Παναγιώτης Παντελιάδης, ο Πάνος Συνοδινός και ο Αντώνης ΜιλανόςΗ Μπέττυ Λεωτσάκου, η Λευκοθέα Τουρτόγλου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Πάνος Συνοδινός και ο Κυβερνήτης των Lions κος Κρητικός

Μετά το τέλος της εκδήλωσης άναψαν τα φώτα και ακολούθησε μια όμορφη μουσική διαδρομή ως το ξημέρωμα live από τους «Ξανά Μανά» και πολλούς καλεσμένους και εθελοντές του Δείπνου! Οι «Ξανά Μανά» μάλιστα, χάρη και στους στίχους του κ. Αίσονα Χαρατσάρη, έχουν συνθέσει ένα τραγούδι που μεταδόθηκε στις 9 Απριλίου 2016 για πρώτη φορά και είναι Δώρο, αποκλειστικά για το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» και το «Με Άλλα Μάτια»!

Μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι εδώ:

Το συγκρότημα Ξανά Μανά

Μεταξύ άλλων, συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους ο 11χρονος Γιάννης Πολονύφης, ο οποίος κυριεύει τις νότες διαβάζοντάς τις με τα μάτια της ψυχής του, καθώς και ο επαγγελματίας τραγουδιστής κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, βασικός εθελοντής της εκδήλωσης και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Ο Γιάννης Πολονύφης τραγουδάειΟ Παναγιώτης Μαρκοστάμος τραγουδάει

 Ο Παναγιώτης Συνοδινός, Πρόεδρος στη Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» δήλωσε: «το "Δείπνο Στο Σκοτάδι" της 9ης Απριλίου αποδείχθηκε το μαζικότερο σε συμμετοχή και το πιο επιτυχημένο από κάθε άποψη! Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση με την αγάπη του. Δυστυχώς όμως, δεν ήταν εφικτό να παραβρεθούν όλοι λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, μόνο 360! Έτσι στις προθέσεις μας είναι να επαναλάβουμε σύντομα την εκδήλωση, γιατί όχι και να θεσμοθετηθεί στη Θεσσαλονίκη»! Επίσης τόνισε πως οι Lions έχουν παρουσία σε 208 χώρες και ευαισθησία σε θέματα τυφλότητας. «Έχουμε ονομαστεί ιππότες στη σταυροφορία σε σχέση με την τυφλότητα», σημείωσε.

«Εδώ και χρόνια, από εκδήλωση σε εκδήλωση, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και από τα σωστά μας και προσφέρουμε κάθε φορά και κάτι καλύτερο. Πάντα βιωματικό και πάντα διαδραστικό, στους συνεργάτες και στον κόσμο που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Η 9η Απρίλη για όλους εμάς, για το θεσμό του Δείπνου στο Σκοτάδι, θα είναι μια ιστορική ημέρα, χάρη στην αναβάθμιση και στα ρεκόρ της Θεσσαλονίκης! Μαζί, η αγκαλιά και η κριτική του κόσμου, ατσάλωσαν όλη την ομάδα των εθελοντών και πετύχαμε ανεξίτηλες αναμνήσεις και χαρίσαμε δεκάδες χαμόγελα στους μαθητές και σπουδαστές με πρόβλημα όρασης απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης»! Δήλωσε συγκινημένος ο συντονιστής της βραδιάς κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ευχαριστώντας από καρδιάς έναν προς έναν και μια προς μια τους εθελοντές και εθελόντριες αυτής της επιτυχίας!

Κόσμος στον προθάλαμο της αίθουσαςΠαρέα μπαίνει στην αίθουσα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν πάρει

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν 2 Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-2φορές-, η Αθήνα-2φορές και η Τρίπολη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιώργος ΜπελίρηςΚυβερνήτες από την Βουλγαρία

Στο Δείπνο Στο Σκοτάδι της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:
1.    Σύσσωμο τo Δ.Σ. του χρυσού χορηγού της εκδήλωσης, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής «OPHTHALMICA»
2.    Dr. Silvio Paolo Mariotti - Οφθαλμίατρος, Υπεύθυνος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στον Τομέα πρόληψης της τυφλότητας
3.    Φώτης Τοπούζης - Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νικης & Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νικης που εδρεύει στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
4.    Κωνσταντίνος Κρητικός  -  Κυβερνήτης του Θέματος 117Β Β. Ελλάδα - Κύπρος των «Lions Clubs International»  
5.    Δημήτρης Παπαδόπουλος  -  Β’ Αντικυβερνήτης του Θέματος 117Β Β. Ελλάδα - Κύπρος των «Lions Clubs International»  
6.    Αντώνης Μιλάνος  -  Προηγούμενος Κυβερνήτης του Θέματος 117Β Β. Ελλάδα - Κύπρος των «Lions Clubs International»  
7.    Σάσα Ιωαννίδου  -  Προηγούμενη Κυβερνήτης του Θέματος 117Β Β. Ελλάδα - Κύπρος των «Lions Clubs International»  
8.    Μαρία Ζιάμπρα  -  Προηγούμενη Κυβερνήτης του Θέματος 117Β Β. Ελλάδα - Κύπρος των «Lions Clubs International»  
9.    Plamen Chingarov  -  Κυβερνήτης του Θέματος 130 Βουλγαρίας των «Lions Clubs International»  
10.         Petar Malamov  - Προηγούμενος Κυβερνήτης του Θέματος 130 Βουλγαρίας των «Lions Clubs International»  
11.         Stanislav Sirakof  -  Προηγούμενος Κυβερνήτης του Θέματος 130 Βουλγαρίας των «Lions Clubs International»  
12.         Παναγιώτα Λεωτσάκου, Διοικήτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
13.         Γιώργος Μπελίρης, Δημοσιογράφος με πρόβλημα όρασης (ΕΤ3 «6η Αίσθηση») 

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και η ομάδα των LionsΣτη Γραμματεία οι Lions δίνουνε μπλουζάκια

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους εθελοντές! (ονομαστικά με αλφαβητική σειρά):
Άλλας Ανδρέας, Αμπατζής Δημήτριος - Παραολυμπιονίκης στο Ποδόσφαιρο Τυφλών, Γεωργαντά Σταυρούλα, Γεωργαντά Χρυσάνθη, Γκαγκούλης Νικόλαος, Γρίβα Μαρία, Δρούλια Μαρία, Καλισμάνη Μαρία, Κεφάλα Γεωργία, Κούλελη Αικατερίνη, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μαρκοστάμος Παναγιώτης, Μουρατίδης Μιχάλης, Μπαξεβάνη Μαρία-Χαρά, Παπαδάκη Μαρία, Πολύδωρος Νικόλαος, Τακάκης Ιων, Τσέντος Κωνσταντίνος, Χαλτούτα Νικολέτα - Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Περιφερειακής Ένωσης Κ. Μακεδονίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,
Χανδρινός Αναστάσιος, Ψωμαδάκη Μαριάννα

Και πολλοί φίλοι και μέλη της Λέσχης «Ηράκλεια» Θεσσαλονίκης των Lions.


Ομαδική φωτογραφία εθελοντών Οι εθελοντές ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Πάνος Συνοδινός όταν ανοίγουν τα φώτα

Επόμενος σταθμός του Δείπνου Στο Σκοτάδι, το Ηράκλειο Κρήτης!

Το 4ο για την Κρήτη πρωτότυπο και βιωματικό αυτό Δείπνο, συνδιοργανώνουν το Κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» (http://meallamatia.blogspot.com ) του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, μαζί με το Παιδικό Ραδιόφωνο “Family 89,5fm» ( www.radiofamily.gr ).

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 13/5 2016 και ώρα 9:00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αγράμπελη», 6ο ΧΙΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΑΛΑΔΩΝ.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Σύλλογο «Ηλιαχτίδα» που εδρεύει και λειτουργεί στο Πα.Γ.Ν.Η. για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Τιμή πρόσκλησης 15€ - Μέγας χορηγός: Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης
Απαραίτητη η προ-αγορά προσκλήσεων

Περισσότερες Πληροφορίες στο meallamatia@gmail.com ή στο Facebook:

Δείτε ρεπορτάζ του “Makedonia TV” από το Δείπνο Στο Σκοτάδι της Θεσσαλονίκης:








Οι εθελοντές βάζουν στα τραπέζια σαλάτεςΗ Σαλάτα του δείπνου

Τα μπάνερ της εκδήλωσης: των Lions, του blog "Με άλλα Μάτια" και της εκδήλωσης "Δείπνο στο σκοτάδι"