meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

15 ΟΚΤΩΒΡΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ: "ΔΕ ΒΛΕΠΩ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΣΥ..."

Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού:

Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;; Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’ αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι…

-----------------------

Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:

1. Μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.

2. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός.  Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!

3. Πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’ το  μπράτσο. Άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.

4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.

5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…

6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη  ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’ αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…

7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.

8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι». Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το… «δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.

9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις,  το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.

10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.

11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…

12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’ αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views για νέους με προβλήματα όρασης





Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΦΩΤΕΙΝΟΣ...ΠΥΡΣΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΥΦΛΩΝ!

Ποδόσφαιρο τυφλών

Πόσο εύκολο είναι για ένα τυφλό άτομο να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα της κρίσης; Ο τερματοφύλακας/οδηγός της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών Πυρσός δίνει τις απαντήσεις στο Gazzetta Weekend Journal.
Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής.

Παρακολουθώντας βίντεο από αγώνες σε τουρνουά τυφλών, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το αν πράγματι δεν βλέπουν. Ντρίμπλες που σε καθηλώνουν, πάσες και επικοινωνία ποδοσφαιριστών που σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα. Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι διαφορετικό από εκείνα που έχουν συνηθίσει, ωστόσο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι ΑμεΑ είναι ικανοί για τα πάντα, απλά με διαφορετικό τρόπο. Με σιωπηλούς θεατές, για να ακούγονται οι οδηγίες και η μπάλα. Με συνεχή ομιλία και κίνηση. Και με μικρούς και μεγάλους να βγάζουν μεράκι και τρομερή όρεξη για μπάλα.

Στο ποδόσφαιρο τυφλών επιτρέπεται η συμμετοχή σε τρία άτομα με όραση. Ο ένας, είναι ο τερματοφύλακας και έχει περιορισμένο πεδίο δράσης. Ο δεύτερος είναι ο προπονητής, ο οποίος βρίσκεται εκτός γραμμών του γηπέδου και δίνει συνεχείς οδηγίες. Και ο τρίτος είναι ο οδηγός. Βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και μιλάει συνεχώς στους επιθετικούς, προετοιμάζοντάς τους για κινήσεις αντιπάλων που μπορεί να γίνονται προς το μέρος τους, για επιλογές πασών, για προϋποθέσεις σουτ. Τερματοφύλακας στις προπονήσεις και οδηγός στα επίσημα ματς στον Πυρσό, ο Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος μιλάει στο GWJ για τη θέση του αθλήματος στην ελληνική κοινωνία.

Πρωτάθλημα με δύο ομάδες!

Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο μόλις σύλλογοι με ομάδες τυφλών, ο Πυρσός στη Θεσσαλονίκη και ο Κεραυνός στην Αθήνα. Οι δυο τους παίζουν απευθείας τελικό στο... πιο σύντομο πανελλήνιο πρωτάθλημα όλων των εποχών! Για ποιο λόγο όμως υπάρχει τόσο μικρή εκπροσώπηση στη χώρα μας; Ο  Κουγιουμτζόπουλος τονίζει: «Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι λίγο ακριβό σπορ, γιατί πρέπει να παίξεις σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο 5χ5 το οποίο να έχει τριγύρω προστατευτικά. Η μπάλα δεν βγαίνει άουτ, χτυπάει στα προστατευτικά και επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο. Η υποδομή είναι λίγο περίεργη για να έχεις γηπεδάκι και ακριβό για αποκλειστική χρήση δική σου. Εμείς χρησιμοποιούμε ένα της Μίκρας που έχει χρησιμοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι και για κανονική χρήση, δεν τους ενοχλούν τα προστατευτικά», μας λέει αρχικά.

«Για όλους υπάρχει η επιλογή του αθλητισμού»

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος λόγος που αποτρέπει τα παιδιά στην Ελλάδα να ασχοληθούν με το άθλημα και αυτός δεν είναι οικονομικός: «Η προσωπική μου άποψη  είναι πως η μεγαλύτερη δυσκολία αφορά πως αφενός δεν είναι γνωστό το άθλημα των τυφλών και αφετέρου οι γονείς που έχουν τυφλό παιδί το βλέπουν επιφυλακτικά ως προς το κομμάτι της ασφάλειας, ίσως δεν πιστεύουν ότι το δικό τους παιδί μπορεί κι αυτό να παίξει ποδόσφαιρο. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Όχι μόνο ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει, αλλά να κάνει και τα πάντα. Πρέπει απλά να ξεκολλήσουν και να καταλάβουν ότι τα παιδιά μπορούν να τα κάνουν όλα με τον δικό τους τρόπο. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας τους οποίους τηρούμε κανονικά. Οποιοσδήποτε τραυματισμός είναι στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού, δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, Απλά πρέπει να μάθουν οι γονείς που έχουν παιδάκι ότι υπάρχει αυτή η επιλογή. Είναι επίσης ένα θέμα και η απόσταση, ειδικά στην Αθήνα όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και ο χρόνος λιγότερος.  Θα μπορούσε όμως να γίνει μια  καμπάνια και μέσω των Ομοσπονδιών ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αλλά στην  Ελλάδα της κρίσης φαντάζει δύσκολο».

Η Αθλητική Ένωση Τυφλών Πυρσός είναι η μοναδική ομάδα, αυτή τη στιγμή, με ενεργό ποδοσφαιρικό τμήμα. Από τους κόλπους της βγαίνουν και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν την εθνική. Ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να ενθαρρύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Πλέον, έχει αθλητές τόσο σε ομαδικά, όσο και ατομικά αθλήματα. Εκτός από το ποδόσφαιρο υπάρχει το ανδρικό και γυναικείο γκολμπόλ, αλλά και ατομικά αθλήματα, όπως το τζούντο, η τοξοβολία, η κολύμβηση και ο στίβος. Υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες από 10 έως 50 ετών που καταλαβαίνουν στην πράξη πως τα προβλήματα όρασης δεν απαγορεύουν σε κανέναν το δικαίωμα στην άθληση.

Μαθαίνοντας το ποδόσφαιρο τυφλών στους Γερμανούς.

Στόχος του συλλόγου είναι, λόγω απουσίας εμπειριών και ανταγωνισμού στο  ελληνικό πρωτάθλημα, να γίνονται κάποια ταξίδια εκτός χώρας. «Ουσιαστικά ταξίδια στο εξωτερικό έχουν γίνει πάρα πολλά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και  αντίστοιχη μεγάλη βοήθεια. Υπάρχει βοήθεια, αλλά είναι με το σταγονόμετρο. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι από την τσέπη μας και από τα έσοδα του συλλόγου. Είναι ένα μικρό κομμάτι που έρχεται εξωτερικά. Ο σύλλογος όμως πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των αθλημάτων, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Όπως για παράδειγμα το γκολμπόλ ανδρών και γυναικών. Τα έσοδα που έρχονται πρέπει να τα δώσει και να τα μοιράσει»,  μας λέει ο Κουγιουμτζόπουλος.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στο εξωτερικό το άθλημα έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη άνθηση από την Ελλάδα. Σε σημείο που ο... μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο! «Στο εξωτερικό είναι σαφέστατα περισσότερο διαδεδομένο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Πυρσός κάνει ένα διεθνές τουρνουά σχεδόν κάθε χρόνο. Καλεί ομάδες από το εξωτερικό, γιατί θέλουμε  οι παίκτες μας να έχουν και διεθνείς εμπειρίες και δεν έχουμε παιχνίδια στα πόδια μας εδώ στην Ελλάδα. Πριν από 6-7 χρόνια είχαμε απευθύνει πρόσκληση και στους Γερμανούς, οι οποίοι τότε δεν είχαν ούτε μία ομάδα.  Ήρθαν από την Ομοσπονδία, έμαθαν το ποδόσφαιρο τυφλών και μας ευχαρίστησαν. Από τότε μέχρι τώρα έχουν κοντά στις 10 ομάδες με κανονικό πρωτάθλημα και εμείς παλεύουμε με τις δύο ομάδες.

Οι Ισπανοί έχουν κανονικό πρωτάθλημα, με διψήφιο αριθμό ομάδων.  Και ενώ το πανευρωπαϊκό γινόταν μέχρι πέρυσι με οκτώ ομάδες, στο προηγούμενο αυτές αυξήθηκαν, έφτασαν 9 ή 10 και τώρα όπως μας ενημέρωση η IPSA θα γίνονται προκριματικά εξαιτίας των αυξημένων συμμετοχών στα προκριματικά. Υπάρχει διείσδυση του ποδοσφαίρου σε χώρες που δεν υπήρχε. Θα κατεβάσουν π.χ εθνικές ομάδες η Αλβανία, η Τσεχία, η Πολωνία, που δεν είχαν».  Το 2011 ο Ντέβιντ Μπέκαμ δοκίμασε να παίξει με την Παραολυμπιακή ομάδα της Αγγλίας και φέτος οι παίκτες της Μπαρτσελόνα Μέσι, Μπούσκετς, Σέρχι Ρομπέρτο, Ιβάν Ράκιτιτς και Μάσιπ προσπάθησαν να νιώσουν για λίγο όπως οι παίκτες της εθνικής Ισπανίας.

«Όσοι έχουν επιφυλάξεις να έρθουν να δουν».

Όσον αφορά την Εθνική Ελλάδας; Δεδομένα το παλεύει, παρά τη μικρή δεξαμενή παικτών και τις αντικειμενικές δυσκολίες της κρίσης. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τυφλών, όπως τονίζει στο gazzetta o Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος, είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν το άθλημα ζωντανό!   «Ναι, έχουμε εθνική ομάδα. Στο τελευταίο πανευρωπαϊκό τουρνουά στο Χέρεφορντ εγώ συμμετείχα ως οδηγός. Έχουμε συμμετοχή σε κάθε τουρνουά, στο τελευταίο δεν πήγαμε καλά βέβαια και γι΄ αυτό κατά πάσα πιθανότητα μάλλον θα παίξουμε φέτος προκριματικά για πρώτο φορά, με στόχο μια θέση στα τελικά του Βερολίνου. Η δεξαμενή μας είναι πολύ μικρή. Υπάρχει μια χούφτα παικτών, από τους οποίους γίνεται η συμμετοχή για την εθνική και μπορεί να είναι πάνω από 40 χρονών ή κοντά στα 20.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε το άθλημα ζωντανό, να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο, με γονείς που έχουν επιφυλάξεις, με μικρά παιδιά. Να έρθουν στην ομάδα, να δουν το κλίμα πώς είναι, που είμαστε μια τρελή παρέα και να υπάρξει ενδιαφέρον από όλους για  το ποδόσφαιρο τυφλών».



Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ; ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Χρήσιμη φαίνεται  η  έκδοση του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών «Η πολιτική αντιπροσώπευση στην σύγχρονη Ελλάδα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση, σε επιμέλεια της ερευνήτριας Μανίνας Κακεπάκη. Στις 230 σελίδες του τόμου καταγράφονται, αξιολογούνται και σχολιάζονται τα χαρακτηριστικά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1996 έως τη σημερινή Βουλή.

Φυσικά και πρέπει να ξέρουμε τα «στοιχεία»  αυτών που ζητούν την ψήφο μας. ΠΡΙΝ απ΄τις εκλογές όμως. Όταν τα μαθαίνουμε ΜΕΤΑ, το μόνο που εξυπηρετείται είναι η στατιστική. Πολλοί ίσως το πάρουν αυτό το βιβλίο, αρκετοί ίσως το διαβάσουν κι όλας αλλά στόχος θα είναι να βγουν κάποια στατιστικά συμπεράσματα, να γίνει κάποια συζήτηση αλλά  και λίγη…. πλάκα και να κουβεντιαστεί στις παρέες, στα γραφεία και στο καφενείο εν είδει «κουτσομπολιού» και μάλιστα ΜΕΤΑ ΕΟΡΤΗΝ.

Φυσικά τα προσωπικά στοιχεία ενός πολιτικού πρέπει  να είναι γνωστά. Οι σπουδές του, οι εξειδικεύσεις του, οι εμπειρίες του, όλα τα τυπικά στοιχεία. Αλίμονο. Για βουλευτή ψηφίζουμε. Τι θα έχουμε; «Γουρούνι στο σακί»;  Αλλά μιλάμε για τα «τυπικά» του προσόντα. Και τα ουσιαστικά; Αυτά που αφορούν τη διαχείριση των Κοινών, το ήθος, την εργατικότητα στην Κοινοβουλευτική διαδικασία; Την αποτελεσματικότητα στο Δημόσιο Διάλογο; Την καθαρότητα της σκέψης απέναντι σε μεγάλα Εθνικά προβλήματα; Δεν πρέπει να τα ξέρουμε; Και πώς να τα ξέρουμε αφού αυτά θα φανούν ΜΕΤΑ την εκλογή του;

Όσον αφορά την ουσία του πράγματος, εκεί, δεν υπάρχει βιβλίο. Ούτε  καν …σημειώσεις. Διότι ποιος θα μπορούσε  να το κάνει για κάποιες χιλιάδες βουλευτές, και πολλές εκατοντάδες υπουργούς ; Ποιος θα μπορούσε να τα έχει αυτά τα στοιχεία χωρίς πολυετή έρευνα; Αλλά και  τι είδους «αξιολόγηση» και «σχολιασμός» - όπως αναφέρεται ότι υπάρχει στο βιβλίο-  είναι δυνατόν να γίνει για βουλευτές από το 1996 (!!!) μέσα σε 230 σελίδες;

Χρήσιμο και καλό στατιστικά λοιπόν ένα τέτοιο βιβλίο και χρήσιμο κυρίως για να ικανοποιηθεί η επιθυμία του κόσμου  και η προσταγή της Δημοκρατίας  που χαρακτηρίζεται από τη φράση « Όλα στο Φως».

Πάντως οι δικηγόροι εξακολουθούν να είναι, όπως και πριν τη Μεταπολίτευση, το… πλειοψηφούν κόμμα της Βουλής με ποσοστό 15,7 % επί των 300. Ακολουθούν οι γιατροί (12,6%), οι επιστήμονες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι- 12,6% ), οι πανεπιστημιακοί (9,6%), οι οικονομολόγοι (8,8%), οι υπάλληλοι (8,4%), τα διευθυντικά στελέχη (6,5%), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (5%), ενώ μικρή είναι η συμμετοχή των εργατών-αγροτών (1,9%), των τεχνικών επαγγελμάτων (1,1%) και των αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων (1,1%).

Βεβαίως, μελετώντας τους πολλούς πίνακες μένει κανείς στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει υπεροχή πτυχιούχων ΑΕΙ μεταξύ των κοινοβουλευτικών μας , με ένα μικρό προβάδισμα στους άνδρες. Τα πανεπιστημιακά πτυχία εσωτερικού και εξωτερικού είναι 51,3%, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι 19,8 %, ενώ το άθροισμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αγγίζει το 32%. Συνολικά το 83% των εθνοπατέρων και εθνομητέρων κατέχει τίτλους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μόνο ένα 7% δεν διαθέτει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Η μελέτη εκτείνεται σε οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις και –όπως αναφέρεται- , « εστιάζει στις βασικές κοινωνικο-δημογραφικές μεταβλητές, δηλαδή το επίπεδο εκπαίδευσης, το επάγγελμα και το φύλο, διερευνά τις διαφοροποιήσεις στα δύο φύλα όσον αφορά την κατάκτηση υπουργικών θώκων, ( όπου υστερούν οι γυναίκες ),αναλύει την γεωγραφική διάσταση της αντιπροσώπευσης, αξιολογεί το θεσμό των βουλευτών επικρατείας και εξετάζει το μεγάλο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών.

Ταπεινή μου γνώμη: Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία από τα οποία απουσιάζει  η ουσία, είναι σχετικά άχρηστα. Διότι δεν μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγει κανείς αυτό που σε αρκετά μεγάλη έκταση νοιώθει ο ψηφοφόρος. Το «μάπα το καρπούζι».

(ο σχολιασμός μου δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση το βιβλίο ως έργο, τη συγγραφέα ή τις Εκδόσεις).



ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΡΥΣΟ" ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Θανάσης Κωνσταντινίδης
Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ρίο και εξηγεί στο metrosport.gr πως τα κατάφερε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΥ

Στιγμές υπερηφάνειας και συγκίνησης έζησε ο Όμιλος Metromedia υποδεχόμενος στις εγκαταστάσεις του,  τον ΄΄χρυσό΄΄ Παραολυμπιονίκη του Ρίο Ντε Τζανεϊρο Θανάση Κωνσταντινίδη και τον προπονητή του, Λάζαρο Στεφανίδη.

Ο αθλητής που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα επιδεικνύοντας αστείρευτη δύναμη ψυχής,   και τη δεύτερη θέση στην κορίνα,  συνοδευόμενος από τον προπονητή του φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή του Αχιλλέα Ασλανίδη, «Βραδιάζει».

Στους εκλεκτούς καλεσμένους  ο πρόεδρος του Ομίλου Μetromedia Παύλος Ανδρώνης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που έχουν να κάνουν με αθλητές με αναπηρία, απένειμε τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους, ενώ η «Μ» εξασφάλισε για τους αναγνώστες της μια συγκινητική συνέντευξη. Κατά την οποία χρυσός Παραολυμπιονίκης κάνει κατάθεση ψυχής  μιλώντας για τις μεγαλειώδεις στιγμές που έζησε στο Ρίο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση ο Θανάσης Κωνσταντινίδης  αναφέρθηκε για τις αλλαγές στη ζωή του, τη στροφή στον αθλητισμό, τις καθημερινές αντιξοότητες και τη μεγάλη περηφάνια που ένιωσε  ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής κατά την τελετή λήξης  κάνοντας το γύρο με την γαλανόλευκη σημαία  μέσα στο κατάμεστο στάδιο του Μαρακανά.

“ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΖΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ”
«Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε τη χαρά και την τιμή να ζήσω αυτές τις μεγάλες στιγμές.  Ήταν πραγματικά μοναδική στιγμή για μένα να ακούω τον  εθνικό και να βλέπω τη σημαία να κυματίζει ψηλότερα απ` όλες. Αυτές τις στιγμές δεν θα τις αντάλλασσα με τίποτα στον κόσμο», είπε αρχικά ο Θανάσης Κωνσταντινίδης έχοντας πάντα  στο πλευρό του τη σύζυγο του. «Θα μπορούσα να είχα κατακτήσει δύο χρυσά εάν στη τελευταία βολή δεν με περνούσε ο Πολωνός για 22 εκατοστά », είπε με νόημα ο  46χρονος αθλητής που άνοιξε το χορό των μεταλλίων για την Ελλάδα κατακτώντας το πρώτο χρυσό στη σφαίρα στη κατηγορία των F32.

Ένα μετάλλιο το οποίο συνοδεύτηκε με τρία παγκόσμια ρεκόρ, με τον Έλληνα αθλητή να ενισχύει τον τίτλο του ρέκορντμαν που τον ακολουθεί. Στην έκτη και τελευταία του βολή έριξε τη σφαίρα στα δέκα μέτρα και 39 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το χρυσό μετάλλιο και τον έκανε κάτοχο ενός φοβερού παγκοσμίου ρεκόρ.  Μάλιστα η βολή συνοδεύτηκε με μια εκκωφαντική κραυγή με τον ίδιο να δηλώνει: «Έβγαλα ψυχή, έβγαλα δύναμη». Ανάλογο ρεκόρ έχει και στη δισκοβολία στη κατηγορία F32, η οποία όμως δεν είχε συμπεριληφθεί στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη στιγμή για τον Έλληνα αθλητή, πριν ακολουθήσει  η δεύτερη επιτυχία, λίγες ημέρες αργότερα, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στην κορίνα με καλύτερη βολή στα 33 μέτρα 69 εκατοστά. «Ό,τι καλύτερο είχα να δώσω, το έδωσα», εξηγεί ο Κωνσταντινίδης και συνεχίζει: «Λυπάμαι μόνο που ο πατέρας μου δεν πρόλαβε να με καμαρώσει. Τον έχασα πριν 9,5 μήνες και δεν πρόλαβε να με δει, να νιώσει περήφανος».

Αν και τα μετάλλια ήταν το επιστέγασμα μια επίπονης προσπάθειας, για τον ίδιο,  μία από τις μεγαλύτερες χαρές ήταν αυτή της κλίσης του στην εθνική: «Για μένα ο στόχος ήταν ένας. Να αγωνιστώ κάποια στιγμή για την Ελλάδα. Να γίνω μέλος της Εθνικής ομάδας και να αγωνιστώ με το εθνόσημο στο στήθος», δήλωσε συγκινημένος ο εξαίρετος αυτός αθλητής, που μετράει μόλις δύο  χρόνια στα αθλητικά δρώμενα του παραολυμπιακού κινήματος.

 “ΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ”

Και επειδή κάθε αθλητής του Παραολυμπιακού κινήματος έχει τη δική του μοναδική ιστορία ρωτήσαμε τον Θανάση Κωνσταντινίδη πως έκανε στροφή στον αθλητισμό. «Από τα χρόνια της εφηβεία μου παρουσίασα γενικευμένη δυστονία και αυχενική δυστονία. Παρόλα αυτά δούλευα κανονικά ως αποθηκάριος σε σούπερ μάρκετ μέχρι τα 43 μου έτη. Δυστυχώς η  κατάσταση της υγείας μου επιδεινώθηκε και  έχασα τη δουλειά μου. Ο γιατρός μου,  συνέστησε να ξεκινήσω το κολύμπι για να βελτιώσω την ποιότητα της ζωής μου .

Για μένα εξάλλου ήταν πολύ δύσκολο να μην κάνω τίποτα αφού ήμουν  ένας άνθρωπος που δούλευα από παιδί.  Η γνωριμία μου με τον τωρινό προπονητή μου Λάζαρο Στεφανίδη αποτέλεσε το εφαλτήριο για να μπω στο παραολυμπιακό κίνημα έστω και σε μεγάλη ηλικία και να ξεκινήσω εντατικές προπονήσεις. Αλλά εάν το λέει η ψυχή σου, τότε ποτέ δεν είναι αργά».

“ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΒΟΛΤΑ”

Στην ερώτηση της «Μ» πως τα βγάζει πέρα ο Θανάσης Κωνσταντινίδης  που είναι πατέρας τριών παιδιών, μιας  κόρης 16 ετών, και δύο γιων 11 και 7  δήλωσε: «Όπως όλος ο κόσμος. Δύσκολα. Εργάζεται η σύζυγος μου και προσπαθούμε με αυτά τα χρήματα που παίρνει να τα φέρνουμε βόλτα. Το  πρόβλημα έχει να κάνει ότι μέρος των χρημάτων αυτών πηγαίνει και στην προετοιμασία μου.

Τα δύο αυτά χρόνια που ασχολούμαι ενεργά πληρώνω από την τσέπη μου τα έξοδα για  τα διεθνή μίτινγκ που συμμετέχω (διαμονή, διατροφή και συμμετοχή). Προσωπικά το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το πλήρωσα πολύ ακριβά. Δυστυχώς για εμάς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη δεν ενδιαφέρονται οι χορηγοί. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπορείς να βρεις και έναν χορηγό να σου καλύψει τα έξοδα. Δυστυχώς για μένα η συμμετοχή μου σε διεθνείς διοργανώσεις απαιτούσε μεγάλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες. Το όνειρο του Ρίο το πλήρωσα και με το παραπάνω».

“Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΖΩΗΣ”

Σε ερώτηση για τι σημαίνει αθλητισμός για αυτόν ο χρυσός Παραολυμπιονίκης είχε να πει: «Για μένα ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Είναι ιδεολογία, είναι κίνητρο. Εγώ αν δεν πάω να κάνω προπόνηση δεν νιώθω καλά. Είμαι σαν ναρκομανής που ψάχνει τη δόση του. Το κάνω για μένα, γιατί πάνω από όλα  θέλω να  νιώθω όμορφα. Ο αθλητισμός είναι κάτι που με γεμίζει. Τα μετάλλια είναι απλά  η επιβράβευση μια μεγάλης προσπάθειας».

Αναφορικά με το πώς  βίωσε η ίδια την κατάκτηση του μεταλλίου του άνδρα της, η σύζυγος του Θανάση Κωνσταντίνιδη, είχε να πει: «Δυστυχώς δεν μπορούσα να είμαι δίπλα του αν και το ήθελα πολύ.

Ακούγαμε την προσπάθεια του στη σφαίρα από το ραδιόφωνο, γιατί δεν υπήρχε ζωντανή  τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα», λέει με παράπονο η σύζυγος με τον χρυσό Ολυμπιονίκη να μη κρύβει το παράπονο του: «Ήταν πραγματικά κρίμα που η τηλεόραση δεν έδειξε την προσπάθεια. Πραγματικά αυτά τα 3 λεπτά ήταν τα πιο σημαντικά της ζωής μου με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων. Ευτυχώς έδειξαν την απονομή, με την ελληνική σημαία να ανεβαίνει στον ψηλότερο ιστό».

Σε μια υποθετική ερώτηση με τι θα αντάλλασε τη σημαία ο 46χρονος ήταν κάθετος: «Με τίποτα. Για μένα η στιγμή του Εθνικού ύμνου και ο γύρος με την ελληνική σημαία στην τελετή λήξης στο στάδιο του Μαρακανά, ήταν οι καλύτερες στιγμές στη ζωή μου. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που θα κρατήσω  από το Ρίο».


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑ

 Όσο για το ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια ο Έλληνας αθλητής σχολίασε: «Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου τον Ιούλιο».

Για τη βοήθεια από την Πολιτεία, σεμνός και ταπεινός ο Θανάσης Κωνσταντινίδης είχε να πει: «Περιμένω από την Πολιτεία να κάνει πράξη όσα μας υποσχέθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε κατά την άφιξη μας από το Ρίο στο αεροδρόμιο  Ελευθέριος Βενιζέλος».


Το μήνυμα προς την Πολιτεία και τον Υπουργό

Με φόντο την βράβευση της Παραολυμπιακής ομάδας την προσεχή Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και τις μεγάλες  υποσχέσεις που δίνουν οι πολιτικοί μετά και τις επιτυχίες, ρωτήσαμε τον Θανάση Κωνσταντινίδη και τον προπονητή του Λάζαρο Στεφανίδη εάν θα ζητούσαν τρεις χάρες από τον Υπουργό ποιες θα ήταν αυτές, λάβαμε τις εξής απαντήσεις. «Ξεκάθαρες απαντήσεις.

Όταν θα μιλάνε για επιχορηγήσεις να μας λένε και τι ύψους θα είναι αυτές για να ξέρουμε, είπε ορθά κοφτά ο Λάζαρος Στεφανίδης και συμπλήρωσε: «Ίση αντιμετώπιση και ισάξια προνόμια των αθλητών του ΑμΕΑ με αυτά των αρτιμελών. Και τρίτο και τελευταίο μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευαισθησία στα άτομα με αναπηρία. Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Κωνσταντινίδης αφού συνυπέγραψε τα παραπάνω  ζήτησε καλύτερη ιατρική και τεχνική υποστήριξη: «Εάν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Εγώ πηγαίνω στις διοργανώσεις μόνο με τον προπονητή μου ενώ ο Άγγλος, ο Γάλλος, ο Ιταλός έχουν ένα ολόκληρο τιμ φυσιοθεραπευτών και γιατρών. Καλύτερη οργάνωση ζητώ
και να γίνουν οι υποσχέσεις πράξεις».

“ΣΑΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ”

Φέτος ήταν η χρονιά του. Ο λόγος για τον Λάζαρο Στεφανίδη, τον προπονητή του Θανάση Κωνσταντινίδη (χρυσό και ασημένιο), του Δημήτρη Ζησίδη (χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα στην κατηγορία των F32), και του Δημήτρη Σενικίδη (ασημένιο μετάλλιο στη σφαίρα στην κατηγορία F20). Συνολικά οι αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη κατέκτησαν ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο με τον ίδιο να δηλώνει: «Τα σαρώσαμε και φύγαμε».

Όσο για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, ο έμπειρος προπονητής δεν παρέλειψε να πετάξει και τα καρφιά του εναντίον των προπονητών που προέρχονται από τις σχολές των ΤΕΦΑΑ λέγοντας με νόημα: «Αν δεν αγαπάς  αυτό που κάνεις, εάν δεν το νιώθεις με τη ψυχή σου δεν μπορείς να πετύχει.
Οι προπονητές από τα ΤΕΦΑΑ δεν αγαπούν αυτό που κάνουν. Δεν μπορείς να δουλέψεις με ανθρώπους με αναπηρία εάν δεν τους καταλαβαίνεις. Δεν μπορείς να έχεις αποτελέσματα. Εγώ τους είχα προειδοποιήσει πως ότι και να κάνουν εγώ θα είμαι αυτός που θα βγάζει πρωταθλητές .Ευχαριστούμε τον κόσμο για την αγάπη του».


“Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΕ ΜΕΝΑ”

Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Θανάση Κωνσταντινίδη, ο προπονητής του αρκέστηκε να πει: «Ο Θεός τον έστειλε σε μένα». Ο Στεφανίδης είναι ιδρυτής του συλλόγου ΑΣ ΑμΕΑ Λάζαρος Στεφανίδης ο Μακεδόνας που εδρεύει στην Σταυρούπολη, η οποία και απαριθμεί περίπου 80 αθλητές εκ των οποίοι οι 40-50 αθλητές με αναπηρία».

Σε ερώτηση για το τι ήταν αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με τους αθλητές των ΑμΕΑ ο Λάζαρος Στεφανίδης  που και ο ίδιος του πέρασε τετραπληγία είπε: «Είμαι και εγώ ΑμΕΑ. Είχα ένα ατύχημα ως αθλητής και έκτοτε ασχολήθηκα ως προπονητής για να προσφέρω. Για μένα είναι μια κατάθεση ψυχής η προπόνηση και η προετοιμασία των αθλητών. Τρεις αθλητές μου στο Ρίο κατέκτησαν μετάλλια και αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.  Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και περιμένουμε την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας σε πράγματα που έχουν να κάνουν απρόσκοπτη προετοιμασία των αθλητών για τις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν μπορεί να κάνεις πρώτα τα έξοδα και μετά να μαθαίνεις το ύψος της επιχορήγησης που δικαιούσαι».



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Εσύ, Παρασκευόπουλος, Γιαλλούρης,Μαργιόλας, Παπαϊωάννου
Οι τράπεζες κατηγορηματικά απαγορεύουν σε τυφλούς συναλλασσόμενους να έχουν κάρτες ανάληψης από ATM. Δεν τους παρέχουν ούτε κωδικούς για ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές συναλλαγές (web-banking και phone banking).

Κάθε τυφλός, για όποιο λόγο και αν στέκεται μπροστά στο γκισέ μιας τράπεζας, θα πρέπει να έχει μαζί του δύο μάρτυρες, οι οποίοι με τις υπογραφές τους να βεβαιώνουν την πνευματική διαύγεια αυτού που δε βλέπει! Ακόμα και στην περίπτωση κατάθεσης χρημάτων σε Τράπεζα, έχει καταγραφεί η ίδια απαίτηση!

Τυφλοί σπουδαστές σε άλλη πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους, αν ζουν μόνοι τους, δε μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε το ποσό του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν, γιατί οι υπάλληλοι της κάθε τράπεζας δεν υπογράφουν ως μάρτυρες της συναλλαγής!

Το τραπεζικό απόρρητο και η ιδιωτική ζωή των τυφλών παραβιάζεται καθημερινά. Ένα ζευγάρι τυφλών δυσκολεύεται να βρει μετρητά, αν δεν έχει συγγενείς ή φίλους να μπορούν να χάσουν το μεροκάματό τους και να τους συνοδεύσουν στο γκισέ της τράπεζας για ανάληψη.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι που εργάζονται στα σωματεία των τυφλών, αρνούνται πια να βοηθούν όσους δε βλέπουν, από φόβο μήπως «μπλέξουν» από τις κατά συρροή υπογραφές που βάζουν ως μάρτυρες καθημερινά σε τραπεζικές συναλλαγές δεκάδων τυφλών.

Πολλά, καθημερινά και από όλη την Ελλάδα τα παραδείγματα που δικαιολογούν πλήρως την αγανάκτηση των τυφλών της χώρας, οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και καταπάτηση των ατομικών τους δικαιωμάτων για να καταφέρουν κάθε εβδομάδα να έχουν πρόσβαση στα 420€ που τους αναλογούν.

Παράλληλα, ο αναγκαστικός περιορισμός της δικαιοπρακτικής ικανότητας και η προσβολή της προσωπικότητας των τυφλών που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν τα αυτονόητα, αποτελούν συνεχείς, ευθείες παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος, θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας έχει κυρώσει ήδη από το 2012.

«Για να τους προστατεύσουμε» και «Για την ασφάλεια των συναλλαγών» λένε οι Τράπεζες και… η ζωή συνεχίζεται…

«Θεωρούμε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα οι τυφλοί να λογίζονται από τον Αστικό Κώδικα και τους νόμους ως οιονεί άτομα περιορισμένης δικαιοπρακτικής ικανότητας, να υποχρεώνονται να αποποιηθούν του δικαιώματος της τήρησης προσωπικών δεδομένων με την υποχρεωτική παρουσία μαρτύρων ακόμα και για απλές δικαιοπρακτικές ενέργειες, όπως παραδείγματος χάρη η ανάληψη του μισθού τους από την τράπεζα, και να μην είναι ελεύθεροι να υπογράφουν υπ’ ευθύνη τους από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες συμβάσεις που απαιτεί η καθημερινότητα, όπως οι λοιποί πολίτες. Άλλωστε σταδιακά καθιερώνεται σε κάποιους τομείς και η ηλεκτρονική υπογραφή», σημείωσε μεταξύ άλλων η αντιπροσωπία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αποτελούμενη κυρίως από νέους τυφλούς δικηγόρους, οι οποίοι στις 28/1ου συνάντησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, ζητώντας αποφασιστική παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας στον καθημερινό παραλογισμό των τραπεζών.

Η παρέμβαση άργησε, αλλά ήρθε. Στις 10 Οκτωβρίου 2016 αντιπροσωπία τυφλών δικηγόρων υπό τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και Πρόεδρο του Παγκοσμίου Forum ΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη κάθισε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή, συζητώντας το θέμα. Το συντονισμό είχε ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου.

Το θέμα με την απαίτηση για δύο μάρτυρες, αναμένεται να λυθεί με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο ως τα τέλη Οκτώβρη, μετά τη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Παράλληλα, η Ένωση ανέλαβε τη δέσμευση να συνεργαστεί με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή συντάσσοντας διάταξη νόμου προκειμένου να ρυθμιστούν όσα θέματα κριθεί ότι χρειάζεται και να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς το νομικό πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, θα αντλήσει και θα καταθέσει καλά παραδείγματα της διεθνούς καθημερινής πρακτικής από διάφορες χώρες σχετικά με το θέμα, ενώ ο προεδρεύων Γενικός Γραμματέας κ. Παπαϊωάννου δεσμεύτηκε ότι σε ένα μήνα θα γίνει και δεύτερη σύσκεψη σχετικά με το θέμα, απαιτώντας να έχουν γίνει σαφή βήματα από όλους ως τότε.

«Εργάζομαι ως δικηγόρος και με τις υπογραφές μου εκπροσωπώ τους πελάτες που με έχουν εξουσιοδοτήσει γι’ αυτό. Στην ταυτότητά μου έχω κατοχυρώσει κανονικά την υπογραφή μου. Έχω διατελέσει 4 χρόνια Αντιδήμαρχος και υπέγραφα πολλές αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου. Εργάζομαι εδώ και ένα χρόνο ως νομικός σύμβουλος τυφλού Υπουργού της Κυβέρνησης και οι δύο μας μπορούμε να νομοθετούμε. Σχεδόν κανείς τυφλός σήμερα όμως δε μπορεί να κινήσει τις δικές του τραπεζικές καταθέσεις! Για να κάνω τη δουλειά μου, οι τράπεζες με εξανάγκασαν να βάλω συνδικαιούχο στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Αναμένω εύλογα και από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας μας, να πάρουν δημόσια θέση σε ένα τόσο μείζον καθημερινό πρόβλημα», δήλωσε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

Συναντήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές και σε πολλά επίπεδα. Καλές προθέσεις έχουν διαπιστωθεί. Πλέον όμως όλα κρίνονται στο αποτέλεσμα και αυτό σήμερα είναι αναγκαίο και κατεπείγον. Προτάσεις υπάρχουν. Μέχρι όμως να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί καθολικά κάποια λύση, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου των συναλλαγών και των ατομικών δικαιωμάτων των τυφλών της χώρας θα συνεχίζεται κάθε μέρα. «Για το καλό τους» πάντα…

  • Φωτογραφίες παρατίθενται από την 1η συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στις 28/01/2016.




ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Ο Γιάννης Πετρόπουλος

Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη η οποία βραβεύτηκε με 160.000 δολάρια έκανε Έλληνας επιστήμονας. Ο Γιάννης Πετρόπουλος, που εργάζεται σήμερα ως science portfolio advisor στο Welcome Trust της Βρετανίας, βρήκε πώς ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά και μόλις σε 3 λεπτά μπορούμε να προβλέψουμε είτε την εκδήλωση είτε την εξέλιξη σε κάποιες νόσους που έχουν νευρολογικό υπόβαθρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και να έχουμε πολύ καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε για όλες τις ασθένειες όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση, τόσο καλύτερα εξελίσσεται και η θεραπεία.

Η βράβευση του κ. Πετρόπουλου έγινε στο πλαίσιο του 32ο Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση και την Ερευνα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Συνολικά δόθηκαν τέσσερα παγκόσμια βραβεία από την φαρμακευτική εταιρεία Merck και τα ποσά θα δοθούν στην έρευνα και ανάπτυξη των μεθόδων που πρότεινε ο κάθε επιστήμονας ή ομάδα.

Ο ίδιος μίλησε στα «ΝΕΑ» για την ιδέα, τη σημαντικότητα της ανακάλυψης αλλά και το τί πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

Ερώτηση: Ποια ήταν η ιδέα που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό;

Απάντηση: Η ιδέα είχε ξεκινήσει από το 2000 σε συνεργασία με τον Πάνο Καλλίνικο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα και εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση στην Αθήνα και τον καθηγητή Ρέιζ Μάλιγκ από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Ως ομάδα δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων και των επιπλοκών τους, το οποίο δυντικά καλύπτει και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αφού είναι καθαρά νευρολογική νόσος. Στην πραγματικότητα ασχολούμαστε με τον νευροπαθητικό πόνο και τις δομικές βλάβες με ή χωρίς πόνο.

Ερώτηση: Ποια ήταν η νόσος που μελετήσατε πρώτα και πώς εξελίχθηκε η ιδέα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Απάντηση: Ξεκινήσαμε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με τη διαβητική νευροπάθεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα έως και ακρωτηριασμούς στα πόδια. Η ιδέα ήταν να ανακαλύψουμε μία μέθοδο που ήταν θα έδινε άμεσα αποτελέσματα, θα ήταν οικονομική, ακριβής και χωρίς επιπλοκές για τον ασθενή. Η μόνο εξέταση που υπήρχε ήταν η βιοψία, που δεν ενδείκνυται όμως στους διαβητικούς για πολλούς λόγους. Αυτό που κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό μικροσκόπιο το οποίο σκανάρει τον κερατοειδή και ελέγχει το νευρικό πλέγμα του. Επειδή είναι τα ίδια με τα νεύρα που έχουμε στα πόδια μας, είδαμε ότι υπάρχει συσχέτιση δομικών βλαβών στα νεύρα και εκδήλωσης δυσλειτουργίας. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση των νεύρων στα μάτια σχετίζεται άμεσα με τις βλάβες στα πόδια που προκαλούν το λεγόμενο διαβητικό πόδι. Άρα μπορούμε να προλάβουμε το διαβητικό πόδι με μία απλή εξέταση στο μάτι.

Ερώτηση: Τι μπορείτε δηλαδή να δείτε στο μάτι και να προβλέψετε την εξέλιξη σε μία τόσο σοβαρή νόσο;

Απάντηση: Με το μικροσκόπιο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι αρκετά νεύρα από το πλέγμα που υπάρχει στο μάτι είναι μειωμένα ή εάν παρακολουθούμε κάποιον ασθενή, βλέπουμε ότι αρχίζουν και εξαφανίζονται. Όσο λοιπόν τα νεύρα εξαφανίζονται, τόσο περισσότερα ή πιο έντονα συμπτώματα εκδηλώνει ο ασθενής. Βλέπουμε επίσης σε νέους ασθενείς όσα περισσότερα νεύρα έχουν στο μάτι, τόσο λιγότερα συμπτώματα να εμφανίζουν και όσο μειώνονται τα νεύρα προοδευτικά, τόσο να αυξάνονται τα συμπτώματα της νόσου.

Ερώτηση: Και πώς από τον διαβήτη που είναι περιφερικό νευρικό σύστημα περάσατε σε κεντρικό που είναι η Σκλήρυνση;

Απάντηση: Αυτό που σκεφτήκαμε ως πρώτο στόχο ήταν ότι αφού από άποψη φυσιολογίας τα νεύρα αυτά είναι παρόμοια, θέλαμε εκτός από τον αμφιβληστροειδή να μελετήσουμε και τα νεύρα στον κερατοειδή. Ακολούθως, επειδή κι εμείς ασχολούμαστε με πρόγνωση θέλαμε να δούμε αν αυτό που συμβαίνει στον διαβήτη συμβαίνει και σε άλλες νευρολογικές νόσους. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι μιλήσαμε με νευρολόγους για τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρώπων που ζουν με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό που μάς διαβεβαίωσαν ήταν ότι μπορεί η μαγνητική τομογραφία να προβλέπει
συμπτώματα που θα εμφανιστούν στους ασθενείς και να «ρυθμίσει» τα φάρμακα που πρέπει να πάρουν για να έχουν καλύτερη εξέλιξη, αλλά τελικά δεν σχετίζονται άμεσα και απόλυτα με την κλινική κατάσταση του ασθενή. Τα τελευταίο ήταν ότι τα νεύρα στον αμφιβληστροειδή μπορούν να επηρεαστούν από τη μυωπία, διότι όσοι έχουν μυωπία έχουν λιγότερα ή και πιο λεπτά
νεύρα.

Ερώτηση: Ήταν αρκετά ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα;

Απάντηση: Ναι. Διότι είδαμε ότι οι ασθενείς οι οποίοι είχαν μικρότερο ή μηδενικό σκορ σε αυτήν την κλινική κλίμακα για συμπτώματα (δεν είχαν ή είχαν λίγα συμπτώματα από αυτά που εκδηλώνουν άτομα με ΣκΠ) είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα νεύρων στον κερατοειδή του ματιού, σε σχέση με αυτούς που είχαν περισσότερα συμπτώματα. Και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν ότι η πυκνότητα των νεύρων μειωνόταν όταν υπήρχε συνδυαστική και η περίπτωση οπτικής νευροπάθειας, η οποία είναι συχνό σύμπτωμα στη ΣκΠ. Στην πραγματικότητα εξετάζαμε έναν ασθενή με συμπτώματα και βλέπαμε λιγότερα νεύρα στα μάτια του και αν και συνδυάζονταν με οπτική νευροπάθεια είχε ακόμη λιγότερα. Το τελευταίο εύρημα που είδαμε ήταν ότι ένας από τους ασθενείς που είχε το μεγαλύτερο σκορ με πολλά συμπτώματα και με υποβοήθημα για το περπάτημα ήταν και αυτός με τα λιγότερα νεύρα.

Ερώτηση: Σε πόσους ασθενείς έγινε η μελέτη;

Απάντηση: Το δοκιμάσαμε σε 25 ασθενείς και είδαμε ότι έχουμε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν. Κάναμε την αίτηση για τη χρηματοδότηση και την κερδίσαμε. Το ποσό είναι 160.000 δολάρια σε πρώτη φάση και για δύο χρόνια και θα παρακολουθήσουμε 60 ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα και άλλους τριάντα προϊούσα. Και φυσικά ακόμη 30 άτομα που θα είναι υγιείς ως ομάδα ελέγχου. Θα κάνουμε όλες τις εξετάσεις και όλα τα τεστ που κάνουν οι ασθενείς όταν επισκέπτονται τον νευρολόγο τους και θα δούμε αν τελικά σχετίζονται, όπως είδαμε στην αρχή τα νεύρα των ματιών με τα συμπτώματα.
Ερώτηση: Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση;

Απάντηση: Δεν είναι επεμβατική μέθοδος. Είναι μία απλή εξέταση στα μάτια και μάλιστα βάζουμε μια σταγόνα τοπικού αναισθητικού που κρατάει για δέκα λεπτά και παίρνουμε εικόνες. Ούτε αντενδείξεις, ούτε ανεπιθύμητες, ούτε πόνος, ούτε λήψη ιστών. Ό,τι πιο απλό μπορεί να υπάρξει. Ακολούθως, συλλέγουμε τις εικόνες, κάνουμε δειγματοληψία και συγκρίνουμε με ανατομικές τοποθεσίες μέσω ενός λογισμικού που κάνει την ανάλυση. Έτσι, παίρνουμε τα αποτελέσματα, τα συγκρίνουμε με μία μεγάλη βάση δεδομένων και
βλέπουμε πώς είναι σε σύγκριση με τον υγιή.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα» 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στα εγκαίνια της Γέφυρας ΖωήςΟι επίσημοι στα εγκαίνια της Γέφυρας Ζωής



Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 το απόγευμα, στο Χαϊδάρι,  για τα εγκαίνια του νέου πολυχώρου εθελοντικών δραστηριοτήτων για παιδιά & εφήβους με αναπηρία,  της ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ Α.μ.ε.Α. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Η Γέφυρα Ζωής ιδρύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 από άτομα που είτε έχουν ΑμεΑ στην οικογένειά τους “είτε είναι φίλα προσκείμενοι με περισσεύματα αγάπης για αυτούς τους καθημερινούς μικρούς μας  ήρωες”. Ένας από τους πρώτους στόχους της Γέφυρας ήταν η εύρεση μιας στέγης για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς  παιδιά και έφηβοι με αναπηρία.

Ο πολυχώρος που εγκαινιάστηκε περιλαμβάνει χώρους εθελοντικών δράσεων και γραφείων 390τμ με σκοπό να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των παιδιών & έφηβων με αναπηρία.

Στη Γέφυρα Ζωής οργανώνονται, μεταξύ άλλων, εργαστήρια ειδικής αγωγής, εργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων και παιδιών, θεατροθεραπείας καθώς και άλλες διαδραστικές ποίκιλες ψυχαγωγικές δράσεις. 

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Μητροπολίτη Νίκαιας κ. Αλέξιο και τον Μητροπολίτη Ιλίου Κ. ΑθηναγόραΟ Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής απευθύνει χαιρετισμό

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Δήμαρχο Αγ. Βαρβάρας κ. ΚαπλάνηΟ Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Σελέκος στο Βήμα



Ο Πρόεδρος της ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ κ. Διονύσης Γουράνιος στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κύριοι στόχοι της ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ είναι, η μέριμνα για τα άτομα με νοητική υστέρηση & φάσμα αυτισμού. "Στόχος ΔΕΝ είναι να υποκαταστήσουμε τα κέντρα αποκατάστασης αλλά να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά εθελοντική δημιουργική απασχόληση και επιστημονική υποστήριξη τα απογεύματα της καθημερινότητας τους".  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων:
ο Μητροπολίτης Νικαίας Σεβασμιότατος κ. Αλέξιος,
ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας,
ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής
η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.
ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής κ. Τζόκας,
ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα κ. Χρήστος Καπάταης,
η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
ο Δήμαρχος Χαιδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος
ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς
o κ. Νίκος Καμπανόπουλος Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο,
η εντεταλμένη Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για θέματα αναπηρίας κα Βιβή Τσαβαλιά, Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος, ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου συλλόγου  Παραπληγικών Ελλάδος κ. Βασίλης Κωνσταντινόπουλος , ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιστερίου  κ. Στράτος Εγγλέζος, ο Πρόεδρος  της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών Περιστερίου κ. Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Αιγάλεω.

Το Δ.Σ. της ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ευχαριστεί από καρδίας τους εθελοντές για την πολύτιμη,  σημαντική, καθημερινή  βοήθεια τους.

Μάθετε περισσότερα για τη «Γέφυρα Ζωής» και πώς μπορείτε να της συμπαρασταθείτε, στο



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διονύσης ΓουράνιοςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και η Ρένα Δούρου

o κ. Νίκος Καμπανόπουλος Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και ΚύπροΜητέρα παιδιού ΑμεΑ του Συλλόγου


Ο Υπουργός και η Περιφερειάρχης κόβουν την κορδέλαΚόσμος στα εγκαίνια