meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ήταν φυσιολογικό. Το ξέραμε από πριν. Το κουβεντιάζαμε. Το περιμέναμε.  Ό, τι και να γινόταν, ό, τι και να λεγόταν κατά την επίσκεψη του Μπαράκ  Ομπάμα  στην Αθήνα  για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, τα βάσανα του μέσου Έλληνα,  τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και – το κυριότερο- για το ενδεχόμενο και τη μέθοδο κάποιας ελάφρυνσης του  δυσβάσταχτου χρέους-  , όλα συνοδευόμενα από έκφραση  καλών αισθημάτων και  καλής διάθεσης  της αμερικανικής πλευράς και τα θετικά αισθήματα του ίδιου του Ομπάμα και εκατομμυρίων Αμερικανών, οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, ούτε θα έδιναν καμία σημασία, ούτε θα προσέφεραν την οποιαδήποτε κατανόηση.

Και πριν καν φτάσει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της  στις  εκκλήσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεν ξέρω ποιος, ποιοι και γιατί άλλωστε προωθούσαν – έστω διστακτικά – μια ελαφριά αισιοδοξία αλλά  εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης  μας …προσγείωσε άτσαλα καθώς μάλιστα δεν είχαμε ακόμα σταματήσει να χειροκροτούμε με ενθουσιασμό τον «μεταβατικό» πλέον Πλανητάρχη  όταν μας αποχαιρετούσε με το υπέροχο «Ζήτω η Ελλάς».  Όλα καλά και τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε και τον απολαύσαμε στην άνεσή του και τη φιλικότητά του και την ατράνταχτη λογική του τον Ομπάμα.  Και η «σπανακόπιτα» και το «ούζο» και ο «Αντετοκούμπο» και ο εκστασιασμός του Προέδρου για την Αθήνα και την Ακρόπολη  μας ενθουσίασαν αλλά τα λόγια της γερμανικής δήλωσης δεν σήκωναν δεύτερες σκέψεις ή κουβέντες:

«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δύο πράγματα χρειάζονται. Ενας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου, στις οποίες βασίζεται η ελληνική κυβέρνηση και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Όποιος λέει ''θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας'' προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. Ενα σαφές μήνυμα, παρότι εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχόλιο αυτό δεν ήταν μία απευθείας απάντηση στον Ομπάμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Εννοείται βέβαια πως το Βερολίνο άκουσε τα λεγόμενα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. «Παρατηρήσαμε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία της ελάφρυνσης χρέους. Tο Eurogroup συμφώνησε τον Μάϊο στο χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα το 2018 τα μεσοπρόθεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου. 

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να πούμε», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η θέση μας δεν άλλαξε. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε τίποτα», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα- την οποία επέκρινε ο Ομπάμα λέγοντας ότι από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη- ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι αυτή η δήλωση αντιπροσωπεύει απόλυτα την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δύο πράγματα χρειάζονται. Ένας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Γειά  χαρά κι αμύγδαλα» δηλαδή όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παλιοί, καλοί πολιτικοί συντάκτες. Βέβαια ΑΝ ο Ομπάμα δεν ήταν «απερχόμενος πρόεδρος» ή ΑΝ είχε εκλεγεί η Χίλαρυ Κλίντον, ΙΣΩΣ τα πράγματα ( ΚΑΙ η δήλωση των Γερμανών) να ήταν διαφορετικά.




Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΙΝΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ" ΣΤΟ ΓΕΛ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ!

Ο Βαγγέλης και η Ειρήνη μιλάνε στα παιδιά


Το Γενικό Λύκειο Μελισσίων επισκέφθηκαν ο ΣΚΕΠ και ο Βαγγέλης Αυγουλάς το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, για να συζητήσουν με τους περίπου 140 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου, γύρω από την αναπηρία και τη διαφορετικότητα!

Ο νεαρός δικηγόρος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών για τους προβληματισμούς που όλοι έχουμε στην εφηβεία, όπως για τα κριτήρια επιλογής του γενικότερα στις σχέσεις και ειδικότερα στον έρωτα, για τις αντιδράσεις του και τις σκέψεις του στα κοροϊδευτικά σχόλια που δεχόταν μικρός λόγω της τυφλότητας, αλλά συζήτησαν μαζί και για το μέλλον, την αποτρεπτική κατάσταση για όνειρα στην Ελλάδα και τους οραματισμούς τους για ένα καλύτερο Αύριο!

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων, ενώ είχαν ερωτήσεις τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ στην Ελλάδα και για τις δυσκολίες επαγγελματικής επιβίωσης ενός τυφλού μαχόμενου δικηγόρου σήμερα, όσο και για την πρόνοια και την επιδοματική πολιτική του κράτους, τις οποίες και –ορθώς- χαρακτήρισαν ελλείπεις.

Η ουσία και η ποιότητα της συζήτησης και η επιτυχία της επίσκεψης, οδήγησαν ήδη το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Διευθυντή του σχολείου να προσκαλέσουν τον ΣΚΕΠ σε συνάντηση και με τους μαθητές της Β’ Λυκείου, επίσκεψη που προγραμματίστηκε για  τον Φεβρουάριο του 2017!



Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το λευκό μπαστούνιΤα παιδιά κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη

Ο Διευθυντής του σχολείου μιλάει στα παιδιάΟ Βαγγέλης ανάμεσα στα παιδιά μιλάει