meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Πίεσα πολύ το μυαλό μου αυτές τις Άγιες Μέρες και χρειάστηκε να διαβάσω πολύ και να σκεφτώ ακόμη περισσότερο ώσπου να καταλήξω σ΄ ένα συμπέρασμα: Ποιο είναι το σπουδαιότερο, το σημαντικότερο θέμα στη χώρα μας αυτό τον καιρό, το θέμα που χρειάζεται τη μεγαλύτερη συζήτηση και τη μεγαλύτερη ανάλυση όχι επειδή έχει προβληθεί περισσότερο απ΄ όλα τα ΜΜΕ αλλά επειδή ουσιαστικά κρύβει τους μεγαλύτερους φόβους και τα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Για παράδειγμα:

Είναι αυτό το τεράστιο κενό γνώσης και ενημέρωσης για το «πλαστικό χρήμα»; Λίγες μέρες μέσα στο 2017 και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ΚΑΜΙΑ – αλλά ΚΑΜΙΑ- καμία οδηγία για το τι τελικά θα ισχύσει από φέτος με το «πλαστικό χρήμα», με τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους στα «τυφλά». Βέβαια το σχετικό νομοσχέδιο, υπέστη προετοιμασία επί 1,5 χρόνο από την  κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2015 και  ψηφίστηκε τελικά πριν από μισό μήνα αλλά το μόνο που είναι βέβαιον είναι ότι κάποιος κόσμος απειλείται με πρόστιμα φόρου 22%, αλλά χωρίς κανείς να τους ενημερώσει επισήμως και υπεύθυνα τι να αγοράζουν με κάρτες και τι να κάνουν τις χάρτινες αποδείξεις. Όσο για τους καταναλωτές με αναπηρία –ιδίως όρασης- που μας απαγορεύουν οι τράπεζες την κατοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, το κράτος ακόμα να ενσκύψει στο πρόβλημα μας ουσιαστικά.

Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Αστυνομίας η σύλληψη της  κυρίας Ρούπα; Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το παιδί της, οι αστυνομικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να φτάσουν στη γιάφκα με τον οπλισμό πριν την αδειάσουν τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης (ποια είναι αυτά και τι ετοίμαζαν;) υπάρχουν –όπως πιστεύουν οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ - 4-5 μέλη του νέου αίματος του Επαναστατικού Αγώνα τα οποία πλέον έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να συνεχίσουν τη δράση της οργάνωσης, είναι ακριβές ότι βοήθεια παρείχαν και ποινικοί οι οποίοι ήταν και αυτοί που είχαν αναλάβει να βρουν οπλισμό από τη μαύρη αγορά για την οργάνωση;  Τι συνέπειες «πρόλαβαν» οι αστυνομικοί και τώρα τις έχουμε αποφύγει;

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες με όσα «βγάζουν», απλώς θα μπορούσαν να πληρώσουν κάποιους λογαριασμούς και να μην τους μείνει ούτε ένα ευρώ για ολόκληρο το μήνα , συνεπώς ΔΕΝ πληρώνουν τίποτα;  Δηλαδή ότι  σε κάλυψη χρεών και λογαριασμών θα έπρεπε να ξοδεύει το 75%  των εισοδημάτων του το 34% του πληθυσμού ενώ ένας στους πέντε έλληνες δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν μπορούσε να τραφεί ικανοποιητικά ο ίδιος ή η οικογένειά του εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας, ποσοστό 33,13% αντιμετωπίζει αρκετές ή πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε οφειλές και λογαριασμούς.

Και τι είναι πραγματικά, μέχρι που εκτείνεται και πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζεται η «Υπόθεση Σώρρας»;  Πόση σοβαρότητα μπορεί να έχει ένα ….. πληρεξούσιο για επενδύσεις 2,3 δισ. Ευρώ του Δήμου Τροιζηνίας που είχε υπογράψει με τον Αρτέμη Σώρρα, μια συμφωνία που έχει και...μεταθανάτια ισχύ, ενώ επισφραγίστηκε με... δακτυλικά αποτυπώματα και σημάδια στο πρόσωπο ; Δηλαδή ότι : «oι υπογράφοντες αποδέχονται ότι απαιτείται μόνο ο Σώρρας να παρουσιαστεί ή να υποβάλει το έγγραφο σε οποιαδήποτε νόμιμη ελληνική αρχή ή σε οποιαδήποτε διπλωματική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνδεόμενο με ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του, το διαβατήριο του σε ισχύ και να παρουσιάσει τα εκ γενετής σημάδια του όπως μια σχετικά μεγάλη ελιά μεγέθους 6-7 χιλ στο δεξί του μάγουλο, την αξιοσημείωτη σκιά σε σχήμα ελληνικής ακτογραμμής στο κάτω μέρος της κοιλιακής του χώρας και το κάτω μέρος του μέσου δακτύλου στο δεξί του χέρι που έχει μόνιμη δυσλειτουργία – αγκύλωση (δεν κάμπτεται), λόγω ατυχήματος σε νεαρή του ηλικία» ;

Αδυνατώ να ξεχωρίσω πια τι είναι σοβαρό και τι όχι και τι μπορώ εγώ ως νέος άνθρωπος, αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Αναπηρικό Κίνημα και ενεργός δικηγόρος να απαντήσω σε ανθρώπους που με ρωτούν. Για να μην τρελαθώ, επιλέγω να θεωρήσω ως το σπουδαιότερο θέμα των ημερών – μέσα στην επιστημονική του ακρότητα- την πρόβλεψη ενός αμερικανού μαθηματικού πως  με μία εξίσωση , αποδεικνύει πως η πολιτική αναταραχή θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Εν ολίγοις, η ακμή ή παρακμή στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική μπορεί να προβλεφθεί με μία απλή μαθηματική εξίσωση. Και η  λύση της εξίσωσης δεν φαίνεται να είναι τόσο ευνοϊκή για τον πολιτισμό μας, σύμφωνα με έναν μαθηματικό, τον Πίτερ Τούρχιν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ που ισχυρίζεται ότι  μπορεί να εξηγήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' όσο μπορεί  κανείς να φανταστεί.

Αν, λοιπόν, οι υπολογισμοί του είναι σωστοί, τότε ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, καθώς τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν έντονες πολιτικές αναταραχές που θα κορυφωθούν κάποια στιγμή μέσα σε αυτόν τον αιώνα. 

Ιδού λοιπόν αρκετή τροφή για σκέψη, για πολλά χρόνια. Κι όχι το …στραβό δάχτυλο του Σώρρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου