meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΣΚΟΠΑΚΙΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Ο Βαγγέλης διαβάζει χαρτόκουτο με braille

«Μας εξηγεί ο Μαζεστίξ, ο αρχηγός του Γαλατικού χωριού, πως για την ασφάλειά μας αλλά και του χωριού πρέπει να μείνει η τοποθεσία του μυστική, οπότε πρέπει να φτάσουμε εκεί με τα μάτια μας κλειστά. Βρίσκουμε τυχαία έναν εκ γενετής τυφλό άνθρωπο ο οποίος θα μας βοηθήσει σε αυτήν την δοκιμασία και θα γίνει ο οδηγός μας, ώστε να ολοκληρωθεί η αποστολή μας όσο πιο εύκολα γίνεται.»!

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα Λυκόπουλα του 15ου Συστήματος Προσκόπων Αθηνών να μπαίνουν στο μύθο του Αστερίξ, να δραστηριοποιούνται και να ρίχνουν γέφυρες στη Διαφορετικότητα και στους συνανθρώπους τους με προβλήματα όρασης!

Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το λευκό μπαστούνι

Ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, παλαιός γνώριμος του συστήματος αφού είναι η Τρίτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια που συνεργάζεται σε κοινωνικό δρώμενο ευαισθητοποίησης με τη συγκεκριμένη ομάδα προσκόπων, συναντήθηκε με τα περίπου 20 παιδιά ηλικίας δημοτικού (Λυκόπουλα), στα Σεπόλια, το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2017.

Τα παιδιά, με τη βοήθεια του Βαγγέλη που θα τους μάθαινε γιατί δεν πρέπει να φοβούνται το σκοτάδι, έπρεπε μέσα σε ένα βράδυ, να φτάσουν στο Γαλατικό Χωριό, γιατί έτσι το απαιτούσε η ιστορία και το παιχνίδι που σχεδίασαν ο Βαγγέλης Αυγουλάς και η αρχηγός της αγέλης, παιδαγωγός Ευτυχία Κεραμά, προκειμένου οι μικροί τους φίλοι να γνωρίσουν την Τυφλότητα και να μη φοβούνται πλέον το Διαφορετικό!

Έτσι, ο Βαγγέλης, αφού «αποκρυπτογράφησε» τη διαδρομή διαβάζοντας τη σε ανάγλυφες πινακίδες γραμμένες με τη γραφή Braille των τυφλών, οδήγησε την ομάδα στο βραδινό της ταξίδι με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το λευκό του μπαστούνι, ενώ τους έμαθε και πώς συνοδεύουν σωστά οι βλέποντες έναν τυφλό.

Η βαθμοφόρος μοιράζει στα παιδιά αντικείμενα για να τα αναγνωρίσουν με κλειστά μάτιαΑγόρι μιλάει με το Βαγγέλη



Παράλληλα, τα παιδιά δοκίμασαν να ξεχωρίσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιώντας μόνο την αφή τους, ενώ έπαιξαν και τυφλόμυγα αναγνωρίζοντας με επιτυχία πολλά αντικείμενα της καθημερινότητας τους, συνειδητοποιώντας έτσι ότι και να λείπει η όραση, το κενό μπορεί να καλυφθεί αρκετά από την εξάσκηση των υπόλοιπων αισθήσεων, αλλά και καλών φίλων «που τα μάτια τους θα βλέπουν και για σένα»!

Τέλος, τα Λυκόπουλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον νέο τους φίλο, ρωτώντας τον Βαγγέλη αυθόρμητα ότι ήθελαν για αρκετή ώρα, ενώ προσπάθησαν να του περιγράψουν τα χρώματα χρησιμοποιώντας συναισθήματα και «εικόνες» μέσω των υπόλοιπων αισθήσεων!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς έφυγε κρατώντας ως αναμνηστικό δώρο το χαρακτηριστικό καπέλο από τη στολή των Λυκόπουλων, ενώ τα παιδιά του χάρισαν και μια συμβολική αναμνηστική φωτογραφία κλείνοντας τα μάτια τους, για να ανοίξουν τις αγκαλιές και τις καρδιές τους!

Ο Βαγγέλης δείχνει τεχνικές συνοδείαςτα παιδιά κάνουν βιωματικό με μάσκα

Ο Βαγγέλης με τα παιδιά και τους βαθμοφόρουςΟ Βαγγέλης με τους βαθμοφόρους






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου