meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

"ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΛΒΑΝΟΣ"

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένα ανόητο, επιπόλαιο και παρεξηγήσιμο λάθος η προ ημερών ενέργεια  των νεαρών Αλβανών νεοσύλλεκτων - ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ παρακαλώ -, η κίνηση δηλαδή  οκτώ  νεοσυλλέκτων να σχηματίσουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό , να φωτογραφηθούν και να κυκλοφορήσουν – κυρίως στο διαδίκτυο- τη φωτογραφία προκαλώντας αρχικά δυσάρεστη έκπληξη και στη συνέχεια πολλές σκέψεις.

Διότι αν ΔΕΝ ήταν λάθος και είχε ουσιαστικές, προσχεδιασμένες, εθνικιστικές «προεκτάσεις», η τιμωρία κάποιων ημερών φυλάκισης που τους επιβλήθηκε δεν θα ήταν τίποτε  και η υπόθεση θα έπρεπε να ερευνηθεί σε μεγάλο βάθος με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και στις σχέσεις των δυο χωρών.

Και φυσικά, εκτός των άλλων, απέβη εις βάρος της μεγάλης Αλβανικής Κοινότητας που έχει δημιουργηθεί – είκοσι χρόνια τώρα- στην Ελλάδα και προσπαθεί ακόμα να γίνει αποδεκτή, να εργαστεί, να μακροημερεύσει σε μια χώρα  που όχι χωρίς τις πολλές και ισχυρές αντίθετες αντιδράσεις, προσπάθησε να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα και ουσιαστικά να  ενσωματώσει – σε μεγάλο ποσοστό- τους  Αλβανούς που  σε υψηλό ποσοστό, εργάζονταν σκληρά και ειρηνικά και δεν δημιουργούσαν προβληματικές καταστάσεις.

Ο ένας από τους αλβανικής καταγωγής «πρωταγωνιστές» του περιστατικού που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Μεσολόγγι,  μίλησε στο Star για την επίμαχη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται με τους υπόλοιπους συνάδελφους του. Ο 23χρονος μένει στην Κυψέλη, γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία. Ζήτησε να μιλήσει με αλλοιωμένη φωνή. Η εξήγηση για την πράξη του ιδίου και των άλλων επτά νεοσυλλέκτων ήταν πως επρόκειτο για απλή πλάκα.

Ο νεοσύλλεκτος – αυτός συγκεκριμένα- αρνείται κατηγορηματικά ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι έχουν οποιαδήποτε σχέση με αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους και προσθέτει πως δεν τους παρακίνησε κανείς για την πράξη τους. Eίπε συγκεκριμένα:

«Το ανέβασε κάποιος χωρίς να ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι ότι το ανέβασε. Ήταν λάθος αυτό που έκανα. Αν έβαζα αλβανική σημαία, όντως θα ήταν προδοσία. Έχω μετανιώσει πιο πολύ για τους δικούς μου που έκλαιγαν όλη μέρα. Παραλίγο να μου πεθάνουν. Για μένα;».

Και συμπλήρωσε: «Έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα, με έχει μεγαλώσει η Ελλάδα. Άσχετα που έχω γεννηθεί στην Αλβανία, είμαι υπερήφανος που είμαι Αλβανός, αλλά και περήφανος που έκανα τη θητεία μου εδώ πέρα. Είμαστε όλοι ομογενείς, κανείς δεν έχει αλβανικά χαρτιά».

Όταν ρωτήθηκε, δε, για το αν ήθελαν κι άλλοι να κάνουν αυτή την κίνηση, είπε: «Ρε, ποιοι εφτά; Εδώ θα το κάναμε 400 άτομα, αλλά έχε χάρη που ήμασταν και παίζαμε ποδοσφαιράκι και μας πήγε έτσι στο μυαλό και λέμε να το κάνουμε».   

Οι δύο από τους οκτώ νεοσυλλέκτους έχουν ήδη πάρει αναβολή. Οι υπόλοιποι έξι είναι στη διαδικασία των γιατρών στο 401, ώστε επίσης να πάρουν αναβολή. Και οι οκτώ ορκίζονται στις 10 Φεβρουαρίου. Η ποινή για τους φαντάρους είναι 60 μέρες φυλάκιση και 100 μέρες φυλάκιση για τον νεοσύλλεκτο που τράβηξε τη φωτογραφία και την ανέβασε στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε αναφορικά με την εμφάνιση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, επέβαλε στους νεοσύλλεκτους πειθαρχικές ποινές, εξαντλώντας την πειθαρχική του δικαιοδοσία. Καθένας από τους στρατιώτες τιμωρήθηκε με 60 μέρες φυλακή, εκ των οποίων οι 50 μέρες από τον Α/ΓΕΣ και οι 10 από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ας ελπίσουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα. Κι ότι  ήταν απλώς μια επιπόλαια «πλάκα». Γιατί αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο ή παρόμοιο, ενδεχομένως και με κάποιες άλλες προεκτάσεις, αν ξανακυκλοφορήσει κάποια τέτοια φωτογραφία, αν κάποιοι εκμεταλλευτούν τη νεανική επιπολαιότητα και ανοησία  των «8»,  τότε  η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρότερη από «απλή πλάκα». Κι ούτε θέλω να σκεφθώ τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου