meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΑΙΝΕΙΑΣ ΜΑΡΤΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΠΕ

ο Αινείας Μάρτος παραλαμβάνει την υποτροφία του


Ένας Έλληνας υποψήφιος διδάκτορας, ο κ. Αινείας Μάρτος, κέρδισε την ετήσια υποτροφία, ύψους 8.000 ευρώ, που χορηγούν από κοινού το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και η Oracle, τα τελευταία 2 χρόνια. Η υποτροφία δίνεται κάθε χρόνο σε φοιτητές ανώτερης εκπαίδευσης με αναπηρία σε τομείς όπως πληροφορική, μηχανική πληροφορικής κα. για τη συνεισφορά του έργου τους στην προώθηση της προσβασιμότητας στις ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών, τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας).

Τα κριτήρια χορήγησης της υποτροφίας είναι τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα μαζί με μια πρόταση έργου για την προπτυχιακή, μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή του υποψήφιου φοιτητή που σχετίζεται με την προσβασιμότητα των ΤΠΕ.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Αινείας Μάρτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ως κύριο ερευνητικό στόχο τη βελτίωση του όγκου των πληροφοριών που μπορούν να αντιληφθούν οι χρήστες σε απτικά γραφικά.

Η πρόταση για τη διατριβή του κ. Μάρτου αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας των απτικών γραφικών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι ανάγλυφα  σε χαρτί από εκτυπωτή braille που παράγει κουκίδες με μεταβλητά ύψη. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προσβασιμότητας αυτών των γραφικών καθώς και στη χρήση τους. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να  διευκολύνει τους τυφλούς σπουδαστές ή τους επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση στο επιστημονικό περιεχόμενο, ιδίως βιβλία ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό, όπου τα γραφικά παίζουν καθοριστικό ρόλο.

«Οι ΤΠΕ εξελίσσονται ταχύτατα και οι σχεδιαστές των εφαρμογών πρέπει να έχουν κατά νου την προσβασιμότητα ώστε να μπορούν όλοι να τις χρησιμοποιούν και να επωφελούνται από αυτές. Οι προσβάσιμες εφαρμογές ΤΠΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ένταξη και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία », δήλωσε ο κ. Μάρτος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης συνεχάρη τον Έλληνα Αινεία Μάρτο για την υποτροφία : «Η σημασία της τεχνολογίας της πληροφορικής και της επικοινωνίας για την ομαλή, ισότιμη και πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μεγάλη και μας γεμίζει περηφάνεια η βράβευση 
ενός Έλληνα σε αυτό το πεδίο».

«Με την υποτροφία αυτή επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε σπουδαίους φοιτητές με αναπηρία που θα γίνουν επαγγελματίες των ΤΠΕ. Γνωρίζουμε ότι κανένας δεν είναι καλύτερος από αυτούς, καθώς γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να σχεδιάσει κανείς για όλους, προκειμένου να βρει προσιτά προϊόντα και  υπηρεσίες ΤΠΕ. Στόχος μας είναι επίσης να ενθαρρύνουμε τα πανεπιστήμια να ενσωματώσουν την προσβασιμότητα στα ανώτατα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα πανεπιστήμια στην Ευρώπη τα οποία περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα ως θέμα που πρέπει να μελετηθεί κατά τη διάρκεια των πτυχίων bachelors ή master. Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε τα εκπαιδευτικά κέντρα όχι μόνο να είναι αλληλέγγυα αλλά και να διδάσκουν την ένταξη », δήλωσε ο Marcel Bobeldijk, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του EDF.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που η Oracle χρηματοδοτεί την υποτροφία ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του EDF ώστε να εμπνεύσει τα άτομα με αναπηρία να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στην τεχνολογία", δήλωσε ο Karl Cox, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Oracle. «Ως εργοδότης ίσων ευκαιριών, η  Oracle είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με το EDF βοηθώντας στην προώθηση της καινοτομίας. Έχοντας δει την επιτυχία της υποτροφίας του περασμένου έτους, ανυπομονούμε να δούμε την πρόταση του Αινεία να αποδίδει καρπούς και να βελτιώσει την προσβασιμότητα στο επιστημονικό περιεχόμενο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου