meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Εμείς μιλάμε αλλά δίπλα μας, κάποιο παιδί ΙΣΩΣ βασανίζεται

Του Βαγγέλη Αυγουλά
Πραγματικά δυσάρεστα ένοιωσα και μεγάλη ανησυχία άρχισε να γεμίζει την ψυχή μου από την δήλωση – καταγγελία του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» και προσωπικού μου φίλου  Κώστα Γιαννόπουλου ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποιημένα παιδιά την περίοδο του καλοκαιριού, από καταγγελίες που τουλάχιστον γίνονται  στον τηλεφωνικό αριθμό 1056 , τη γνωστή «Γραμμή SOS» που ενημερώνει τον Οργανισμό. Το δήλωσε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 Fm" , συμπληρώνοντας ότι  « Τους καλοκαιρινούς μήνες δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις για κακοποιήσεις παιδιών. Μας έχει κάνει εντύπωση ο μεγάλος αριθμός, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, μέσα στις διακοπές. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται να στηρίξουμε" είπε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι καταγγελίες αφορούσαν 750 παιδιά.
Μέσω της «Γραμμής SOS 1056»,  παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν ΑΜΕΣΑ ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεται σε κάθε μία περίπτωση. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο και στηρίζεται από προσωπικό του Εθελοντικού Οργανισμού «το «Χαμόγελο του Παιδιού».  Και το – ευχάριστο ή δυσάρεστο άραγε;- είναι ότι η  Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, από την αρχή του 2007 έως και σήμερα δέχτηκε 348.042 κλήσεις, από παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Το μυαλό μου πήγε αμέσως στην πρόσφατη «ιστορία», στα τέλη Ιουλίου,  μ αυτή τη «μητέρα» στην Πάτρα που κακοποιούσε όλα τα παιδιά της. Και τα 4. Εκτός από το επτά μηνών κοριτσάκι που μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο, πολίτες είχαν καταγγείλει ότι κακοποιούσε συστηματικά και τα μεγαλύτερα παιδιά της. Ανώνυμες καταγγελίες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» είχε λάβει στο παρελθόν το Χαμόγελο του Παιδιού για τη μητέρα που κατηγορείται ότι κακοποίησε το ηλικίας επτά μηνών μωρό της στην Πάτρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, από το 2009 ως το 2011 πολίτες έκαναν ανώνυμες καταγγελίες για την κακοποίηση και παραμέληση από τη συγκεκριμένη γυναίκα των άλλων τριών ανήλικων παιδιών της. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άμεσα είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές της περιοχής και τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και ζουν σε πλαίσιο παιδικής προστασίας. Μ αυτή την αφορμή έγινε και η επικοινωνία του κ. Γιαννόπουλου με το ραδιοφωνικό σταθμό κατά την οποία άκουσα αυτό τον υπέροχο και βασανισμένο άνθρωπο να λέει και τα εξής και σας παρακαλώ μέσα απ΄την καρδιά μου να τα λάβετε σοβαρότατα υπ΄ όψη σας:
"για Ένα παιδί που βασανίζεται και ξέρουμε ότι είναι στη διπλανή μας πόρτα, πρέπει να καταγγέλλουμε το περιστατικό, ειδάλλως μπορεί να συμμετέχουμε κι εμείς στην κακοποίηση του" είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος. Και  αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του νέου Σπιτιού Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για όλα τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο και έχουν την ανάγκη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας.
Έμαθα έτσι και τις λεπτομέρειες: Το Σπίτι Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα  φιλοξενεί αυτή τη στιγμή επτά παιδιά, ενώ αποτελείται από δύο οικήματα συνολικής έκτασης 270 τ.μ. με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου δεκαπέντε παιδιών, κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών και αγόρια ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το Σπίτι στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 16 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα ο κ. Γιαννόπουλος, σχετικά με το μικρό αγόρι που βρέθηκε στη Λάρισα και φιλοξενείται από το "Χαμόγελο του Παιδιού", είπε ότι δεν το έχει αναζητήσει ακόμη κάποιος συγγενής, παρά τις σχετικές προσπάθειες και ότι το παιδί ήταν αρχικά τρομαγμένο, αλλά τώρα έχει ηρεμήσει. Άλλη μια τρομερή ιστορία με μια νέα προσπάθεια να αρθούν εμπόδια ώστε να βρίσκονται συγγενείς παιδιών που εγκαταλείπονται: Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, δόθηκαν στη δημοσιότητα ,στο πλαίσιο Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, φωτογραφίες του ανήλικου αγοριού, ηλικίας περίπου δυόμιση ετών, που βρέθηκε να περιπλανάται μόνο του χωρίς επίβλεψη και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο στις 5 Ιουλίου στον  εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου Λάρισας. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών γίνεται ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια αναγνώρισης των στοιχείων του παιδιού, αλλά και να εντοπιστούν οι γονείς ή οι συγγενείς του.
H αστυνομία καλεί όποιον πολίτη γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Δεν ξέρω από πού ν αρχίσω και πού να σταματήσω. Πόσα παιδιά κακοποιούνται αυτή τη στιγμή και δεν το μαθαίνουμε; Πόσα βιάζονται; Πόσα πεντάχρονα και εξάχρονα εξαναγκάζονται να εργαστούν σκληρά για να κερδίσουν χρήματα αυτοί που τα εκμεταλλεύονται; Πόσα μωρά δέρνονται αλύπητα επειδή κλαίνε;  Πόσα, μα πόσα τέτοια γίνονται τριγύρω μας, δίπλα μας, στη διπλανή αυλή κι εμείς δεν το μαθαίνουμε; Τι πρέπει να γίνει; Για πόσο καιρό θα αφήνουμε τα ανήλικα, αθώα θύματα αρρωστημένων καταστάσεων στα χέρια γονέων ή κηδεμόνων- τυράννων  μέχρι να επέμβει κάποιο «Χαμόγελο του Παιδιού», κάποια «Ελίζα», κάποιος δάσκαλος, κάποιος ιερέας, κάποια γειτόνισσα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου