meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΜΙΝΗ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ;


Δημήτρης ΚωνσταντάραςΒαγγέλης Αυγουλάς



Γράφουν ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» που έπεσε σαν μη αναμενόμενος σεισμός στο πολιτικό στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς και γενικά, στο πολιτικό προσκήνιο το οποίο έτσι κι αλλιώς, πάντα αναζητεί νέα πρόσωπα  για τις ηγετικές θέσεις στους κομματικούς σχηματισμούς.  Το όνομα του  Δημάρχου – που εξελέγη δυο απανωτές φορές καθώς ο Καμίνης και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν εκμεταλλεύτηκαν την ασυνεννοησία στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ που βυθισμένοι στην εσωστρέφειά τους  δεν επέλεξαν τον καλύτερο αξιόμαχο υποψήφιο και τις εσωκομματικές τους ανισορροπίες-  είχε αρχίσει να συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στη διάρκεια μιας σχετικά «σιωπηλής»  διαβούλευσης γύρω από τις προθέσεις του.

Η υλοποίηση της «σιωπηλής πρόθεσης» βγήκε προς τα έξω μέσω μιας  αινιγματικής ….διαρροής  πολύ νωρίτερα απ΄ ότι φάνηκε ότι σχεδιαζόταν. Και όπως έγραφε ο Απόστολος Μαγγηριάδης :  «Η εκδήλωση προθέσεων για κάθοδο του Γιώργου Καμίνη στη μάχη της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Αυγούστου. Η διαρροή όμως του σεναρίου, άλλαξε και τα δεδομένα της συζήτησης. Οι βασικοί παίκτες του προοδευτικού χώρου, έφυγαν για τις διακοπές του Αυγούστου, με το δεδομένο πως τα νεότερα θα προέκυπταν αρχές Σεπτεμβρίου. Εκεί είχε τοποθετήσει άλλωστε ο Σταύρος Θεοδωράκης τη δήλωση προθέσεών του αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδίου και του Ποταμιού στις διαδικασίες διαμόρφωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πλέον, η παρουσία Καμίνη στο κάδρο, αλλάζει τα δεδομένα».

Δυο – τρεις μέρες μετά τη «διαρροή», η σημερινή πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά, σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικού πολιτισμού, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για τη θέση του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», σε δήλωσή της στα ΝΕΑ  υποστήριξε ότι « ενισχύει τη δυναμική του εγχειρήματος»  και κύκλοι προσκείμενοι στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έλεγαν μετ επιτάσεως ότι « η παρουσία Καμίνη στο ψηφοδέλτιο «ανοίγει» το παιχνίδι».

Ενδιαφέροντα πράγματα. Ωστόσο: Η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι : «Η Ελλάδα χρειάζεται την ενωμένη και δυνατή Κεντροαριστερά. Το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας για τη νέα αλλαγή. Που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση και να οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Χαίρομαι γιατί οι συνεχείς πρωτοβουλίες που πήρα γι' αυτόν τον στόχο, από τον Ιανουάριο του 2016, αποκτούν κοινωνική δυναμική, βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση, παίρνουν σάρκα και οστά». Ωστόσο το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και αρκετούς βραχίονες όπως είπε η ίδια αφού υπάρχουν νέες συνιστώσες:

1.Με την ομόφωνη απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

2. Με τη δημιουργία της ανεξάρτητης επιτροπής με τον κ. Αλιβιζάτο για την πλήρη διαφάνεια στις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής του επικεφαλής.

Έτσι, αυτό που σκοπεύουν στο νέο κόμμα και φροντίζουν να το «κυκλοφορούν» ήδη, είναι ότι ο δρόμος για τη συγκρότηση της «νέας μεγάλης παράταξης» είναι ανοιχτός, ότι «όλοι όσοι ανήκουν σε αυτό τον χώρο οφείλουν να ανταποκριθούν» αφού αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνικής βάσης» καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και  δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».

Και καθώς το πρώτο «μπαμ» έγινε  - ίσως όχι τυχαία- , πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η υποψηφιότητα του Δημάρχου σημαίνει και αναβολή των διαδικασιών αφού ως τώρα, ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριζε ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την εκλογή αρχηγού τοποθετούνται στα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Γιατί; Για να φανεί αν όλοι όσοι «το πάνε» στο να εκδηλώσουν τελικά ενδιαφέρον, θα συμφωνήσουν με αυτό το χρονοδιάγραμμα αφού κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιοι τελικά θα κατεβούν ως υποψήφιοι ενώ έτσι στα βιαστικα άρχισαν να ακούγονται ονόματα όπως Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι  και Παύλος Γερουλάνος ενώ θεωρείται απόλυτα φυσικό να το σκέπτεται ο ιδιαίτερα δραστηριοποιημένος πολιτικά και κοινοβουλευτικά Ανδρέας Λοβέρδος.

Και βέβαια, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πρέπει να παρουσιαστούν οι προθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του, που δικαιούνται να έχουν άποψη αλλά τηρούν  «σιγήν ιχθύος» και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.  Και το ζήτημα είναι ότι δικαίωμα γνώμης και άποψης έχουν. Χαρτιά έχουν;

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, χαρούμενοι δεν είναι. Και μάλλον ούτε ιδιαίτερα ανήσυχοι, τουλάχιστον προς το παρόν. Σίγουρα πάντως, σκεπτικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου