meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΕΣ, ΖΟΥΝΕ ΜΕ 2 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Λάθη, αστοχίες, αδιαφορία, αίσχιστη  συμπεριφορά εκδοτών και καναλαρχών, αδιαφορία της Πολιτείας, κακές διοικήσεις, αφού κατέταξαν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον Ενιαίο  Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης που ιδρύθηκε το 1968 και «ζούσε» κοντά 50 χρόνια με αποκλειστικές πηγές χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών και το αγγελιόσημο , στα λεγόμενα – με δόση …ειρωνείας και προκατάληψης  «Αριστοκρατικά Ταμεία»-  τον οδήγησαν στην κατάρρευση και την καταστροφή. Και τα μέλη του ( κυρίως τους συνταξιούχους) ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ είναι τα μέλη των τεσσάρων Επαγγελματικών Ενώσεων δηλαδή της Ε.Σ.Η.Ε.Α ( ΜΜΕ Αθηνών) της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ.(ΜΜΕ Θεσσαλονίκης), της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Θ. (Περιοδικός Τύπος), οι οποίοι ασφαλίζονται και στους 3 κλάδους (επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, κλάδου υγείας) του Οργανισμού. Επίσης ασφαλίζονται στον Οργανισμό, το προσωπικό του, οι γιατροί (εκτός από τον κλάδο της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης) καθώς και το προσωπικό των Ενώσεων. Παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στους ιδιοκτήτες ημερήσιων εφημερίδων και στο προσωπικό του ΕΤΑΠ ΜΜΕ .

Και κάποια στιγμή, τα τελευταία 4 χρόνια, άρχισαν οι αλλαγές, οι καταργήσεις, οι συγχωνεύσεις, η απομύζηση των αποθεματικών, οι ενσωματώσεις που κατέστρεψαν το υγιέστερο Ταμείο Ασφάλισης και Περίθαλψης το οποίο ΔΕΝ έπαιρνε καμία οικονομική εισφορά από το Κράτος. Τα πως και τα γιατί είναι πολλά, έχουν γραφτεί, συζητιούνται χρόνια αλλά λύση δεν δόθηκε προφανώς γιατί οι «αρμόδιοι» δεν θέλουν να δοθεί λύση. Δηλαδή δεν θέλουν ένα ΥΓΙΕΣ Ταμείο.

Διαβάζω και ανατριχιάζω στο ifimerida.gr : «Εδώ και 8 ημέρες, 4 δημοσιογράφοι, όλες γυναίκες, έχουν «κατασκηνώσει» έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και κάνουν απεργία πείνας, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να σώσει το ταμείο των δημοσιογράφων, που ήδη σταμάτησε να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις.

Είναι αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, παρά την κούραση, έως ότου βρεθεί λύση. Η Αφροδίτη Υψηλάντη, η Τζώρτζια Κοντράρου, η Μαρίνα Βήχου και η Ελένη Ανδριανού, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι με μεγάλη πορεία στο ρεπορτάζ, ζουν ήδη εδώ και μία εβδομάδα με νερό και μόνο μία μπανάνα την ημέρα. Αλλά δεν σταματούν. «Τώρα είναι η ώρα», λέει η Αφροδίτη Υψηλάντη, «να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας με ποιους είναι. Και να δώσει λύση».

Αν και δεν είναι αισιόδοξες. «Η σωματική μου κούραση εξελίσσεται σε οργή», λέει η Τζώρτζια Κοντράρου, «και φοβάμαι την έκρηξη».

Ελπίζουν ότι η δική τους πρωτοβουλία θα δημιουργήσει κίνημα και καλούν τους συναδέλφους τους σε απεργία διαρκείας. «Αυτήν τη στιγμή χάνουμε τα πάντα», προειδοποιεί η Ελένη Ανδριανού. «Χάνουμε την περίθαλψή μας».

Το είχε φανταστεί πως ίσως κάποια στιγμή θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Όμως τώρα τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. «Το χειρότερο που ζούμε είναι ο ύπνος»,  λέει η Μαρίνα Βήχου. Είναι αδύνατον να κοιμηθείς στον δρόμο, άσε που πολλές φορές φοβούνται.
Υπάρχουν όμως και στιγμές μεγάλης ικανοποίησης. Όταν άγνωστοι, όπως λέει η Αφροδίτη Υψηλάντη, σπεύδουν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Και συνεχίζουν...
Αλλά έξω απ΄ τις ανθρώπινες ιστορίες που αποτελούν και την ουσία όλων των προβλημάτων, χτες η κατάσταση παρουσιαζόταν ως εξής:  «Το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καρούτζος που έγραψε:  «Συνάδελφοι, το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, όπως μας ενημέρωσε η κυβέρνηση, θα κριθεί από τη συνάντηση που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα καταθέσει άμεσα την τροπολογία στη βουλή προς ψήφιση και εγώ δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ με μόνο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού με βάση τις διατάξεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη βουλή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

-Εργοδοτική εισφορά 8%.
-Εργατική εισφορά 6%.
 -Εισφορά επί του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε πανελλαδική εμβέλεια 2%.
Οι φορείς των εργοδοτών δε φαίνεται να συμφωνούν με την εισφορά η οποία επιβάλλεται σε μια κακή συγκυρία καθώς επανήλθε το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Αντίθετα η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει η εισφορά να ανέρχεται σε 5%.
-Στο νέο Ταμείο θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις ΜΜΕ όλης της χώρας από την πρώτη ημέρα της απασχόλησής τους.
-Διαπραγμάτευση των συμβάσεων που συνάπτει ο ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορεί να λαμβάνει τις ίδιες τιμές.-Ένταξη των απαιτήσεων στο Κέντρο Είσπραξης των Ασφαλιστικών Εισφορών, ώστε να μην καθυστερεί στα δικαστήρια η διεκδίκηση των οφειλομένων.

Καλή τύχη στις χιλιάδες των δημοσιογράφων που με τα καλά τους και τα κατά τους, μας συντροφεύουν καθημερινά με την ανάδειξη της επικαιρότητας. Κι όσο για τις τέσσερις ηρωικές απεργούς πείνας….. συγχαρητήρια για το πάθος τους και καλό κουράγιο.

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου