meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6  Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού, Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προγράμματα Σπουδών για ένα δημιουργικό σχολείο».

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε), ο Τομέας Παιδαγωγικής του Φ.Π.Ψ του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού».

Μεταξύ των πολλών και ενδιαφερουσών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, μας κέντρισε την προσοχή μια εισήγηση με τίτλο «Προτάσεις Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής σε ΑμεΑ» των Συμβούλων Σταδιοδρομίας Γεωργαντά Χρυσάνθης και Ρίστα Βιργινίας και της Εκπαιδευτικού-Υπεύθυνης ΚΕ.ΣΥ.Π Νέας Ιωνίας, Φουντουκά Ανθής.

Ξεκινώντας η εισήγηση με χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, χωρις κανεις να μιλά, συνεχίζοντας με επεξηγήσεις σχημάτων που κανείς δεν έβλεπε, παρα μια διαφανεια σε μαυρο χρώμα, η εισήγηση έγινε βιωματική από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης της!

Στην εν λόγω εισήγηση παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής παρέμβασης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία. Έγινε αναφορά σε προτάσεις αποτελεσματικής διεξαγωγής του εκπαιδευτικού κι επαγγελματικού προσανατολισμού των ατόμων αυτών σε μια προσπάθεια όχι μόνο  να γεφυρωθούν τα κενά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα,αλλά και να τους παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που παρέχονται και στους υπόλοιπους μαθητές.

Παρουσιάστηκαν, επιπλέον, ασκήσεις με έμφαση στη συμμετοχή και συνεργασία μαθητών με αναπηρία και χωρίς, «κρυφές» δυσκολίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για φοιτητές με αναπηρία και προτάσεις αντιμετώπισής τους.



Ενδεικτικά, εισηγήσεις που σχετίζονταν με τις ανωτέρω αναφορές μας, ήταν και οι εξής:

Σκοταράς Νικόλαος, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος. «Διαφοροποιημένα Προγράμματα Σπουδών σε τάξεις μικτής ικανότητας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού»

Παπαχρήστου Μαρία, Εκπ/κός ΠΕ70. «Ο ρόλος του Διευθυντή διαπολιτισμικού σχολείου ΠΕ στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά».

Καϊμακάμη Ειρήνη, Χρυσού Ευστρατία & Μπουλμέτη Γεωργία, Εκπ/κοί ΠΕ09, ΠΕ18.35 & Κοινωνική Λειτουργός,1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας & Εργαστήριο Ειδικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου. «Διασχολική Συνεργασία»



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΑΜΕΑ: ΤΙ "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ" ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ενημερωτικό φυλλάδιο

Με αφορμή την 5η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ο i-Living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων με σκοπό την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης, δηλαδή του κινήματος που στις χώρες όπου θεσμοθετούνται οι αρχές του, με νομοθετικό πλαίσιο, διασφαλίζει στους ΑμεΑ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της επιλογής του τρόπου ζωής τους και της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή.

Οι φετινές δράσεις επικεντρώθηκαν στην έννοια του Προσωπικού Βοηθού, που είναι το κυριότερο μέσο επίτευξης της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Ως Προσωπικό Βοηθό, εννοούμε το τρίτο άτομο που υποστηρίζει τον ΑμεΑ σε καθημερινές ή περιοδικές του ανάγκες. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο Ανεξάρτητης Διαβίωσης και καμία κρατική παροχή προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση, παρ’ όλη την επικύρωση το 2012 από την χώρα μας της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 19), ο Προσωπικός Βοηθός δεν επιχορηγείται από το κράτος, όπως γίνεται, εδώ και δεκαετίες, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τον ρόλο τους αναλαμβάνει το οικογενειακό και κοντινό περιβάλλον, προκαλώντας σε όλους τους εμπλεκόμενους τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, το Ελληνικό κράτος πρόνοιας διαθέτει ως μοναδική νόμιμη λύση την ιδρυματοποίηση με απάνθρωπες συνθήκες, “λύση” που επιβάλλεται να καταργηθεί.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017, μέλη και εθελοντές του i-Living στο κέντρο της Αθήνας ενημέρωναν τους περαστικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και του Προσωπικού Βοηθού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, αλλά και θέτοντάς τους ερωτήματα για το ποιοι πιστεύουν ότι υποστηρίζουν την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών ενός ΑμεΑ. Η πλειονότητα των απαντήσεων κατέδειξε ορθώς την οικογένεια ως την Ελληνική λύση προσωπικής βοήθειας.


Παράλληλα την 1η εβδομάδα του Μαΐου πραγματοποιήθηκαν και διαδικτυακές δράσεις μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του i-Living. Για την διάδοση της Ημέρας, στέλεχος του i-Living συνέθεσε ένα ειδικό πλαίσιο φωτογραφιών που προσαρμοζόταν στην εικόνα προφίλ των κοινωνικών δικτύων μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από πλείστους Ευρωπαίους με ή χωρίς αναπηρία.

Μια από τις βασικές δράσεις του i-Living για φέτος ήταν και η καταγραφή μέσω ατομικής εμπειρίας της πραγματικότητας σε σχέση με το ποιοι αναλαμβάνουν το ρόλο του Προσωπικού Βοηθού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζητήθηκε από Έλληνες και ξένους με αναπηρία, η αποστολή φωτογραφιών και πληροφοριών των βοηθών τους, είτε αυτοί ήταν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε επαγγελματίες υπάλληλοί τους. Στην Ελλάδα την τιμητική τους είχαν οι ηλικιωμένοι γονείς, ενώ από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ φτάσανε φωτογραφίες υπαλλήλων που το κόστος τους καλύπτει το κράτος. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας έγινε και αναφορά στους Έλληνες αναπήρους που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στα ιδρύματα.

Τέλος, τα στελέχη του i-Living θέλουν να ευχαριστήσουν την εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. που τις 4 έως και τις 10 Μαΐου προέβαλε στις οθόνες του Μετρό και ΗΣΑΠ επεξηγηματικό βίντεο που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός για τη σημαντικότητα της εφαρμογής της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στη ζωή των ΑμεΑ αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Όπως επίσης και την Εγνατία Οδό Α.Ε. που κατά τη διάρκεια της 5ης Μαΐου πρόβαλε στις ηλεκτρονικές πινακίδες (VMS) του αυτοκινητοδρόμου της, μηνύματα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Όλες οι παραπάνω δράσεις είχαν ανυπολόγιστη αποδοχή και επιτυχία ελπίζοντας πως συνετέλεσαν στη διάδοση του μηνύματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και στην αναγνώριση της αναγκαιότητάς της.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις δράσεις του i-living μπορείτε να βρείτε:

i-Living – Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος
Τηλέφωνο: 6943403358
διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου: iliving.greece@gmail.com


Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ

Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, τα πιο συχνά ρευματικά νοσήματα (π.χ.,ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα), αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μειωμένη λειτουργικότητα και αναπηρία, να προκαλέσουν δε σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες κ.λπ.), αφού τα νοσήματα αυτά είναι συστηματικά. Δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, ίαση στα νοσήματα αυτά και ο στόχος όλων των θεραπειών είναι να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να τεθούν σε ύφεση.

Ζώντας με ένα ρευματικό νόσημα, ο πάσχων έχει να αντιμετωπίσει  πολλές προκλήσεις. Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί το ίδιο το νόσημα (πόνος, δυσκαμψία, κούραση, δυσθυμία), θα πρέπει να αναθεωρήσει παλιές συνήθειες και να προσαρμόσει την καθημερινότητά του στα νέα δεδομένα.

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα "ΡευΜΑζην", μιλά για τις προκλήσεις της νόσου, τα προβλήματα των ασθενών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η πρόσβαση σε νέες θεραπείες γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς κατά τη διάγνωση της νόσου και την πρόσβαση στη θεραπεία;

Αρχίζοντας από τη διάγνωση, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, παρά την εξέλιξη της ρευματολογίας, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ακριβή διάγνωση και, επομένως, την έγκαιρη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών. Οι ασθενείς, μη γνωρίζοντας σε ποια ειδικότητα να απευθυνθούν, περιπλανώνται πολλές φορές από ειδικότητα σε ειδικότητα μέχρι τελικά να φτάσουν στον ρευματολόγο και να προχωρήσουν στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αφού, όμως, πολλές φορές έχουν ήδη υποστεί τις αρνητικές συνέπειες των νοσημάτων (παραμορφώσεις, βλάβη σε ζωτικά όργανα, ακόμα και αναπηρία). Απαιτείται, επομένως, οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου ο ασθενής θα οδηγείται έγκαιρα στην  κατάλληλη ειδικότητα για την αντιμετώπιση του νοσήματός του.

Τι πιστεύετε πως φταίει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες  από ρευματικά νοσήματα και το περιβάλλον τους; Οι μειωμένες δαπάνες για την περίθαλψη, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, η ελλιπής ενημέρωση;

H οικονομική κρίση και οι περικοπές στον χώρο της υγείας έχουν επηρεάσει δραματικά την ποιότητα περίθαλψης των ρευματοπαθών, καθώς και την πρόσβασή τους στο φάρμακο. Η συνεχής αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην περίθαλψή τους έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή παρακολούθησή τους (λιγότερες αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις), με όλες τις συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων τους.

Οι ελάχιστες οργανωμένες ρευματολογικές κλινικές στα κρατικά νοσοκομεία έχουν πολλές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τεράστιες αναμονές στα ραντεβού λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ασθενών για οικονομικούς κυρίως λόγους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης –μοναδική σε όλη την Κρήτη–, με τέσσερις ειδικευμένους ρευματολόγους, όπου ο αριθμός επισκέψεων το έτος 2016 ανήλθε στις 14.255 και η αναμονή στα ραντεβού ξεπερνά το εξάμηνο.  

Η προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στην προμήθεια των φαρμάκων έχει επηρεάσει σημαντικά την πρόσβαση των ρευματοπαθών στα φάρμακα. Εξαιτίας της συχνής συννοσηρότητας, που προέρχεται κατά βάση από το κυρίως νόσημά τους (π.χ., οστεοπόρωση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, στομάχι κ.λπ.), είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε αρκετές παράλληλες θεραπείες, καταβάλλοντας συμμετοχή που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 30%-40%.

Πολλοί ασθενείς με φλεγμονώδεις κυρίως αρθρίτιδες, ανθεκτικές στα συμβατικά φάρμακα, βρίσκονται σε θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες. Η προμήθεια των φαρμάκων αυτών γίνεται με μηδενική συμμετοχή και χορηγούνται πλέον αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων όταν πρόκειται για ενδονοσοκομειακές θεραπείες. Με τη μείωση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, είναι συχνό το φαινόμενο του ταξιδιού των ασθενών ακόμα και σε άλλο νομό για να προμηθευτούν την αγωγή τους. Αυτή η διαδικασία, πέρα από την ταλαιπωρία που προκαλεί σε ήδη ταλαιπωρημένους από την ασθένειά τους ανθρώπους, δημιουργεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε όλη την οικογένεια του πάσχοντα, με το κόστος μετακίνησης αλλά και την απώλεια εργατικών ωρών τόσο των ασθενών όσο και των συνοδών τους. Τα δε κρατικά νοσοκομεία, με τη μείωση των προϋπολογισμών τους, πολλές φορές αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά, με αποτέλεσμα την ανησυχία και ανασφάλεια των ασθενών.

Ποιες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις για εσάς σε περίπτωση που ισχύσουν τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων;

Η θεραπευτική προσέγγιση για τις φλεγμονώδεις κυρίως αρθρίτιδες έχει μεταβληθεί ριζικά την τελευταία 15ετία με τη χρήση των στοχευμένων  βιολογικών λεγόμενων θεραπειών, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Πολλοί ασθενείς έχουν ωφεληθεί εξαιρετικά από τη χρήση των θεραπειών αυτών, αφού τα νοσήματά τους έχουν τεθεί σε ύφεση και η λειτουργικότητά τους αλλά και  η ποιότητα ζωής τους έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Η ανάγκη πρόσβασης των ρευματοπαθών σε νέες θεραπείες είναι συνεχής, αφού τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια και πολλοί ασθενείς έχουν ήδη εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες  όχι μόνο συμβατικές, αλλά και βιολογικές θεραπείες. Υπάρχουν επίσης ορισμένα σπάνια ρευματικά νοσήματα για τα οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία και η ελπίδα όλων αυτών των ασθενών χάνεται. Είναι, επομένως, επιβεβλημένο οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι ασθενείς, σε όλες τις νέες θεραπείες που αποτελούν ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση των νοσημάτων μας. Την ανησυχία μας για την πρόσβασή μας στα νέα φάρμακα μετά τα προτεινόμενα μέτρα από το Υ.Υ. την εκφράσαμε ως ομοσπονδία με την επιστολή μας στις 14/12/2016 προς τον υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Υγείας έχει ακούσει τις θέσεις σας; Ποια είναι η αντιμετώπιση της Πολιτείας;

Έχουμε ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας και έχουμε αναφέρει τα προβλήματά μας τόσο προφορικά όσο και σε σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ρευματικά Νοσήματα 2015-2019, που έχει συνταχθεί από όλους τους συλλόγους ρευματοπαθών και την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, με το οποίο προτείνονται κάποια μέτρα για τη βελτίωση της περίθαλψης των ρευματοπαθών, έχει κατατεθεί εδώ και ενάμισι περίπου έτος στο Υ.Υ., έχει πάρει έγκριση από το ΚΕΣΥ και ακόμη περιμένουμε την έγκριση του υπουργού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζην δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, έπειτα από πρωτοβουλία των Συλλόγων Ασθενών και των Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τής από κοινού έκφρασης και οργανωμένης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων που  πάσχουν από ρευματικά νοσήματα.

Αναδημοσίευση από το ένθετο Υγεία της εφημερίδας Κεφάλαιο.




Β.ΑΥΓΟΥΛΑΣ: "ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ"



(Συνέντευξη στην έντυπη εφημερίδα "Χωνί" της Κυριακής, στις 07/05/2017)

Τη ριζική αλλαγή του Οίκου Ναύτου επιχειρεί από τις 23 Μαρτίου, όταν και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Με καθημερινή δουλειά, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του Στο ΧΩΝΙ, ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση του παρελθόντος, ενώ προαναγγέλλει προσλήψεις για την ανακούφιση των -µετρηµένων στα δάχτυλα- υπαλλήλων, που υπερβάλλουν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Παράλληλα, αναφέρεται και στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, ενώ ασκεί κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχετε ως πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και σε πόσους ανθρώπους δίνει ως φορέας βοήθεια;

Ο Οίκος Ναύτου είναι νοµικό πρόσωπο, εποπτευόµενο από το υπουργείο Ναυτιλίας, που σκοπό έχει τη χορήγηση και διαχείριση δικαιώµατος ασφαλιστικής κάλυψης στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, την παροχή επιδοµάτων (ασθένειας, τακτικής και έκτακτης ανεργίας, µητρότητας, αναπηρίας-προνοιακών επιδοµάτων και εξόδων κηδείας), καθώς και τη διαχείριση των κατασκηνώσεων. Σήµερα καταγράφουµε περίπου 133.200 ασφαλισµένους και δαπανούµε περίπου 11 εκατ. ευρώ το χρόνο σε κοινωνικές παροχές!

Σε τι κατάσταση παραλάβατε τον Οίκο του Ναύτου στις 23 Μαρτίου 2017, όταν αναλάβατε καθήκοντα;

Από το 2012, η φροντίδα υγείας των Ναυτικών και των µελών των οικογενειών τους, εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια στις ΔΥΠΕ, ως προς τις παροχές σε είδος. Τότε µεταφέρθηκε και το µεγαλύτερο µέρος του διοικητικού προσωπικού µας στο νέο φορέα, µε αποτέλεσµα να έχει ο Οίκος Ναύτου πολύ σοβαρά προβλήµατα λειτουργίας. Η κεντρική µας υπηρεσία και τα 85 παραρτήµατα ανά την Ελλάδα αναγκάζονται σήµερα να λειτουργούν µε µόλις 44 υπαλλήλους, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες µε αυταπάρνηση και φιλότιµο!

Νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια, αφέθηκε ή και µεθοδεύτηκε η διάλυση του ιστορικού φορέα φροντίδας των ναυτικών µας και των οικογενειών τους. Είναι δυνατόν ένας ασφαλιστικός φορέας να µην έχει νοµικό σύµβουλο; Πλέον, εγώ και η αντιπρόεδρος, ως δικηγόροι, κάνουµε άτυπα και αυτή τη δουλειά, καλύπτοντας τις ανάγκες των υπηρεσιών µας µέχρι να βρεθεί µια λύση.

Επίσης, η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασµό µε το πάγωµα των προσλήψεων, άφησε ανοιχτό παράθυρο για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Δεδοµένων των ελλείψεων που αναφέρετε, θα προχωρήσετε σε προσλήψεις;

Μέσω ΑΣΕΠ, ολοκληρώνουµε την πρόσληψη ενός υπαλλήλου µε αναπηρία και είµαστε στη διαδικασία πρόσληψης τεσσάρων υπαλλήλων ΠΕ Διοικητικού-Οικονοµικού και ενός υπαλλήλου ΠΕ Πληροφορικής. Επίσης, έχουµε εγκριτική απόφαση Υπουργικού Συµβουλίου για πρόσληψη πέντε υπαλλήλων ΔΕ Διοικητικών Γραµµατέων.

Ποια άλλα προβλήµατα βρήκατε και καλείστε να επιλύσετε;

Αντιµετωπίζουµε το εξής παράδοξο: Ενας άνθρωπος µε βαριά αναπηρία µπορεί µε τη γνωµάτευσή του από ΚΕΠΑ, να έχει, δυστυχώς, άλλη αντιµετώπιση στην Εφορία, άλλη αντιµετώπιση στην Πρόνοια και διαφορετική αντιµετώπιση στον Οίκο Ναύτου, µε το ίδιο ποσοστό αναπηρίας! Αυτό θα λυθεί άµεσα τους επόµενους µήνες µε εκσυγχρονισµό της σχετικής νοµοθεσίας.

Δεν έχουµε εξειδικευµένους λογιστές στις οικονοµικές µας υπηρεσίες και ούτε έναν υπάλληλο Πληροφορικής, µε αποτέλεσµα η ιστοσελίδα µας να µη µπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρονικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών. Τα κτίρια των υπηρεσιών µας θέλουν άµεσα βελτιώσεις προσβασιµότητας για τους εξυπηρετούµενους µε αναπηρία.
Τέλος, θεωρώ απαράδεκτο ο ιστορικός αυτός ασφαλιστικός φορέας να µην έχει Κοινωνική Υπηρεσία. Θα σταµατήσουµε να ασκούµε στείρα και αποσπασµατική επιδοµατική πολιτική και θα εστιάσουµε στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Έχετε εντοπίσει παραδείγµατα κακοδιαχείρισης και ποιος φταίει για τα προβλήματα στον Οίκο του Ναύτη;

Αυτή τη στιγµή, ερευνώνται οικονοµικά τα έτη 2009-2012, ενώ η Δικαιοσύνη έχει επιβάλει και κάποιες οριστικές παύσεις καθηκόντων σε υπαλλήλους του φορέα για παλαιότερα σκάνδαλα.

Είµαι αποφασισµένος να επιβληθεί διαφάνεια και δηµόσια λογοδοσία σε όλα. Για παράδειγµα, δεν µπορεί να έχουµε πληρώσει πληροφοριακά συστήµατα και όταν καταχωρούµε τα ΑΜΚΑ των ασφαλισµένων µας, αυτά να µη διασυνδέονται µε τις ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ, και γενικότερα τις λοιπές δηµόσιες υπηρεσίες. Θα γίνει εκκαθάριση στο µητρώο των ωφελουµένων µας και θα ξέρουν οι ήρωες θαλασσοδαρµένοι Ελληνες ναυτικοί ότι τα χρήµατα που µάζευαν µε αίµα και ιδρώτα, τα καρπώνονται µόνο όσοι πραγµατικά το δικαιούνται. Οπου χρειαστεί, θα ζητήσω εκ νέου τη συνδροµή της Δικαιοσύνης.

Τις πολιτικές ευθύνες όµως για τη χαλαρότητα του ελέγχου των προηγούµενων ετών, πρέπει να τις αποδίδει πάντα ο ελληνικός λαός. Για να µην είµαι µηδενιστής, από το προηγούµενο Δ.Σ. είχαν γίνει προσπάθειες, αλλά θέλει τόλµη και σύγκρουση, γιατί το ξέφωτο είναι στο τέλος ενός ανηφορικού δρόµου.



Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει επί ΣΥΡΙΖΑ στον Οίκο Ναύτου και τι πιστεύετε ότι θα γινόταν, αν παρέµενε στην εξουσία η Νέα Δηµοκρατία;

Το 2012 ξεκίνησε να διαλύεται ουσιαστικά ο Οίκος Ναύτου και το 2014 ήρθε ο ν.4256 να επιβάλει άναρχη συγχώνευση του Οίκου Ναύτου µε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, κάτι που σκέπασε µε ανασφάλεια το φορέα µας και οδήγησε σε άτακτη φυγή πολλούς υπαλλήλους. Επί ΣΥΡΙΖΑ η συγχώνευση αυτή πάγωσε και η εντολή του Παναγιώτη Κουρουµπλή είναι πλέον η µε κάθε τρόπο αναβάθµιση των κοινωνικών παροχών προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πλέον ο Οίκος Ναύτου έχει οικονοµικό πλεόνασµα στο ταµείο του!

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βρουν οι Ελληνες ναυτικοί δουλειά και να µην εξαρτώνται από τον Οίκο Ναύτου;

Πρέπει να αναστραφεί η εικόνα της επενδυτικής απωθητικότητας που έβγαζε η Ελλάδα προς τα έξω. Με πρόσφατες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται, π.χ. µε τις επαφές στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, είδαµε ότι µετά από χρόνια, ολοκληρώνονται διαπραγµατεύσεις και διακρατικές συµφωνίες, που δίνουν πάλι κίνητρα στην ελληνική ναυτιλία.

Στο νοµοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το ΥΝαΝΠ, ανοίγουν νέα τµήµατα ναυτικών σπουδών ανά την Ελλάδα, απαλείφονται γραφειοκρατικά εµπόδια, ενώ αποκαθίστανται επιτέλους ιστορικά, κοινωνικά και οικονοµικά, και οι ναυτικοί συνταξιούχοι γήρατος µε αναπηρία.

Πώς σχολιάζετε τη συµφωνία που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς σχολιάζετε τη στάση της Νέας Δηµοκρατίας και γενικότερα της αντιπολίτευσης, που διατυµπανίζουν ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση µέτρα κατά του ελληνικού λαού;

Σήµερα έστω και ένα ευρώ να αφαιρείται από τον απλό πολίτη, σίγουρα είναι συλλογικό πλήγµα και δεν είναι ευχάριστο για κανέναν. Το θέµα είναι ότι πλέον έχουµε µέσα µας όλοι οι Ελληνες ένα σαφές χρονοδιάγραµµα. Ξέρουµε για πόσο ακόµη θα κάνουµε οικονοµικές θυσίες και πλέον τι θα κερδίσουµε: Είναι η ελάφρυνση του χρέους και τα αντίµετρα, όπως η επέκταση των σχολικών γευµάτων ή ο πολλαπλασιασµός των ωφελούµενων παιδιών σε παιδικούς σταθµούς. Μετράµε αντίστροφα, λιγότερο της διετίας, να αρχίσουµε να απολαµβάνουµε αυτά τα κοινωνικά µέτρα. Την ίδια στιγµή, που οι Κασσάνδρες που έλεγαν π.χ. για µείωση των προνοιακών επιδοµάτων των ΑµεΑ, διαψεύστηκαν και πάλι.

Από εδώ και πέρα υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος στη διάθεση κάθε κυβερνητικού στελέχους, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, ώστε να δουλέψουµε εντατικά, βελτιώνοντας την κοινωνική καθηµερινότητα των πολιτών, τώρα που τελείωσαν τα χτυπήµατα αντιπερισπασµού από τους θεσµούς. Υπάρχουν πολλές µεταρρυθµίσεις, χωρίς κανένα οικονοµικό κόστος για τους πολίτες, οι οποίες µειώνουν τη γραφειοκρατία, σταµατούν την ταλαιπωρία και τον κρατικό παραλογισµό και επιτέλους µάς πάνε ένα βήµα µπροστά στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών οµάδων.

Προσωπικά προέρχοµαι από µια συµβατική οικογένεια της Δυτικής Αθήνας, έχω γαλουχηθεί µες στο αξιοπρεπές και αγωνιστικό αναπηρικό κίνηµα, παλεύω ως νέος µάχιµος δικηγόρος και ξέρω πόσο πρέπει να παλέψω, ανυποχώρητα, για να ανοίξει ο δρόµος της επιστροφής των υποχρεωµένων σε µετανάστευση συνοµηλίκων µου προς την πατρίδα µας.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς εργάζεται ως δικηγόρος, µε εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο. Μεταξύ άλλων διατελεί Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους µε προβλήµατα όρασης, αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του Πανελληνίου Συνδέσµου Τυφλών και αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νοµαρχιακού Σωµατείου ΑµεΑ «Τυρταίος», ενώ έχει εκλεγεί και δηµοτικός σύµβουλος στο Ιλιον, όπου διετέλεσε και αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα έτη 2011-2014. Επίσης, από τις 11/03/2016 είναι µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ενώ από το 2015 έχει οριστεί µέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδος.


Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΕΝΑ "ΔΩΜΑΤΙΟ" ΓΕΜΑΤΟ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Αφαιρετική Φωτογραφία με τους δύο εμπνευστές στο δωμάτιο

Ένα τυχαίο click στο http://artsantiquesmagazine.blogspot.gr/2017/04/be-there-domatio-project.html άρχισε κάτι να μου λέει! Μίλησα αμέσως με έναν – δύο φίλους, ψαγμένους γύρω από τα καλλιτεχνικά, τα προσβάσιμα και την αναπηρία και όλοι οι δρόμοι αμέσως άρχισαν να με οδηγούν στο… Δωμάτιο!

Μέχρι τις 28 Μάιου 2017, το «Δωμάτιο» ανοίγει την πόρτα του δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και θεατές όλων των κοινωνικών ομάδων, να συνυπάρξουν σε ένα χώρο κοινό. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα in situ, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Προσεγγίζουν ποικίλες θεματολογίες μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, video art, εγκαταστάσεις, μουσική, performance, θέατρο, αφήγηση, μόδα κ.α.. Σημαντικό να επισημανθεί η ιδιαιτερότητα του χώρου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και άτομα με αναπηρία. 124 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, συμμετέχουν με έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε 29 διαφορετικές ομαδικές συνθέσεις/εκθέσεις ανάλογα με τις θεματικές που προσεγγίζουν. Η εκάστοτε έκθεση διαρκεί μια ημέρα και το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε όλες τις εκθέσεις δωρεάν!

Η Θάλεια και η Χρυσάνθη ήταν δίπλα μου, και φτάσαμε το περασμένο Σαββάτο στις 8 το βράδυ στο «Δωμάτιο», για να το δω και εγώ…με άλλα μάτια!

Α ναι! Μαζί μας ήταν και η Νίκη, η οποία όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει σκύλος – οδηγός τυφλών και είναι κουτάβι που ανήκει στο Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Τι λέτε; Ναι, μα φυσικά μπήκε, από το «Δωμάτιο» δεν αποκλείεται κανείς!

Ο Βαγγέλης με τις φίλες του Χρυσάνθη και Θάλεια και τη Νίκη

«Το δωμάτιο άνοιξε τις πόρτες του στις 28 Απρίλη. Όταν έχουμε έκθεση φωτογραφίας, έχουμε προηγουμένως συνεργαστεί με γλύπτες ώστε να αποδοθούν κάποιες φωτογραφίες και ανάγλυφα, για να μπορείς να τις δεις με τα χέρια. Εν προκειμένω μας έχει βοηθήσει η γλύπτρια κα Γρηγορία Βρυττιά.

Όταν έχουμε παρουσίαση ενός βιβλίου ή παραμυθιού ή ένα θεατρικό, προσπαθούμε να έχουμε εθελοντές που διερμηνεύουν στη νοηματική. Και σήμερα που έχουμε χορευτική παράσταση από τη Δαγίπολη, μια ομάδα από χορευτές με και χωρίς αναπηρία, θα σου κάνω εγώ την ακουστική περιγραφή του δρώμενου», ξεκίνησε να μου εξηγεί ένας εκ των εμπνευστών αυτού του προσβάσιμου καλλιτεχνικού project, ο Γιώργος Κοντομηνάς.

ΧορευτικόΧορευτικό

Λόγω του ότι σε αυτό το καλλιτεχνικό - κοινωνικό project ο θεατής καλείται να βιώσει την Τέχνη ουσιαστικά και αναπόσπαστα, και λαμβάνοντας υπόψιν τον περιορισμένο χώρο και την τήρηση ασφαλείας των παρευρισκόμενων, η επίσκεψη στις εικαστικές εκθέσεις γίνεται από ολιγάριθμα γκρουπ και κατόπιν συγκεκριμένου ραντεβού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «Δωματίου».

Παράλληλα, πριν τη χορευτική παράσταση, πέτυχα έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου, με μοντέλο – πρωταγωνιστή τον γνωστό μας από το χώρο της αναπηρίας, Γιάννη Χαλδαίο.

Φωτογραφία του Γιάννη ΧαλδαίουΦωτογραφία του Γιάννη Χαλδαίου


Ο Χρήστος Ζήνας με ιντρίγκαρε και άγγιξα όλες τις ανάγλυφες απεικονίσεις των φωτογραφιών του! Καλά, δεν τις βρήκα και όλες τι δείχνουν, ρίξαμε και πολύ γέλιο με κάτι μαντεψιές μου! Αλλά αυτά, μόνο στο Δωμάτιο γίνονται!

Ο Βαγγέλης αγγίζει την ανάγλυφη απεικόνιση της φωτογραφίας (κοντινό στα χέρια)Ο Βαγγέλης αγγίζει την ανάγλυφη απεικόνιση της φωτογραφίας

Και φυσικά, έκανα και ένα πέρασμα από τη γωνιά της μόδας, εκείνο το βράδυ πέτυχα ρούχα by Στράτος και Ηλίας, με τα οποία είχε ντυθεί ο Γ. Χαλδαίος για τη φωτογράφιση Ζήνα.

Ο Βαγγέλης ακουμπάει τα ρούχα της παράστασης μαζί με το Χρήστο Ζήνα

Το «Δωμάτιο» είναι ένα περιβάλλον φορτισμένο με ετερόκλητα δεδομένα και δρώμενα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών. Στην επαφή δηλαδή με τον εαυτό μας αλλά και τη σύνδεση με τους άλλους.

Η είσοδος στο «Δωμάτιο» βασίζεται στη συμμετοχή μέσα από τη συλλογικότητα και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην υπόσταση της τέχνης. Η επίσκεψη στον χώρο αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αφού κάθε μέρα παρουσιάζονται διαφορετικά έργα και συνδυασμοί. Μέσα από το πρότζεκτ αυτό, τίθενται ερωτήματα για την κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου, τη συλλογικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα εν μέσω κρίσης κοινωνικής, πολιτικής, αλλά και αξιακής. Το «Δωμάτιο» στοχεύει σε μια διαφορετική εμπειρία για τον θεατή αλλά και τον καλλιτέχνη καθώς αυτοί οι δύο πόλοι θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν μέσα από τη συνύπαρξή τους στον χώρο της έκθεσης. Το «Δωμάτιο» είναι μια δημόσια εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν με το σώμα, το μυαλό, αλλά και το πνεύμα τους σε μια σειρά διαδραστικών έργων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Για το άγχος του Γιώργου Κοντομηνά δε θα σας πω, ήταν η πρώτη φορά που έκανε ακουστική περιγραφή δρώμενου σε τυφλό! Αλλά αν δε μου το έλεγε, δεν θα το καταλάβαινα!

Ο Γιώργος Κοντομηνάς περιγράφει στο Βαγγέλη την χορευτική παράστασηΟ Γιώργος Κοντομηνάς

Πέρασα πολύ ωραία και σας προτρέπω να πάτε –όχι μόνο μια μέρα- και να το στηρίξετε το Δωμάτιο! Και νιώθω ότι θέλω να πω ένα ειλικρινές Ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, στους εμπνευστές – διοργανωτές του Project:

Γιώργος Κοντομηνάς- Εικαστικός και video artist
Χρήστος Ζήνας - Φωτογράφος και video artist
Ευγενία Χρηστίδου - Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου  Παραπληγικών και της Θεατρικής ομάδας «Εκτός δρόμου»
Έλενα Φορνάρο - Multiartist
Νατάσσα Ηλιοπούλου - Ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων

Που είναι το Δωμάτιο;
Σολωμού 55 και 3ης Σεπτεμβρίου, Ομόνοια
Κρατήσεις θέσεων: domatioproject@gmail.com
Πληροφορίες: 6938634606

Δείτε περισσότερα στο

ΧορευτικόΧορευτικό

Ο Βαγγέλης σε δωμάτιοΟ Βαγγέλης με τον Χρήστο Ταμπαξή

όλο το επιτελείο του χορού


Η αφίσα του project

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.


Περισσότεροι από 1.200 ασθενείς βρίσκονται σε Λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ πάνω από 8 χρόνια είναι ο μέσος όρος αναμονής. Στη χώρα μας, ενώ το 2008 έγιναν 266 μεταμοσχεύσεις από θανόντα δότη, το 2009 έγιναν 163 και το 2015 μόλις 91.
Την Αιμ. Σταθάκου και Αλ. Καζαντζίδη.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας σκοτώνουν για πολλούς πάσχοντες την ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και είναι μία από τις δέκα τελευταίες χώρες του κόσμου. Περισσότεροι από 1.222 ασθενείς βρίσκονται στο Εθνικό Μητρώο Ληπτών Νεφρικού Μοσχεύματος και ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τα οκτώ χρόνια. Επίσης 1.408 ασθενείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ήπαρ και περίπου 35 ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση καρδιάς.

Ακόμα, όμως και όταν βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα, ο ασθενής πρέπει να περιμένει για να βρεθεί κρεβάτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 νεφροπαθείς είναι σε αναμονή στο νοσοκομείο «Λαϊκό», περιμένοντας να λάβουν νεφρό από ζώντα συγγενή τους, ωστόσο ο χρόνος αναμονής φτάνει τα δύο χρόνια γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο χειρουργικό κρεβάτι.

Αναμονή και Λοιμώξεις.

Ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γρηγόρης Λεοντόπουλος εξηγεί ότι το Κέντρο Μεταμόσχευσης στο «Λαϊκό» -όπως και τα υπόλοιπα κέντρα στα δημόσια νοσοκομεία- δεν διαθέτει δικά του χειρουργικά κρεβάτια και ο ασθενής πρέπει να περιμένει πότε θα υπάρξει διαθέσιμο χειρουργείο για να γίνει η μεταμόσχευση», επισημαίνει ο κ. Λεοντόπουλος και προσθέτει ότι «ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα δεν διαθέτουν δικές τους Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και απόρριψης των μοσχευμάτων. Για παράδειγμα, στη μεταμόσχευση ήπατος η θνησιμότητα φτάνει το 60%, όταν στο εξωτερικό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο», καταλήγει.

Στο σοβαρό θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς θερίζουν τα μικρόβια τους μεταμοσχευμένους ασθενείς με μοιραίες πολλές φορές συνέπειες. Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια ηπατομοσχευμένοι ασθενείς κόλλησαν επικίνδυνα μικρόβια και παρέμειναν τρεις μήνες στη ΜΕΘ». Ο κ. Καραγκιόζης επισημαίνει ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση ολόκληρο το σύστημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. «Στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία
τους».

Στη χώρα μας υπάρχουν σε λειτουργία σε δημόσια νοσοκομεία πέντε Μονάδες Μεταμόσχευσης Νεφρού, μία Μονάδα Μεταμόσχευσης Η πάτος στη Θεσσαλονίκη και μία Μονάδα Μεταμόσχευσης Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Πριν από μερικά χρόνια διακόπηκαν οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στη χώρα μας και οι ασθενείς πρέπει πλέον να μεταβούν στο εξωτερικό.


Ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Οι δυσλειτουργίες του συστήματος μεταμοσχεύσεων έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περσινή χρονιά 54 ασθενείς έλαβαν έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτή η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ την τελευταία τετραετία ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία επταετία ήταν η χειρότερη στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας καθώς καταγράφηκε μεγάλη πτώση στον αριθμό τους λόγω ελλείψεως  μοσχευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2008 έγιναν 266 μεταμοσχεύσεις από θανόντα δότη, το 2009 έγιναν 163 και το 2015 μόλις 91. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει μια ανοδική τάση στην προσφορά οργάνων που δίνει χαραμάδα ελπίδας στους ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, το πρώτο τετράμηνο αυτού του χρόνου ο αριθμός των δοτών έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης εξηγεί ότι «έχει κινητοποιηθεί η κοινότητα των νέων  εντατικολόγων που πλέον συνειδητοποιούν ότι μέσα στη δουλειά τους είναι η προσπάθεια να εξασφαλίσουν όργανα για μεταμόσχευση. Σε αυτό συνέβαλε η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας, καθώς και των φορέων, όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Ωνάση που διοργάνωσε σεμινάρια. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα έχουν πλέον γεράσει, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού τους έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ όσοι έχουν απομείνει λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα», καταλήγει ο κ. Καραμπίνης.

Οι μαρτυρίες των ασθενών.

Ο Πέτρος Κακολύρης έκανε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από οκτώ χρόνια. «Το πρόβλημά μου ήταν εκ γενετής, ωστόσο το διαπίστωσα σε έναν τυχαίο καρδιολογικό έλεγχο όταν ήμουν φοιτητής», λέει και επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η κατάστασή του παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση, μέχρι που πλέον η μοναδική του ελπίδα ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς. Ο κ. Κακολύρης μιλά με ευγνωμοσύνη για τους συγγενείς του δότη που μέσα από τον πόνο τους είχαν το μεγαλείο ψυχής να δώσουν ζωή σε συνανθρώπους τους. «Στο στήθος μου χτυπά η καρδιά ενός 27χρονου αγοριού από την Πελοπόννησο, που έχασε άδικα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα», μας λέει συγκινημένος. «Το άτυχο αυτό αγόρι έδωσε ζωή όχι μόνο σε εμένα, αλλά σε τουλάχιστον άλλους δέκα ασθενείς που πήραν τα όργανά του», καταλήγει.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στο 30%-50% των περιπτώσεων εγκεφαλικών θανάτων η οικογένεια αρνείται τη δωρεά των οργάνων. Στο 45%των περιπτώσεων η αιτία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πρόθεση να δωρίσει τα όργανά του.

Η Ελένη Σαμιωτάκη περιμένει εδώ και οκτώ χρόνια για να βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα νεφρού. Κάθε μέρα που περνάει ελπίζει ότι θα ακούσει το νέο που θα της αλλάξει τη ζωή.

«Είναι πολύ δύσκολη η ζωή μου ως αιμοκαθαιρούμενης. Δεν έχω τη δυνατότητα να δουλέψω, συντηρούμαι αναγκαστικά από την οικογένειά μου και νιώθω ότι καθημερινά ανεβαίνω έναν γολγοθά. Παίρνω καθημερινά οκτώ φάρμακα, τα οποία πρέπει να πληρώσω από την αναπηρική σύνταξή μου. Βλέπω συνέχεια ασθενείς σαν εμένα να πεθαίνουν στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Φοβάμαι ότι και  εγώ δεν θα προλάβω. Κάνω έκκληση στους συνανθρώπους μου να υπερβούν τον πόνο τους για τον άνθρωπό τους που χάθηκε και να σώσουν τις ζωές μας. Θα τον δουν να συνεχίζει να ζει μέσα από εμάς».

Ο Σταύρος Δημητριάδης υπήρξε τυχερός. Έπειτα από έξι χρόνια αναμονής βρέθηκε το πολύτιμο μόσχευμα νεφρού και έκανε τη μεταμόσχευση. «Νιώθω ότι είμαι ευλογημένος. Πρόσφατα γνώρισα μια νεαρή κοπέλα που περιμένει 13 χρόνια και προσπαθεί να διατηρήσει τις ελπίδες της. Τα βράδια της Κυριακής έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου ως ο εφιάλτης της εβδομάδας, γιατί μεσολαβούσαν δύο ημέρες χωρίς να έχω κάνει αιμοκάθαρση. Σφάδαζα από τους πόνους και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Κλείνω οκτώ χρόνια με το νέο μου νεφρό και κάθε χρόνος που περνάει τον γιορτάζω σαν να έχω γενέθλια. Όταν έκανα τη μεταμόσχευση, ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα».

Πηγή: Εφημερίδα «Real news» 


Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΜΙΑ "ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ" ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ!

Μαθήτριες με σελίδες braille


Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου επισκέφθηκαν ο ΣΚΕΠ και ο Βαγγέλης Αυγουλάς το πρωί της Πέμπτης 4 Μάιου, για να συναντήσουν 40 μαθητές και μαθήτριες της Β’ Δημοτικού και να μιλήσουν για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

«Για μένα «βλέπω» σημαίνει Αγγίζω κάτι να δω πώς είναι, ακούω κάτι που το βλέπετε και μου το περιγράφετε, μυρίζω ή δοκιμάζω κάτι», ξεκίνησε ο νεαρός δικηγόρος να εξηγεί με απλά λόγια στα παιδιά, πως μπορεί να  σου τύχει ένα πρόβλημα που φαντάζει βουνό, αλλά παρ’ όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται, αρκεί να θέλεις!

Τι και αν υπάρχουν τα φυσικά εμπόδια, όπως ένα μικρό προαύλιο για 263 παιδιά ή η ανύπαρκτη αίθουσα εκδηλώσεων;

Ο Βαγγέλης και η Ειρήνη μιλούν στα παιδιάΟ Βαγγέλης δείχνει το λευκό μπαστούνι στα παιδιά

Πρόκειται για ένα Δημοτικό Σχολείο, δημόσιο,  στου οποίου τη διδασκαλία, ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι έχουν επιλέξει να εντάξουν πολλές βιωματικές δράσεις αλλά και επισκέψεις και συνεργασίες με φορείς και κοινωνικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε τα παιδιά να μη μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά να μπορούν να αλληλεπιδρούν με κάθε τι το «διαφορετικό» και στην πράξη!

Τα παιδιά έκαναν πολύ εύστοχες ερωτήσεις στο Βαγγέλη Αυγουλά παρά το μικρό της ηλικίας τους, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στην αφή της γραφής Braille των τυφλών και στην ιστορία της ανακάλυψης και διάδοσης της, καθώς και στον τρόπο που ένας τυφλός ντύνεται, μαγειρεύει, κινείται μόνος του στο δρόμο και αναγνωρίζει τα χρήματα!

Η μια διδακτική ώρα υπερκαλύφθηκε από το ενδιαφέρον των παιδιών, ενώ τα συμπεράσματα της συζήτησης μάθαμε ήδη ότι μεταφέρθηκαν σε πολλά σπίτια και συζητήθηκαν το βράδυ με τους γονείς και τα αδέλφια των παιδιών, κάτι που μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια και ελπίδα για το μέλλον!

Αξίζει να παρακολουθήσετε τις όμορφες δραστηριότητες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, στο επίσημο ιστολόγιο τους, πατώντας εδώ: 


Ο Βαγγέλης περπατάει με το λευκό μπαστούνι ανάμεσα στα παιδιά

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Στον ιντερνετικό αέρα βρίσκεται από χθες το www.autismap.gr, μια εφαρμογή που παρουσιάζει τις δομές ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που εξυπηρετούν άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στην Ελλάδα. Με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα βρει «καρφιτσωμένες» στον διαδραστικό χάρτη τις δομές ανά κατηγορία και με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή.
Το www.autismap.gr είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού Προγράμματος «Διαθέσιμοι Πόροι για άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα», το οποίο εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.

Για την υλοποίηση του www.autismap.gr αναζητήθηκαν στο Διαδίκτυο και χαρτογραφήθηκαν πανελλαδικά περισσότερες από 3.500 δομές παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, ενώ στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με καθεμία δομή αναδείχθηκε πως σχεδόν οι μισές από αυτές (1.603) εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

«Το όραμα για τη δημιουργία του www.autismap.gr ξεκίνησε από την ανάγκη ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ατόμων με ΔΑΦ στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις διαφορετικές και μεταβαλλόμενες, στη διάρκεια της ζωής, ανάγκες τους» δήλωσε η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Νικολέττα Μαυροειδή.

Μ.ΚΑΛ.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή» 


"ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ"-ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Σάκης ΡουβάςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη


Από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική και από τα Αρσάκεια, ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της προέδρου του «Robert F. Kennedy Human Rights», Kerry Kennedy, η ελληνική έκδοση του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Επίσης, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επιμέλεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το πρωί της Δευτέρας (24/04/2017), η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, σε εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, του πολιτικού και του διπλωματικού κόσμου, καθώς και σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Κερυ ΚέννεντιΟ καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο πρώην πρωθυπουργός, κύριος Λουκάς Παπαδήμος


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, το μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο με την τεράστια αναλλοίωτη και αδιάκοπη παράδοση όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, υπήρξε η πατρίδα της δημοκρατίας και υπέρμαχος των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης και της ελευθερίας. Νιώθουμε μεγάλη την κληρονομιά και ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε ως λαός να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ίδρυμά μας μέσα από τη σύμπραξη με το “Robert F. Kennedy Human Rights” οραματίζεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτό. Και μάλιστα σε μια εποχή που παρά το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα, ο κόσμος μας συνεχίζει να μαστίζεται από τη βία και την αδικία και εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας να υποφέρουν... Νιώθω βαθιά συγκίνηση που η Ελλάδα και η νέα γενιά της πατρίδας μας γίνονται από φέτος αποδέκτες της σπουδαίας δουλειάς που έχει επιτευχθεί από το Kέντρο "Robert F. Kennedy Human Rights" και μας τιμά το γεγονός ότι αυτό εμπιστεύτηκε το Ίδρυμά μας για να το προωθήσει στα ελληνικά σχολεία...».

Από την πλευρά της, η κυρία Κerry Kennedy μίλησε για το πώς αντλούν έμπνευση από τις ζωές των αγωνιστών όσοι το διδάσκονται, καθώς και για το πόσο «άλλαξαν» οι άνθρωποι που το διδάχτηκαν στις διάφορες χώρες που εφαρμόστηκε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει τη διαφορά ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως τελικά οι "αλλαγές" γίνονται από ανθρώπους όπως εσείς κι εγώ. Με φόβους, ελπίδες και όνειρα σαν τα δικά μας. Αν μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μάθημα στους νέους θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους δείχνουμε το σωστό μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον. (...) Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που αυτό το Πρόγραμμα έφτασε στο λίκνο της Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Χάρη στη σκληρή δουλειά της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η Ελλάδα σήμερα επενδύει στα παιδιά της».

ο κος Άδωνις Γεωργιάδης, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κος Τέρενς Κουίκ, η κυρία Kerry Kennedy, ο πρώην πρωθυπουργός, κύριος Λουκάς Παπαδήμος και ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΤο κοινό της εκδήλωσης

Αμέσως μετά ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Ελληνικού Προγράμματος έκανε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού βιβλίου «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». «Το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό απόκτημα, διότι κομίζει στα σχολεία "το μέγιστον μάθημα", την αξία τής ανθρώπινης ύπαρξης και το μήνυμα του αγώνα προς υπεράσπιση όλων των μορφών της: υπεράσπιση της ελευθερίας του ανθρώπου ─όλων των ανθρώπων όπου γης─, υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της ζωής, της μόρφωσης, της ισότητας, της δικαιοσύνης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπινιώτης. Κλείνοντας την ομιλία του, με την ιδιότητα του προέδρου των Αρσακείων Σχολείων δήλωσε: «Εμείς θα εφαρμόσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του "Ιδρύματος Κέννεντυ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" στα Αρσάκεια Σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τιράνων (στην Αλβανία) σε στενή συνεργασία με το "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", ώστε να συμβάλουμε κι εμείς στην αξιοποίηση του δικού σας οράματος, το οποίο αγκάλιασε ενεργά η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη, διευθύντρια του CNN GREECE.

Μήνυμα εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου μετέφερε στην εκδήλωση ο κύριος Χρήστος Μηλιώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές δεν θα περιοριστούν να μάθουν ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και πώς να τα διεκδικούν και να τα υπερασπίζονται. Ο ρόλος τους σχολείου και των νέων είναι σημαντικός». Απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: « Σας ευχαριστούμε που προσφέρετε στην εκπαίδευση».

Μετά την εκδήλωση η κυρία Kennedy και η κυρία Βαρδινογιάννη μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ένα αντίτυπο του ελληνικού εκπαιδευτικού βιβλίου «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» και συζήτησαν μαζί του για την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία της Αττικής.

Ο κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος συναντήθηκε με την κυρία Kerry Kennedy και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε την συνεργασία του Ιδρύματος «Ρόμπερτ Φ. Κένεντι» με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ως προς την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, συνεχάρη την κυρία Kennedy για το έργο που έχει επιτελέσει το ίδρυμα, όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς και την παρότρυνε να βοηθήσει ώστε ο κοινός μας πολιτισμός, ο πολιτισμός της Δύσης να αποκτήσει πάλι τη λάμψη που είχε και πρέπει να έχει, για να μπορέσει να συμβάλει μέσα από τον διάλογο των πολιτισμών στην ειρήνη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, περιλαμβάνοντας κείμενα 9 διεθνών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο Μοχάμεντ Γιουνούς. Από την Ελλάδα, έχει επιλεγεί κείμενο του Γιώργου Σεφέρη για τη γλώσσα και την ανθρωπιά.

Για το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική πρακτική μίλησαν στους Έλληνες καθηγητές η κυρία Kerry Kennedy και η κυρία Karen Robinson, η επικεφαλής εκπαίδευσης του «Robert F. Kennedy Human Rights». Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ρόδη Κράτσα, μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η κυρία Kerry Kennedy, η σύζυγός του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

H σύζυγός του Αμερικανού Πρέσβη, κυρία Μary Pyatt και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο μπάνερ της εκδήλωσης