meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΙΕΚ ΑΚΜΗ!

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά

Με περίπου 70 σπουδάστριες και σπουδαστές των τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας του ΙΕΚ Ακμή, συνομίλησε το πρωί της 24ης Μάιου 2017 στην Αθήνα, ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς με τους σχεδόν συνομήλικους του σπουδαστές, συζήτησαν επί δύο ώρες για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής ενός νέου με αναπηρία όρασης.

Τη συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια του ΙΕΚ κα Ευαγγελία Κέντρου.

Ιδιαιτέρως στάθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης του θεσμού της πρώιμης παρέμβασης υπό κρατική μέριμνα στην Ελλάδα, δηλαδή της δωρεάν διεπιστημονικής υποστήριξης ενός παιδιού ηλικίας 0-5 ετών το οποίο έχει κάποια αναπηρία, αλλά και της οικογένειας του.

«Όσο αυτός ο θεσμός δεν αναπτύσσεται –όπως σοφά συμβαίνει στο εξωτερικό-, όλο το βάρος θα πέφτει ξαφνικά όταν το παιδί αγγίζει τα 5 έτη του, στο θεσμό της εκπαίδευσης και αυτό συχνά πυροδοτεί, στις περιπτώσεις των παιδιών με αναπηρίες, την ομαλή σχολική τους ενσωμάτωση στα κοινά σχολεία», σημείωσε μεταξύ άλλων εξηγώντας το πρόβλημα ο κ. Αυγουλάς.

Οι  σπουδαστές έδωσαν επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που εκείνοι, ως επιστήμονες, θα πρέπει να παρουσιάζουν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας θεραπείας ή την αρνητική πορεία της υγείας σε έναν ασθενή και την οικογένεια του, αιτίες που συχνά μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν κάποια αναπηρία.


Στο τέλος της υψηλού επιπέδου συζήτησης και των πολλών ερωτήσεων, ακολούθησε επίδειξη και βιωματικές ασκήσεις στις σωστές τεχνικές συνοδείας ανθρώπων με προβλήματα όρασης από βλέποντες οδηγούς.

Ο Βαγγέλης δείχνει ασκήσεις συνοδείας με φοιτήτριαΟ Βαγγέλης δείχνει ασκήσεις συνοδείας με φοιτήτρια

Οι φοιτητές κάνουν βιωματικόοι φοιτητές με σελίδες braille





Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Νίκο ΣαράντηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς

Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και την εταιρεία "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ" στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι εγκαταστάσεις του Πάρκου, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, πλημμύρισαν από νωρίς με μαθητές σχολείων.

Η Γιορτή ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα με θεματικά δρώμενα. Στις 8 έγινε η βράβευση των μαθητών των σχολικών τμημάτων που πρώτευσαν στον «Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης», που διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

κατασκευή με παιδικά πλαστικά παιχνίδιαδραστηριότητες παιδιών


Το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλη συναυλία των ONIRAMA.

Στην Γιορτή Ανακύκλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη,  η Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Καίτη Τζιτζικώστα και ο Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Το event για το κλείσιμο της εκδήλωσης παρουσίασε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής κ. Θέμης Γεωργαντάς.


Ο Γιάννης Τσιρώνης Η Όλγα Κεφαλογιάννη



Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Θέμης Γεωργαντάς

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ" Η' ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΡΥΦΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ;

Τραμπ και Ερντογαν


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ιούνιος 2017 και επιτρέψτε μου την έκφραση της «ταπεινής» μου γνώμης ότι σήμερα, δυο είναι οι πιο αντιπαθείς πολιτικοί ηγέτες  για τους Ευρωπαίους – και τους Έλληνες φυσικά-  : Ο Τούρκος «σουλτάνος»  Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με τα λόγια τους, τις δηλώσεις τους, τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, τη δημοσιοποίηση προθέσεών τους  σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο έχουν – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- κατορθώσει να γίνουν  από αντιπαθείς μέχρι και απωθητικοί ηγέτες. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν τα πάνε καθόλου καλά και μεταξύ τους.

Ο ήδη «απωθητικός» για τους περισσότερους- Τράμπ, μέσα σε μόλις μία μέρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Ηγέτες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, ακόμα και συνεργάτες του, βάλλουν  κατά της απόφασης του, προβληματίζονται και σε συνδυασμό με τι συμπεριφορά του.

Κι όσο για τον «γείτονα» Ερντογάν, ξέφυγε πλέον από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο , τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές μέσα στην Τουρκία και τα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει στην περιοχή υπονομεύοντας - συνειδητά πλέον- τις διαδικασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και έφτασε στο σημείο να …. απειλεί τον Τραμπ και τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας :  «Προσέξτε γιατί θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Είναι πολλοί αυτοί  που θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία». Και αυτά είναι λόγια του. Εκτός κι αν η ουσία, «χάθηκε» στη μετάφραση.

Δεν είμαι – ούτε φιλοδοξώ να γίνω – γεωπολιτικός αναλυτής αλλά κι αν το ήθελα, θα μού χρειάζονταν αρκετά χρόνια μελέτης και ενασχόλησης ακόμα, ωστόσο  εκφράζω , με κάθε επιφύλαξη για γνώμη που απ΄ ότι διαβάζω και ακούω δεν είναι αποκλειστικά δική μου αλλά  ήδη εκδηλώνεται ως σαρωτική πεποίθηση σ΄ όλο τον κόσμο ως  ερωτήματα : «Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων μ αυτούς τους δυο; Πού το πάνε; Τι θέλουν να πετύχουν; Που βασίζονται; Μήπως θεωρούν ότι ασκούν  κάποιου είδους «ριζοσπαστική» επικοινωνιακή  πολιτική; Που θα φτάσουν;»

Κι αν ο Τραμπ, ως ηγέτης της θεωρούμενης ως μιάς από τις  Υπερδυνάμεις στον κόσμο που πριν καλά – καλά εκλεγεί έχει ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων εναντίον του στο εσωτερικό και το εξωτερικό,  δεν αποκλείεται να προσπαθεί νε επιβληθεί μέσα από ακραίες συμπεριφορές ώστε να αισθανθεί ασφαλέστερος στο εσωτερικό της αχανούς χώρας του, ο Εντογάν τι ρόλο μπορεί να παίζει;  Ιδίως με τις τελευταίες ΑΠΕΙΛΕΣ  κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της απόφασής του να ενισχύσει στρατιωτικά κουρδικές δυνάμεις; Βεβαίως η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο δεν πήγε καθόλου καλά ενώ οι τραμπούκοι της φρουράς του θεώρησαν την Ουάσιγκτον Κωνσταντινούπολη  και προσπάθησαν να επιβάλουν στην αμερικανική πρωτεύουσα το δικό τους «νόμο». Μα πού στο καλό μπορεί να βασίζεται ο Ερντογάν; Σε ποια υπόγεια συμφωνία; Σε ποια μυστική συνωμοσία;

Βεβαίως ο « μήνας του μέλιτος»  Τραμπ - Ερντογάν  φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του, ιδίως μετά την απόφαση Τραμπ να ενισχύσει στρατιωτικά κουρδικές δυνάμεις. Αλλά να …απειλεί ο Τούρκος  «σουλτάνος»  τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας  «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, θα πάμε μέχρι εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό και είχα πει ότι ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά. Πότε και πού; Μάλλον αυτό δεν θα το ανακοινώσουμε» . Κι αυτό, κατηγορώντας  τις ΗΠΑ ότι έχουν στόχο να διαμελίσουν την Τουρκία. Και προειδοποίησε: «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, θα πάμε μέχρι εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό και είχα πει ότι ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά. Πότε και πού; Μάλλον αυτό δεν θα το ανακοινώσουμε» είπε με νόημα διευκρινίζοντας: «Ποιος είναι ο σκοπός του να δίνουν άσυλο και βαρύ οπλισμό σε τρομοκρατικές ομάδες, που μπορούν να διαμορφώσουν έναν τεράστιο στρατό; Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά κανέναν. Όταν κοιτάμε στο παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε γιατί η μάχη μας απέναντι στην τρομοκρατία δεν καταλήγει εκεί που θέλουμε. Όταν ο ληστής είναι ακόμα μέσα στο σπίτι, η πόρτα δεν μπορεί να κλειδωθεί» λέει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο οποίος απείλησε  ότι «Από δω και στο εξής αν δούμε μικρές επιθέσεις να έρχονται από τη Συρία σε δικό μας έδαφος, δε θα κοιτάξουμε αριστερά ή δεξιά( δε θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν). Αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Γνωρίζουμε καλά τι κάνουν πίσω από την πλάτη μας, εκείνοι που χαμογελούν μπροστά μας».

Ως πολίτης που ενημερώνεται και σέβεται τον εαυτό του, ομολογώ ότι ανησυχώ. Λύσεις και θεωρίες και αναλύσεις δεν τολμώ να διατυπώσω και αφήνω τους ειδικότερους εμού να το πράξουν, τόσο για τον Ερντογάν όσο και για τον Τράμπ. Αλλά ανησυχώ και προβληματίζομαι. Βρίσκομαι, ζω, εξελίσσομαι σε μια χώρα που βρίσκεται «στη μέση» πάρα πολύ σοβαρών εξελίξεων. Και θέλω να ξέρω τι γίνεται τέλος πάντων. Τι πάει να κάνει ο Τραμπ; Με όλους θα συγκρουστεί;  Και ο Ερντογάν; Τι μπορεί να εννοεί;  Μέχρι ποίου σημείου μπορεί να φτάσει τέλος πάντων η τακτική της στρατηγικής, γεωπολιτικής επικοινωνίας; Διότι  «ατυχήματα», ενίοτε, συμβαίνουν. Και την πληρώνουν κυρίως αυτοί που βρίσκονται στη μέση.