meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΝΕΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"!


Το σκηνικό πλέον γνώριμο: τριπλή εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη στο Θέατρο Βράχων, τριπλό sold out και μόνιμη λατρεία του κόσμου στον καλλιτέχνη και στο συγκρότημά του!

Έτσι έγινε και φέτος, 12-14 Ιουνίου.

Μόνο που την Τρίτη το βράδυ στις 13 Ιουνίου, ο Γιάννης Χαρούλης υπενθύμισε με μια ακόμη παλικαρίσια πράξη του, ότι όσο ψηλά και αν φτάσεις, πρέπει να έχεις Καρδιά, Ψυχή και Αλληλεγγύη για να διατηρείσαι εκεί μόνιμα χάρη στην αγάπη του κόσμου!

ο Γιάννης Χαρούλης

60 φίλοι και μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ «Τυρταίος», ήταν δωρεάν προσκεκλημένοι του Γιάννη Χαρούλη στο Θέατρο Βράχων για να τον απολαύσουν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί, παραδοσιακούς και μοντέρνους σκοπούς!

Αθλητές με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, έγιναν θερμά δεχτοί από την Παραγωγή της συναυλίας, με τον Γιάννη Χαρούλη και τους συνεργάτες του να τους προσφέρουν επίσης ρακές και Κρητικά γλυκίσματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς!


Για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, είχαν κρατηθεί θέσεις στάθμευσης εντός του Θεάτρου, ενώ είχαν προβλεφθεί τουαλέτες ΑμεΑ και ειδικά διαμορφωμένος χώρος πλάι στη σκηνή, για ασφάλεια και εύκολη πρόσβαση.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι πριν 2 χρόνια, ο Γιάννης Χαρούλης είχε χαρίσει όλα τα έσοδα μιας συναυλίας του στο Θέατρο Βράχων, σε τρεις κοινωνικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, μεταξύ αυτών και ο Τυρταίος:

Δείτε παλαιότερο, σχετικό ρεπορτάζ εδώ:
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου των Παραολυμπιονικών, ευχαρίστησε τον Γιάννη Χαρούλη για τη ομαδική πρόσκληση, με τον Χανιώτη Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Βαγγέλη Αυγουλά να ανταλλάζει μαντινάδες μαζί του!

«Ζήσαμε όλοι απόψε μια μαγική βραδιά, γεμάτη αγάπη, σεβασμό, παλμό, συναίσθημα, ένταση και ενέργεια», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς.

Τέλος, από μικροφώνου ο Γιάννης Χαρούλης, όπως κάνει σε κάθε συναυλία του, παρότρυνε τους χιλιάδες θαυμαστές του κατά την έξοδό τους από το Θέατρο Βράχων εκείνο το βράδυ, να συλλέξουν όλα τα καπάκια που μπορούν, προκειμένου οι διοργανωτές να προβούν στην αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου!



Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΣΤΗΝ 25η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΥΦΛΩΝ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ


Στην εικοστή Πέμπτη Διαβαλκανική συνάντηση συλλόγων ατόμων με προβλήματα όρασης παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα 8-9  Ιουνίου 2017 στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, ενώ συμμετείχαν επίσης –εκτός από τους οικοδεσπότες- αντιπροσωπίες ατόμων με προβλήματα όρασης από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο και τη Μολδαβία. Φέτος απουσίαζαν από την ετησίως καθιερωμένη διάσκεψη η Κύπρος, τα Σκόπια και η Αλβανία.

Κατά την διήμερη συνάντηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω σύντομων αναφορών να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους όσον αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης στους βασικούς τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών παροχών κλπ., να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σχετικά με προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση διεξήχθη σχετικά με την ανεργία στο χώρο των ΑμεΑ ανά την Ευρώπη.





Ιδιαίτερες ήταν επίσης οι αναφορές στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω δραστηριοποίηση γυναικών με αναπηρία όρασης στους συλλόγους τυφλών, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Τυφλών εξελέγη Αντιπρόεδρος της συμμαχίας, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των βαλκανικών χωρών και το συντονισμό των δράσεων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών και τις υπόλοιπες αναπηρικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Απόλυτη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του Π.Σ.Τ. και της Ελλάδας, σε κάποιες προφορικές αναφορές ελάχιστων συμμετεχόντων περί «Μακεδονίας», με αποτέλεσμα η Διάσκεψη να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνή όρο FIROM και το Βαγγέλη Αυγουλά να διευκρινίζει σε όλους τους τόνους, την ιστορικά αδιαπραγμάτευτη Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε από το Τοπικό Πανεπιστήμιο με την κάλυψη αρκετών από τα έξοδα της και τον αρμόδιο Πρύτανη να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό στην έναρξη της διάσκεψης, η οποία παράλληλα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αδριανούπολης, με σχετικό χαιρετισμό να απευθύνεται την πρώτη μέρα και από το Δήμαρχο της πόλης.

Ιδιαιτέρως θετικά σχολιάστηκε από όλες τις αντιπροσωπίες η παρουσία του κ. Βαγγέλη Αυγουλά στη διαβαλκανική συνάντηση λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αφορμή για να διαπιστώσουν όλοι ομόφωνα την ανάγκη τα Διοικητικά Συμβούλια των αυτό-οργανωμένων συλλόγων διεκδίκησης να μπολιαστούν εκτός από εμπειρία και με την όρεξη και τον ενθουσιασμό των νέων για δουλειά και αγώνες.

Επίσης, ο νεαρός δικηγόρος παρουσίασε την πρότυπη για τις άλλες χώρες λειτουργία της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία ήταν και η αφορμή για να προγραμματιστεί διάσκεψη νέων με προβλήματα όρασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην πόλη  Ντριάνοβο της Βουλγαρίας, χώρα η οποία σε σχετικές εκλογές ανέλαβε ομόφωνα την προεδρία της διαβαλκανικής συμμαχίας συλλόγων τυφλών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τον κ. Αυγουλά συνόδευσε εθελοντικά στη διάσκεψη η σύμβουλος σταδιοδρομίας με εξειδίκευση στα ΑμεΑ κα Χρυσάνθη Γεωργαντά.


Ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Π.Σ.Τ. και Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Μαργιόλα, για κάθε θεσμική τοποθέτηση και για κάθε ζήτημα που προέκυπτε.

Τέλος, ομόφωνα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, δέχτηκαν όλες οι αντιπροσωπίες, την πρόσκληση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, να φιλοξενηθεί το 26ο BCC Meeting στην Αθήνα το 2018!



Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ "ΓΙΑΤΙ;" ΠΟΥ ΣΦΗΝΩΣΕ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ...


Πόρτα σχολείου


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Αισθάνομαι αδύναμος και αναποτελεσματικός αλλά κάθομαι να γράψω, γεμάτος οργή, θλίψη , απόγνωση και απογοήτευση. Χωρίς να ξέρω τι τελικά έγινε, ποιος τελικά ήταν υπεύθυνος ( ή αν θα θεωρηθεί υπεύθυνος),αν – και αυτό είναι σίγουρα το λιγότερο- αν η οικογένεια του αθώου θύματος δικαιούται κάποιας «αποζημίωσης», έστω κι αν η όποια αποζημίωση δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τον άδικο χαμό ενός παιδιού που βρήκε το θάνατο ενώ έπαιζε, επειδή κάποιος «μάγκας, καραμπουζουκλής και τσαμπουκαλής» πυροβολούσε στον αέρα για… διασκέδαση. Κάθομαι να γράψω γι αυτό το παρανοϊκό δυστύχημα στο Μενίδι που οδήγησε ένα παιδάκι στον τάφο , αφού προηγουμένως το είχαν πάει στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ την τρύπα πού τού είχε κάνει στο κεφαλάκι του ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ  που είχε βγει από την κάννη ενός όπλου – δεν ξέρω τι είδους -  που κρατούσε κάποιος  «άνθρωπος» που "διασκέδαζε" και πυροβολούσε για πλάκα, πανηγυρίζοντας – λένε οι πληροφορίες-  γιατί αφέθηκε ελεύτερη η κόρη  του «ανθρώπου» και δεν προφυλακίστηκε για κάποιο αδίκημα.

Κάθομαι να γράψω χωρίς να ξέρω ακόμη όλες τις λεπτομέρειες γι αυτή την τυχαία και άδικη πορεία μιας σφαίρας που ταξίδεψε στον ουρανό και μετά έπεσε, άδικα και τυχαία, 500 μέτρα μακριά, στο κεφάλι του παιδιού  που βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου του σε μια γιορτή για τη λήξη της σχολικής χρονιάς και του στέρησε, τυχαία και άδικα τη ζωή. Και δεν ξέρω αν – και πότε- θα μάθω την αλήθεια για το τυχαίο και άδικο περιστατικό και για την εξέλιξη αφού ο «άνθρωπος» που  πυροβόλησε άσκοπα, δεν σκόπευσε το 11χρονο παιδάκι αλλά τον ουρανό. Θα βρεθεί; Θα τιμωρηθεί; Με ποια κατηγορία; Για ποιαν αιτία; Για ποιο αδίκημα; Και τι Θα σημαίνει αυτή, η όποια τιμωρία; Θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη; Θα δώσει πίσω το παιδί στους γονείς του; Θα «τακτοποιεί» τα πράγματα για μια εξ αμελείας – αλλά με εγκληματικά αποτελέσματα-  ενέργεια ενός συνηθισμένου σε τέτοιες ενέργειες «ανθρώπου», μια ενέργεια που είναι έθιμο και καθεστώς σε πολλές περιοχές, ακόμα και στην πατρίδα μου, την Κρήτη και ουδέποτε υπήρξε  η οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία να καταργηθεί;

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται , διαβάζω ότι κάποιος παραδέχτηκε ότι εκείνη, την ίδια ώρα, πυροβολούσε με μια καραμπίνα πανηγυρίζοντας σ΄ ένα γλέντι αλλά έχουν βρεθεί και άλλοι κάλυκες και άλλα όπλα και αυτός αφέθηκε ελεύθερος ως αθώος και θα πρέπει να ταυτοποιηθεί το όπλο  από το οποίο έφυγε η φονική βολίδα που καρφώθηκε στο κρανίο του 11χρονου και χρειάστηκε ιατροδικαστής να κάνει ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ στο νεκρό παιδί για να ανακαλύψει τη σφαίρα μέσα στο κρανίο του… όλα αυτά τόσο παρανοϊκά, τόσο τραγικά, τόσο εγκληματικά τυχαία και τόσο άδικα.

Δεν το αντέχω να αισθάνομαι ότι ζώ σε μια κοινωνία που εξελίσσεται τόσο εγκληματικά τυχαία και τόσο τραγικά άδικα και δεν κάνω κι εγώ κάτι γι αυτό. Όχι να συλλυπηθώ τους γονείς. Όλη η Ελλάδα, παγωμένη τους συλλυπήθηκε. Όχι να πάω ν αφήσω ένα λουλούδι, συμβολικά, εκεί που χτυπήθηκε το 11χρονο αγόρι. Το έκανα αυτό. Χθες, στο μοιραίο για τον Μάριο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών...

Όχι να γράψω ένα άρθρο και μετά να τρέξω για να προλάβω την επόμενη δουλειά, την επόμενη υποχρέωσή μου όπως όλοι μας. Αλλά ΝΑ ΚΑΝΩ κάτι. Και μόνος μου δεν επαρκώ. Δεν είμαι ικανός. Δεν είμαι αρκετός. Χρειάζονται πολλοί, πάρα πολλοί σαν κι εμένα και μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι για να μπει ένα θεμέλιο ώστε η καθημερινότητά μας να μην εξαρτάται από τέτοια τυχαία και άδικα επεισόδια.

Χρειάζεται μια άμεση κινητοποίηση του πολίτη, ανεξαρτήτως κομματικών,  πολιτικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών  εξαρτήσεων. Μια άμεση κινητοποίηση των χιλιάδων αιρετών εκπροσώπων του λαού. Χρειάζεται κυβερνητική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται πάνω απ΄ όλα αποφασιστικότητα , ηθική και ευαισθησία.  Γιατί αν δεν γίνει τίποτα, αν το περιστατικό καταγραφεί ως «συμβάν» , αν ο ένοχος που τράβηξε τη συγκεκριμένη σκανδάλη του συγκεκριμένου όπλου τη συγκεκριμένη στιγμή  δεν τη «σκαπουλάρει» με «εξ αμελείας», τότε ποιος ξέρει σε ποιανού το παιδί θα καρφωθεί η επόμενη πανηγυριώτικη σφαίρα. Και η μεθεπόμενη. Και η  μεθεπόμενη. Και οι ευθύνες είναι ΟΛΩΝ μας.

Πόρτα σχολείου

Πόρτα σχολείου



Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ΚΩΦΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟ AMERICA'S GOT TALENT


Στα 18 της χρόνια έχασε την ακοή της, αλλά στα 29 της συνεχίζει να τραγουδάει χωρίς να χάνει τη δημιουργικότητα της.

Η Mandy Harvey έλαβε μέρος στα προκριματικά του America’s Got Talent όπου εμφανίστηκε τραγουδώντας το δικό της κομμάτι που έχει ονομάσει «Try». Η προσπάθειά της άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό, όχι λόγω του ότι είναι κωφή και δεν πτοείται προσπαθώντας να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, αλλά γιατί έχει μια πραγματικά ξεχωριστή χροιά.

Η Mandy ανέφερε στην κριτική επιτροπή πως τραγουδάει από τα τέσσερα της χρόνια. Στην εφηβεία της, άρχισε να χάνει την ακοή της εξ αιτίας μιας διαταραχής συνδετικού ιστού που αντιμετώπισε. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της, έβγαλε τα παπούτσια της για να μπορεί να νοιώθει τον ρυθμό και να κρατάει το μέτρο. Η ίδια είπε πως το "Try" είναι ένα κομμάτι που έγραψε "για να το ακούω και να θυμάμαι πως πάντα πρέπει να προσπαθώ και να μην τα παρατάω".

«Άφησα τη μουσική όταν έμεινα κωφή αλλά έπειτα κατάλαβα πως μπορώ να επιστρέψω στο τραγούδι με τη "μυϊκή" μνήμη του ρυθμού που έχω, χρησιμοποιώντας την όρασή μου και έχοντας εμπιστοσύνη στον τόνο της φωνής μου», πρόσθεσε.

Το standing ovation στο τέλος ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο όπως και η αντίδραση του Simon Cowell ο οποίος με το Golden Buzzer την έστειλε  κατευθείαν στα ημιτελικά.

Πλέον, θα συνεχίσει στην ημιτελική φάση μαζί με τη Sarah, τη διερμηνέα της στη νοηματική γλώσσα, ελπίζοντας πως θα καταφέρει τελικά να δισκογραφήσει τα δικά της κομμάτια.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ZKSWXzAnVe0.


ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΕΡΙΔΗ


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Εργάστηκα πάρα πολλά  χρόνια ΣΤΗΝ τηλεόραση και ΓΙΑ την τηλεόραση. Της χρωστάω πολλά.  Αλλά και την ξέρω καλά, όπως και τους ανθρώπους της. Όχι αυτούς τους περαστικούς μεροκαματιάρηδες –κυρίως καλλίγραμμα κοριτσάκια- που κάνουν και κάποιο «πέρασμα» επειδή  ταιριάζουν στις προδιαγραφές κάποιας περιστασιακής εκπομπής. Αναφέρομαι στους ανθρώπους  που ΔΟΥΛΕΨΑΝ επαγγελματικά στην τηλεόραση και παλιότερα – όταν υπήρχαν και αυστηροί κανόνες και ευδιάκριτοι στόχοι - και πιο πρόσφατα  που είχε ξεκινήσει η «Μάχη των Ποσοστών» τηλεθέασης.  Σήμερα, είμαι απλώς τηλεθεατής και οι «εγκέφαλοι» δεν μου κάνουν την τιμή ούτε τη γνώμη μου να ζητήσουν. Δεν με πειράζει καθόλου. Γιατί ΑΝ με ρωτούσαν , θα απαντούσα. Και οι απαντήσεις μου δεν θα τους άρεσαν. Κι αυτό, μπορεί να … έβλαπτε.

Σήμερα, διάβασα μια συνέντευξη ενός πολύ σοβαρού ανθρώπου που έχει κάνει την τιμή στην τηλεόραση να δουλέψει γι αυτήν: του Θοδωρή Αθερίδη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα. Ο οποίος με έναν ιδιαίτερα προσεκτικό, μετρημένο, μελετημένο τρόπο λέει την καταλυτική του γνώμη για το μέγα μπάχαλο , γνωρίζοντας πολύ καλά και «από μέσα» τι επικρατεί και καταφέρνει να πει καθαρά τη γνώμη του χωρίς να θίγει πρόσωπα και πράγματα

Προσέξτε  τρεις μόνο απαντήσεις του στη συνέντευξη που είδε το φως της  διαδικτυακής δημοσιότητας του KoolNews :

1. Σκέφτεστε να γράψετε σενάριο για τηλεοπτική σειρά;

«Στην τηλεόραση δεν μπορώ να γράψω, ο χρόνος που απαιτεί είναι πολύ μεγάλος, οπότε δεν θα μπορώ να κάνω θέατρο. Η τηλεόραση είναι μεγάλη καταπιόνα».

2. Η επιλογή τού να απέχετε από τη μικρή οθόνη, από που πηγάζει;

«Λείπω από την τηλεόραση αλλά όχι για μεγάλο διάστημα. Υπάρχει συρρίκνωση, δεν γίνονται πολλές δουλειές και ό,τι γίνεται δεν με αφορά. Περιμένω μία καλή πρόταση για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

3. Ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο «Survivor»

«Είναι ένα εξαιρετικό τηλεοπτικό προϊόν, μοναδικό θα έλεγα, καλά μελετημένο ως προς τη δομή του. Σαφέστατα, τα αγωνίσματα, η πείνα, το έπαθλο, η δημοφιλία προσελκύει το κοινό. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι μετά από κάτι τέτοιο, ας μην αναρωτιόμαστε γιατί ήταν γεμάτο το Κολοσσαίο».

Και δεν είναι μόνο ο Αθερίδης. Είναι πολλοί ακόμη σοβαροί, δημοφιλείς και ικανότατοι άνθρωποι του γενικότερου χώρου της αποκαλούμενης «show business» - όχι της δημοσιογραφίας ή της τηλεοπτικής διοίκησης, παραγωγής, σχεδιασμού και υλοποίησης που αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία- , που χωρίς να αποκηρύσσουν την τηλεόραση, την κατατάσσουν πλέον στις  δευτεροκλασάτες κατηγορίες απασχόλησης που δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι – ΣΗΜΕΡΑ- μαζί τους.

Θλίβομαι και πονάω.  Δυο γενιές – η δική μου και η επόμενη- πέρασαν απ΄ αυτό το χώρο και του προσέφεραν υπεύθυνα, μελετημένα και με αυτοθυσία τη μισή ζωή τους αλλά σήμερα, έξω από το «κύκλωμα», τηλεθεατές πλέον, που οι «υπεύθυνοι» τους βλέπουν και κάνουν ότι δεν τους γνωρίζουν,  βλέπουν στην Ελληνική τηλεόραση μόνο κανένα ματς ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες , τα αποτελέσματα των εκλογών, τα κατορθώματα του Τραμπ και τις άλλες ώρες, βλέπουν ταινίες στη NOVA  και ντοκυμαντέρ στο ΟΤΕ TV.

Κρίμα. Όχι για τις γενιές μας. Κρίμα για τους καναλάρχες  που δεν έχουν ιδέα τι προϊόντα εισπρακτικής τακτικής πλασάρουν στους τηλεθεατές και κρίμα για τις νέες γενιές που ντρέπονται να  πουν τη φράση « το είδα στην τηλεόραση».


Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΤΡΑΜΠ;

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Στις 9 Νοεμβρίου του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κερδίζοντας  μεγάλες  σε εκλέκτορες πολιτείες (Οχάιο, Φλόριντα,  Πεννσυλβάνια, Τέξας  και Ουισκόνσιν)που του έδωσαν 306 εκλέκτορες  . Τον ψήφισαν 61,201,031 Αμερικανοί που τον προτίμησαν από τη Χίλαρυ Κλίντον  η οποία παρά το ότι τελικά κέρδισε   περισσότερες ψήφους ( 62,523,126)  δεν εξελέγη γιατί οι πολιτείες τις οποίες κέρδισε, της «έδωσαν» μόλις  232 εκλέκτορες. Σήμερα τι λένε όλοι αυτοί; Αύριο τι θα λένε; Και τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να κάνει ο Τραμπ για να αντιστρέψει το εναντίον του κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί;

Δεν είμαι βέβαια ειδικός εκλογολόγος και τις μεγάλες, παγκόσμιες  εκλογικές αναμετρήσεις τις  παρακολουθώ  με  προσοχή μεν  αλλά όπως ακριβώς τις παρακολουθείτε κι εσείς. Ενθουσιασμένος  από το Αμερικανικό Εκλογικό σύστημα δεν είμαι,  πολύ λιγότερο από το εξάμηνο του Τραμπ αλλά είτε το σύστημα αυτό το θεωρείτε λάθος, είτε σωστό, αυτό είναι το συνταγματικά καθιερωμένο εκλογικό σύστημα που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό που δεν είναι συνταγματικά καθιερωμένο είναι το να μην μπορούν να αλλάξουν γνώμη  οι ψηφοφόροι , έξι μήνες  μετά τις εκλογές. Ο τρόπος λοιπόν που «πολιτεύτηκε» ο Τραμπ, η Δημόσια Εικόνα του, οι δηλώσεις και οι ενέργειές του,  κατάφεραν να τον διαβρώσουν τόσο πολύ μέσα σε έξι μήνες  ώστε σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που έγινε το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουνίου, πριν δηλαδή από την  κατάθεση του αποπεμφθέντος  από τον Τραμπ πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ  στην Γερουσία, μόλις το 38% των Αμερικανών φαίνεται να συνεχίζουν να αποδέχονται τον Τραμπ, έναντι  58% που τον αποδοκιμάζουν.

Προσέξτε: ΠΡΙΝ από την κατάθεση Κόμει στη Γερουσία. Αν η έρευνα είχε γίνει ΜΕΤΑ; Θα είχε επηρεάσει; Μα φυσικά, δεδομένου ότι ο Κόμει εξαπέλυσε νέες ευθείες βολές του κατά του  ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας  πως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος  που τον κάλεσε να σταματήσει μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας – μεταξύ άλλων- : «Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα».

Ο Κόμει  σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος.

Οι δηλώσεις αυτές, ιδίως τα περί «ψεμάτων» του Τραμπ , θα είχαν μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των υποστηρικτών του. Άλλωστε, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι έτσι κι αλλιώς,  η έρευνα που διεξάγεται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και η αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ που ακολούθησε, ήταν βασικά στοιχεία «διάβρωσης» του πολιτικού κεφαλαίου  του Αμερικανού προέδρου.

Και τι γίνεται τώρα;  Το βέβαιο είναι ότι Τραμπ θα συνεχίσουμε να  έχουμε γιατί τρόπος να «πέσει» εκλεγμένος πρόεδρος  δεν υπάρχει παρά μόνο αν αντιμετωπίσει  δικαστική δίωξη και τιμωρία. Όμως ο Τραμπ αναμένεται ν' αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που η υπόθεση της έρευνας γύρω από ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 εξακολουθήσει να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα στην Ουάσιγκτον. Την κακή ατμόσφαιρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την αντιστρέψει ο Τραμπ και ήδη ο Λευκός Οίκος επενδύει πολλά  σε πολιτικό επίπεδο στην άμεση προώθηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του νόμου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Από την άλλη μεριά, ο πυρήνας των υποστηρικτών του Τραμπ προετοιμάζεται για μία περίοδο πολιτικών συγκρούσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ομάδα πολιτικών υποστηρικτών του (Great America Alliance) διέθεσε την περασμένη εβδομάδα το ποσό των 400.000 δολαρίων για   πληρωμένες διαφημίσεις  με  επιθέσεις κατά του πρώην διευθυντή του FBI

Η  συγκεκριμένη διαφήμιση παρουσίαζε αρνητικά τον Κόμεϊ ως “έναν ακόμη άνθρωπο του πολιτικού συστήματος στην Ουάσιγκτον”, ενώ συμπεριελάμβανε εικόνες από επιθέσεις τζιχαντιστών, υπονοώντας ότι ο Κόμεϊ δεν είχε επικεντρωμένη την προσοχή του όσο θα έπρεπε στην προστασία των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι η κατάσταση γίνεται πολύ περισσότερο σοβαρή για τον πρόεδρο Τραμπ. Η έρευνα υπό τον Μιούλερ συνεχίζεται. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ακρόαση του Κόμεϊ θα ενσωματωθούν στην έρευνα. Κατά την άποψή μου, ο πρόεδρος εισέρχεται σε μία περίοδο αυξημένης πολιτικής αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Τζον Μπον καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Texas A&M.

Ο Λευκός Οίκος το ξέρει. Το επιτελείο του προέδρου το ξέρει. Τα Αμερικανικά ΜΜΕ το ξέρουν: Το καλοκαίρι που μας έρχεται ΔΕΝ θα είναι καθόλου καλό για τον Πρόεδρο. Το ερώτημα είναι: Αυτός το ξέρει;