meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ: ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΝΕΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Λίγα λόγια για εμάς…



       ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ
        Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ &  Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ  ΜΑΣ


Ήρθε η ώρα για παιχνίδι και γιατί όχι;… μετά από μια κουραστική γεμάτη εβδομάδα στο σχολείο όλοι μας χρειαζόμαστε χαλάρωση, γεμίζοντας ξανά τις μπαταρίες μας για την καινούργια εβδομάδα που έρχεται.... νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, κέφι, έμπνευση κι αγάπη για τα παιδιά, σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί σε ένα φιλόξενο, καλαίσθητο και προσβάσιμο χώρο, τα εργαστήριά μας που στεγάζονται στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Στόχος κοινός όλων των βιωματικών δράσεων του Κέντρου μας είναι η ενδυνάμωση, ο εμπλουτισμός του συναισθηματικού κόσμου και η ανάπτυξη ενσυναισθητικών δεξιοτήτων και όλων των ικανοτήτων που συνιστούν τη συναισθηματική νοημοσύνη με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι να γίνουν περισσότερο ικανοί  στη διαμόρφωση ενεργών αειφορικών στάσεων για τη ζωή, κατακτώντας και πραγματώνοντας στην πορεία το «ευ ζην». Με σεβασμό στο παιδί και πολλή αγάπη, δομήσαμε και υλοποιούμε/συντονίζουμε βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη των συναισθηματικών και των κοινωνικών δεξιοτήτων (life skills), τη διαχείριση των συναισθημάτων, την ενίσχυση της αυτοεικόνας, αλλά και τη βελτίωση της σχέσης γονέα – παιδιού και την ενδυνάμωση του γονικού ρόλου, μέσα από πλούσιο παιχνίδι και πολλή διασκέδαση!

Με το σύνθημα «ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ -ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ», Όλες μας οι δράσεις δημιουργούν ένα αυθεντικό πλαίσιο μάθησης για την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού και μεριμνούν για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης με τρόπο βιωματικό κι ευχάριστο. Με τη χρήση ασφαλούς, κατάλληλου κι εξειδικευμένου παιδαγωγικού υλικού και δραστηριότητες βασισμένες στο παιχνίδι, τη  μουσικοκινητική, τα εικαστικά, τη θεατρική τέχνη, την αφήγηση ιστοριών, τη δραματοποίηση παραμυθιών, τη δημιουργική γραφή και άλλες τεχνικές βιωματικής μάθησης, το παιδί αποκτά εφόδια όπως η υπομονή, η επιμονή, η κατανόηση του άλλου και του διαφορετικού, το σημαντικότερο όλων! - μαθαίνει να εκφράζεται, να γνωρίζει και να αγαπά τον ίδιο του τον εαυτό, να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να σχετίζεται και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους  δημιουργώντας φίλους καλούς και ξεχωριστούς!

Μότο μας είναι ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό και -σε στενή συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον και γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του -, σκοπός μας η ανάδειξη των δεξιοτήτων του, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κοινωνικοσυναισθηματική ενδυνάμωση στο ίδιο το παιδί.

Η παιδαγωγική ομάδα μας απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες άρτια παιδαγωγικά καταρτισμένους με διαρκή επιθυμία για περαιτέρω επιμόρφωση κι ενημέρωση σε θέματα των Επιστημών τηςΑγωγής!

Παρουσίαση ορισμένων βιωματικών εργαστηρίων του Κέντρου:

ΓΝΩΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ, ΧΑΡΑ …μέσα από τις Μελωδίες!: μουσικοπαιδαγωγικό εργαστήρι - χορός, τραγούδι ζωγραφιές προσφέρουν στην ομάδα μας χαμόγελα πολλά! Παιχνιδοτράγουδα από την Αφρική, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια σε συνδυασμό με πολυφωνικές ορχήστρες, μελωδικά όργανα και κρουστά...έρχονται να μας ταξιδέψουν πολύ μακριά!!

ΠαίΖΟΥΜΕ όλοι ΜΑΖΙ: ένα βιωματικό πρόγραμμα που στόχο έχει την κοινωνική ένταξη κι ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία..όλα αυτά μέχρι εδώ καλά....τα γέλια τα τραγούδια κι η χαρά θα έρθουν να ταράξουν τα νερά κι όλοι μαζί θα παίζουμε και θα τραγουδάμε δυνατά πως όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά!

Παραμύθια κι Ιστορίες: παιχνίδι και καλλιτεχνική έκφραση έρχονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους! Η  αυλαία ανοίγει, τα φώτα κλείνουν οι πρωταγωνιστές έτοιμοι κι η αυτοσχέδια ιστορία ξεκινά...και τότε αρχίζουν τα μαγικά!!...αλεπού και βάτραχος μαζί σε καλούν να παίξετε ως το πρωί και τους φίλους όλους τους επιθυμούν και την υπόκλιση σου στο τέλος με χαρά χειροκροτούν!

Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή....για περισσότερες πληροφορίες για εμάς επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.aeiferein.gr   ή απλά... ελάτε να γνωριστούμε από κοντά!!!

Σας περιμένουμε!!!
Παπακωνσταντίνου Κάτια Παιδαγωγός - Συντονίστρια
Υπεύθυνη οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων
Νάσος Βασιλειάδης: Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας- Συντονιστής Προγράμματος «Αυτός Είμαι Εγώ»!

Νικορέζου Βαγγελίτσa: Νηπιαγωγός- Συντονίστρια Προγράμματος «Παραμύθια κι Ιστορίες»
Στεργίου Μαρία: Φιλόλογος- Ειδικός Παιδαγωγός- Συντονίστρια Προγράμματος « ΠαίΖουμε όλοι Μαζί»

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Κέντρο σχεδιασμού αειφορικών δράσεων και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Εκπαίδευση & τον Πολιτισμό
Τηλ: 210 68 38 728 - 6943 175 605 - 
Instagram: @aeiferein

Διεύθυνση: ΟΑΚΑ, Κλειστό Κολυμβητήριο, Κηφισίας 37, Μαρούσι, 15123 (είσοδος Πύλη Δ, Σπ.Λούη)

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι για ακόμα μία χρονιά όλα τα προγράμματα μας έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας “e-yliko”.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΕΕΕΕΚ ΤΥΦΛΩΝ ΠΟΛΥΑΝΑΠΗΡΩΝ: 50 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΖΩΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το βοηθητικό προσωπικό του εεεεκ

Ένα σχολείο χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων. Αρκετές αίθουσες, πρακτικά μη χρησιμοποιήσιμες, αφού οδηγείσαι σε αυτές από κακοφτιαγμένα σκαλοπάτια, σε έναν πρώτο όροφο που το 60% του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου θέλει, αλλά λόγω ιδιαιτεροτήτων δε μπορεί να πάει.

Χρήσιμος –και πολλές φορές ακριβοπληρωμένος- εξοπλισμός, στοιβαγμένος στις αποθήκες, διότι δεν υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί υπέρ των παιδιών με αναπηρίες. Αναρρωτήριο δεν υπάρχει, γιατί δε χωρά. Ένα γραφείο ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού για ατομική συνεδρία, παραμένει πολυπόθητο αλλά χαρακτηρίζεται πολυτέλεια.

Η ανακατανομή αιθουσών συνολικά στο σχολικό συγκρότημα θα έλυνε πολλά προβλήματα, αλλά μάλλον κάτι «στεγανά» εκεί γύρω την εμποδίζουν…

Στοιβαγμένα πράγματα σε αίθουσες


Που γίνονται όλα αυτά; Κάπου στο Νομό Αττικής, στην Ελλάδα του 2017…

Και κόντρα σε όλα αυτά; Ο καθημερινός αγώνας και τα θετικά αποτελέσματα Διευθυντή, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού και περίπου 50 παλληκάρια ζωής που χαμογελούν παρά τις αντίξοες συνθήκες και μάχονται καθημερινά για την κοινωνική τους ένταξη και την εκπαιδευτική αξιοπρέπεια που δικαιούνται.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκα το «ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες» στο Αιγάλεω. Το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009-10 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για τέτοιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Απευθύνεται σε μαθητές από όλο το Ν. Αττικής και φέτος έχει περίπου 50 εγγεγραμμένους. Στο σχολείο λειτουργούν 3 εργαστηριακές ειδικότητες: χειροτεχνίας, αυτόνομης διαβίωσης και γεωπονίας (κηπουρικής).

Μίλησα με τους εκπαιδευτικούς και διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι αυτοί, παρά τα όποια καθημερινά προβλήματα και δυσλειτουργίες,  βρίσκονται με πολύ αγάπη κοντά στους μαθητές. Το σχολείο είναι αρκετά εξοπλισμένο έχοντας εξειδικευμένο υλικό και, σε σχέση με παρελθόντα έτη,  έχει αρκετούς εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων και ειδικό εκπαιδευτικό  αλλά και βοηθητικό προσωπικό. Όπως ενημερώθηκα από τον Διευθυντή κ. Αφουξενίδη,  ο Δήμος Αιγάλεω καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του σχολείου (αναλώσιμα κλπ) οι οποίες είναι ιδιαίτερες λόγω των αναπηριών στις οποίες απευθύνεται.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τους εκπαιδευτικούςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με το διευθυντή Δημήτρη Αφουξενίδη


Διαπίστωσα ότι στο σχολείο υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας στους χώρους αφού δεν υπάρχει ασανσέρ για πρόσβαση στον 1ο όροφο των μαθητών εκείνων που έχουν κινητικά προβλήματα και οι οποίοι αποτελούν όπως ενημερώθηκα το 40% περίπου του μαθητικού δυναμικού. Ο Δ/ντής με ενημέρωσε πώς έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες αλλά το θέμα σκοντάφτει στο γεγονός ότι το σχολικό αυτό συγκρότημα, το οποίο λειτουργεί από το 1984, δεν έχει ακόμη άδεια! Κάτι που προσπαθεί να διεκπεραιώσει η Δημοτική Αρχή εκτιμώντας πώς η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) θα την εκδώσει σύντομα. Το σχολικό συγκρότημα αυτό, εμβαδού περίπου 67 στρεμμάτων,  ήταν κάποτε του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου που ήταν από τα μεγαλύτερα σχολεία με περίπου 1700 μαθητές, ενώ σήμερα στεγάζονται εκεί εκτός του ΕΕΕΕΚ, το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο-Λύκειο, το 6ο Λύκειο ενώ το απόγευμα λειτουργεί το ΙΕΚ Αιγάλεω που είναι ίσως το μεγαλύτερο ΙΕΚ στη χώρα με περίπου 900 σπουδαστές. Σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες, σε ένα κουρασμένο κτιριακό συγκρότημα.

Τέλος, διαπίστωσα πώς οι ράμπες του σχολείου δεν είναι οι ενδεδειγμένες ενώ μία εξ αυτών έχει πολύ μεγάλη κλίση. Δηλαδή, κάποτε κάποιος πληρώθηκε από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για να κατασκευάσει και να παραδώσει ένα άρτιο σχολείο για παιδιά με αναπηρίες, και το παρέδωσε με άχρηστες ράμπες!

 Ο Δ/ντής με ενημέρωσε πώς θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό κάποιες παρεμβάσεις και προς τούτο αναμένεται να γίνει ένταξη σε εργολαβία.

αίθουσες δραστηριοτήτων


Όπως μου είπαν οι εκπαιδευτικοί σε ερωτήσεις που έκανα, όταν διαπίστωσα πώς στην ίδια αίθουσα βρίσκονταν περισσότεροι από ένας, το σχολείο δεν έχει τις αίθουσες που χρειάζεται και, αν και έχει το προσωπικό που χρειάζεται και μάλιστα φέτος πολύ νωρίς, λείπουν οι κατάλληλες αίθουσες για εργοθεραπευτή, νοσηλευτή (αναρρωτήριο), ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή όπως και ξεχωριστή αίθουσα μουσικής αλλά και γραφείο καθηγητών. Έτσι το προσωπικό του σχολείου χρησιμοποιεί τις λίγες αίθουσες που διαθέτει το σχολείο με παράλληλη χρήση έως και τεσσάρων εκπαιδευτικών ή/και ειδικού προσωπικού την ίδια ώρα. Πώς γίνεται, τόσα χρόνια,  αποτελεσματικό μάθημα σε τέτοιες συνθήκες και δεδομένων και των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών εκεί; Ρωτήστε κάποιον πιο αρμόδιο από μένα!

Τις λίγες ώρες που έμεινα στο σχολείο κατάλαβα ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν έναν αξιοθαύμαστο συντονισμό και συνεργάζονται πραγματικά άριστα, ενώ το κλίμα στο σχολείο μεταξύ όλων των εργαζομένων είναι εξαιρετικό. Πρόκειται για νέους ανθρώπους με όρεξη, αυξημένα προσόντα και κατάρτιση, αλλά πάνω απ’ όλα με αγάπη για τους μαθητές τους και γι’ αυτό που κάνουν.

Αν ήμουν ισχυρός, αρκετά τολμηρός, αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία, ΠΟΛΥ πιο πλούσιος και απίστευτα πιο αλαζόνας, θα διοργάνωνα μια "Ειδική" Γιορτή στο σχολείο. Θα καλούσα τις τηλεοράσεις, πενήντα βουλευτές όλων των κομμάτων με κλήρο, θα τους έκλεινα τα μάτια (εκτός του κυρίου Κουρουμπλή που δεν το χρειάζεται) , θα τους έδενα με ένα σχοινί το ένα πόδι με το άλλο και από το προαύλιο, θα τους έστελνα στον πρώτο όροφο και ο πρώτος που θα έφτανε, θα κέρδιζε μια υποτροφία στο σχολείο.

Αλλά δεν είμαι τίποτε απ΄ όλα αυτά. Άρα....

αίθουσες δραστηριοτήτων




Προαύλιος χώρος και κήπος ΕΕΕΕΚ


Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΞΑΡΑΚΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟ 10ο ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!

Ειρήνη Κοξαράκη

Guest εμφάνιση από την Ειρήνη Κοξαράκη στο 10ο Δείπνο Στο Σκοτάδι στο Χαϊδάρι στις 21/10/2017, για καλό σκοπό!

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια ενώνει τις δυνάμεις της με τους εθελοντές μουσικούς και με τους συντελεστές του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», στηρίζοντας την πρωτότυπη βιωματική εκδήλωση «Δείπνο Στο Σκοτάδι» η οποία συνδιοργανώνεται από τη Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, υπέρ των αναπήρων παιδιών των ναυτικών και του Σωματείου «Αργώ».

Η Ειρήνη Κοξαράκη, μόλις ανάψουν τα φώτα, θα χαρίσει κάποια τραγούδια της στους παρευρισκόμενους, ξεκινώντας έτσι το party που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της κοινωνικής αυτής εκδήλωσης.

Το «Με Άλλα Μάτια» και ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ευχαριστούν την Ειρήνη Κοξαράκη για την εθελοντική της συνεισφορά και δημοσιεύουν λίγα λόγια για να τη γνωρίσετε καλύτερα:

Η Ειρήνη Κοξαράκη χαράζει πλέον την προσωπική της πορεία στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού.

Σε ηλικία εφτά ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, θεωρητικών και κλασικού τραγουδιού  στο «Εθνικό Ωδείο». Ακολούθησε σπουδές στο σύγχρονο τραγούδι στο Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών» όπου και το 2012 πήρε το πτυχίο της.

Ψάχνοντας τη μουσική της ταυτότητα, περιπλανήθηκε σε διάφορα μουσικά σχήματα από το 2007 έως το 2009, καταλήγοντας σε μία μόνιμη συνεργασία που κράτησε έξι χρόνια (2009 έως 2015),  με το μουσικοσυνθέτη Νίκο Γουργιώτη.

Το 2016 δημιούργησε το δικό της μουσικό σύνολο.

Η Ειρήνη και η μπάντα της παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια από την ελληνική ρόκ-έντεχνη σκηνή διασκευασμένα πάνω στο μουσικό της χαρακτήρα καθώς και τραγούδια από την πρώτη προσωπική της δουλειά.

Οι μουσικοί που τη συνοδεύουν:
Στέλιος Τσάκας: Πιάνο/ Πλήκτρα/ Ακορντεόν/ Ακουστική Κιθάρα/ Φωνητικά
Ιάσονας Θεόδωρος Μαυρογεώργος: Ακουστική, Ηλεκτρική Κιθάρα
Κώστας Στάικος: Σαξόφωνο (Soprano/ Alto/ Tenor)/ Φλάουτο/ Κλαρινέτο/ Φωνητικά
Γιώργος Πολίτης: Ηλεκτρικό Μπάσο/ Φωνητικά
Richard Φώτης Κοκαβέσης: Τύμπανα/ Τρομπέτα/ Φωνητικά

Επιμέλεια προγράμματος/ Ενορχηστρώσεις:
Richard Φώτης Κοκαβέσης

Σκηνοθεσία
Ελένη Κορακάκη

Βρείτε την Ειρήνη Κοξαράκη στο Facebook:

Ακούστε ένα δείγμα της δουλειάς της Ειρήνης Κοξαράκη εδώ:

Ειρήνη Κοξαράκη

Ειρήνη Κοξαράκη




ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΓΗΠΕΔΟ;

αμαξίδια σε γήπεδο

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα προβλήματα που συναντούν οι  ποδοσφαιρόφιλοι με αναπηρίες που επιχειρούν να φτάσουν στα γήπεδα της Superleague με το αμαξίδιό τους, κοιτάζει τι συμβαίνει στην Αγγλία, και ζητεί συγνώμη από τους ανθρώπους που άργησε τόσο πολύ να θίξει ένα τόσο  σοβαρό ζήτημα.
Βασίλης Σαμπράκος.

Τις προάλλες έτυχε να πέσω σε ένα δημοσίευμα, το οποίο αφορούσε το ποστάρισμα μιας μητέρας στο facebook σχετικά με την κακή εμπειρία που είχε η κόρη της, η Μυρτώ Κοτρώτσου, στο ΟΑΚΑ, στο οποίο βρέθηκε για να παρακολουθήσει, στις 26 του περασμένου Ιουλίου, το ΑΕΚ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η μητέρα της, “ο χώρος που προβλεπόταν για τα ΑμεΑ ήταν ένας απομακρυσμένος χώρος, όπου ούτε ο αέρας δεν έφτανε. Δεν υπήρχε χώρος για τους συνοδούς, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν με παγάκια να ανακουφίσουν τους ανθρώπους τους”. “Αναγκαστικά βάλαμε οξυγόνο στη Μυρτώ”,έγραψε στο facebook, ποστάροντας φωτογραφίες, από τις οποίες καταλαβαίνεις ότι και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Αν αυτό συμβαίνει σήμερα στο ΟΑΚΑ, την έδρα Superleague με τις  περισσότερες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες (σύμφωνα με τις προδιαγραφές, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50 ανθρώπους μαζί με τους  συνοδούς τους), τι θα συμβαίνει στα υπόλοιπα γήπεδα; αναρωτήθηκα. Και την ίδια στιγμή ντράπηκα για λογαριασμό μας, εδώ στο gazzetta, που δεν έχουμε φροντίσει να δώσουμε την απαιτούμενη σημασία σε αυτό το θέμα. Τα ερεθίσματα τα έχουμε λάβει από συμβάντα σαν αυτό της Μυρτούς, ή με ενέργειες σαν αυτή στην οποία προχώρησαν πολύ πρόσφατα, πριν από περίπου 10 ημέρες, φίλοι του Παναθηναϊκού που είναι άτομα με αναπηρία και αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύνδεσμο ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους “μετά από αρκετά προβλήματα που έχουμε συναντήσει στα γήπεδα”, όπως έγραψαν στην πρώτη ανακοίνωσή τους. Και πώς να μην έχουν συναντήσει προβλήματα όταν η Λεωφόρος “στα χαρτιά” διαθέτει 10 θέσεις αλλά στην πραγματικότητα δύναται να φιλοξενήσει σε ανθρώπινες συνθήκες το πολύ τρεις ανθρώπους, στη θύρα των επισήμων, διότι οι υπόλοιπες (7) θέσεις είναι στη θύρα 14 και δεν προσφέρουν ανθρώπινη εμπειρία επειδή οι συνθήκες και η  ορατότητα είναι κακές;

Λίγο καλύτερη είναι, σύμφωνα με τις περιγραφές, η κατάσταση στην – επίσης παλιά – Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ τοποθετεί τους περίπου 10 τακτικούς θαμώνες των αγώνων του, που είναι άτομα με αναπηρία, μπροστά από την θύρα 7, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι τοποθετούνται ουσιαστικά πίσω από μια εστία και βρίσκονται στο ύψος του αγωνιστικού χώρου. Όταν παρουσιάζονται περισσότεροι από δέκα, ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να εξυπηρετήσει έως και δεκατέσσερις επιβαίνοντες σε αμαξίδια τοποθετώντας τους σε άλλα σημεία του γηπέδου, ακόμη και στις σουίτες, αφού το γήπεδο δεν δίνει δυνατότητα για αύξηση της χωρητικότητας, θέμα πάντως που παραμένει προς διερεύνηση από τα στελέχη της ΠΑΕ.

Ο Ολυμπιακός έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει το καινούργιο γήπεδό του. Διαθέτει περί τις 40 θέσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία και τους συνοδούς του, τους διαθέτει τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να κλείνουν θέση, εκδίδει ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερώνει όταν οι θέσεις εξαντλούνται ώστε να μην ταλαιπωρούνται άδικα όσοι επιθυμούν να βρεθούν στο γήπεδο και δεν έχουν κάνει προηγουμένως κράτηση θέσης, και έχει δώσει δυνατότητα πρόσβασης σε δύο κυλικεία προκειμένου αυτοί να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εξυπηρέτησή τους. Για τους μικρότερους συλλόγους δεν βρήκα νόημα να αναζητήσω πληροφορίες. Δεν ήθελα να νιώσω χειρότερα.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι ελληνικό. Μόνο που στην “προχωρημένη” και πιο “πολιτισμένη” Ευρώπη οι άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν τα γήπεδα με αμαξίδια δεν βρίσκουν χώρο για άλλο λόγο: επειδή οι σύλλογοι – εταιρείες τον κρατούν για να τον μοσχοπουλούν. Ένα λεπτομερέστατο ρεπορτάζ της Telegraph στις 18 Σεπτεμβρίου από τον εξαιρετικό Jeremy Wilson αποκάλυψε ότι η Premier League έχει απειλήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, οι οποίες δεν έχουν συμμορφωθεί παρά τα τελεσίγραφα που έχουν πάρει από την διοργανώτρια προκειμένου να αυξήσουν την χωρητικότητα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στα γήπεδά τους, με τιμωρία αλλά και διαπόμπευση. Στο ίδιο, άκρως κατατοπιστικό ρεπορτάζ αποδεικνυόταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχει βάλει η Premier League, και αυτό συμβαίνει είτε λόγω παλαιότητας της έδρας τους είτε λόγω έλλειψης μέριμνας παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου.

Οι Άγγλοι δίνουν πολύ περισσότερο χώρο στα άτομα με αμαξίδια συγκριτικά με τους Έλληνες. Η κύρια διαφορά μας με τους Άγγλους όμως δεν είναι αυτή• είναι που ξέρεις ότι εκεί είναι ζήτημα χρόνου να λυθεί το πρόβλημα ή τουλάχιστον να βελτιωθούν θεαματικά οι συνθήκες για τα άτομα με αναπηρίες, ενώ εδώ ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν και ως θεατές ποδοσφαίρου παραμελημένοι, για να μην πω παραπεταμένοι. Είναι ότι εκεί, στην Αγγλία, η Premier League ήδη επιβάλει ποινές, που είναι πρόστιμα, με προοπτική να φτάσει ακόμη και σε ποινή διεξαγωγής αγώνα μπροστά σε άδειες κερκίδες ή και αφαίρεση βαθμών.

Στην Αγγλία, οι ποδοσφαιρόφιλοι που επισκέπτονται το Stamford Bridge με αμαξίδια παραπονιούνται για την έλλειψη ορατότητας, αλλά ξέρουν ή πράγματι μπορούν να ελπίζουν ότι η Τσέλσι θα λύσει αυτό το πρόβλημα όταν μετακομίσει, όπως το έλυσε η Λίβερπουλ όταν ανακαίνισε το Αnfield, όπως το λύνει η Τότεναμ στο νέο της γήπεδο, όπως το έλυσε η Άρσεναλ, όπως το έλυσε η Σίτι. Η Γιουνάιτεντ, που δεν το λύνει, μολονότι είχε δεσμευτεί ότι θα το πράξει, και τώρα ζητεί παράταση χρόνου μέχρι το 2020 δέχεται ήδη κοινωνική, όχι μόνο ποδοσφαιρική, κριτική και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βελτιώσει τις συνθήκες.

Και η Superleague τι κάνει; Φυσικά δεν έχει ορίσει μίνιμουμ θέσεων σε καμία από τις έδρες διεξαγωγής των αγώνων της, δηλαδή δεν έχει λειτουργήσει σαν την Premier League θεσπίζοντας κριτήρια σχετικά με την χωρητικότητα κάθε γηπέδου. Έχει μιμηθεί την UEFA, η οποία στην οδηγία της περιγράφει αόριστα ότι “σε κάθε γήπεδο πρέπει να υπάρχει χώρος φιλοξενίας ατόμων με αναπηρίες που φτάνουν στο γήπεδο με αμαξίδια και συνοδό” και  έχει γράψει το ίδιο στην προκήρυξη του πρωταθλήματος. Μέσω του κανονισμού ασφαλείας και γηπέδων επιβάλει στις ΠΑΕ να μεριμνούν προκειμένου να υπάρχει τρόπος πρόσβασης αυτών των ανθρώπων στον διαμορφωμένο για αυτούς χώρο. Αυτά. Και τέλος.

Δεν θυμάμαι ποτέ να είδα τη Superleague να κάνει το ελάχιστο, δηλαδή να προσκαλεί όλους τους ποδοσφαιρόφιλους με αναπηρίες, που επισκέπτονται με το αμαξίδιό τους τα γήπεδά της, για να τους ακούσει, να τους δώσει σημασία, προκειμένου να τους δείξει ότι δεν τους αφήνει στο περιθώριο και ότι έχει την διάθεση να τους φέρει πιο κοντά στο γήπεδο και κυρίως να τους διευκολύνει τη γηπεδική ζωή τους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνουν τα παλιά γήπεδα που χρησιμοποιεί. Δεν έχει γίνει ούτε αυτό. Ούτε μια πράξη συμβολική.

Νιώθω πάρα πολύ άσχημα και ζητώ συγγνώμη από όλους αυτούς τους ποδοσφαιρόφιλους που θίγω για πρώτη φορά σε κείμενό μου το συγκεκριμένο θέμα. Και φυσικά υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουμε, τόσο εγώ όσο και το gazzetta.



Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

"ΑΡΓΩ": ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο διευθυντής κ. Παπασωτηρίου με τη δωρεά

Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες «Η ΑΡΓΩ», είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό (αριθμός απόφασης ΚΠ 182684/18.9.87) που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με νοητική αναπηρία, διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και λοιπές αναπηρίες όπου συνυπάρχει η νοητική.

Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων ανάπηρων παιδιών, συζύγους ναυτικών. Διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, επτά αιρετά ανά τριετία μέλη (γονείς παιδιών με αναπηρίες) και δύο διορισμένα (ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

Στεγάζεται σε κτήριο παραχωρημένο από το Δήμο Πειραιά, κατασκευής 1898, το οποίο συντηρείται, επισκευάζεται και αναλόγως διαμορφώνεται για την κάλυψη των αναγκών των εξυπηρετούμενων, από ιδίους πόρους του Σωματείου και δωρεές.

Κύριος σκοπός του Φορέα είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση (επ' αόριστο) νέων με νοητική αναπηρία, που ανήκουν - κατά προτεραιότητα - σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών, ωστόσο προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες παιδιά, ασφαλισμένων άλλων ταμείων.

Το «Με Άλλα Μάτια» είχε αναδείξει  και παλαιότερα τις δράσεις και τις ανάγκες του Σωματείου, ενώ ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και με τη θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το Δ.Σ. και το επιστημονικό προσωπικό του φορέα. Γι’ αυτό οι εθελοντική ομάδα του 10ου Δείπνου Στο Σκοτάδι, που θα γίνει στην Αθήνα στις 21/10ου, αποφάσισε ομόφωνα να διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης προς ενίσχυση του αγώνα των ναυτικών γονέων που έχουμε παιδιά με αναπηρίες.

Μέσω του 10ου Δείπνου Στο Σκοτάδι και του meallamatia.blogspot.com, η εταιρεία ζυμαρικών Barilla γνώρισε την «Αργώ» και δώρισε 288 κιλά ζυμαρικά στο οικοτροφείο του φορέα, καλύπτοντας ανάγκες πολλών μηνών για τη σίτιση των ωφελούμενων!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με δωρεά



Σήμερα, υπό ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, λειτουργούν από την Αργώ τρεις Δομές - Υπηρεσίες σε δύο κτήρια:

1. Tο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στον Πειραιά, (δυναμικότητας 58 ατόμων) το οποίο σήμερα φιλοξενεί 57 νέους/νέες, στην πλειονότητα τους παιδιά ναυτικών, αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπαιδευόμενοι κατανέμονται σε επτά τμήματα, ανάλογα με το νοητικό τους επίπεδο. Στο καθένα από αυτά τμήματα υπάρχουν δύο εκπαιδευτές, ειδικότητας παιδαγωγού, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου πλαισιωμένοι από τεχνικούς για τα δύο εργαστήρια, το ξυλουργικό και αυτό της γενικής χειροτεχνίας.

2.  Το Οικοτροφείο και Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, στα
Καλύβια Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων στο Οικοτροφείο
ανέρχεται σε 20 και για το Κέντρο Διημέρευσης σε 10.

ΣΗΜ. Το κτήριο κατασκευάστηκε εξολοκλήρου με την αξιοποίηση δωρεών ιδιωτών.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του Σωματείου στο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό του Σωματείου «Η ΑΡΓΩ», ανέρχεται στα 52 άτομα και αποτελείται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, βοηθούς παιδαγωγού, εργοθεραπευτές, γυμναστές, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικούς εργαστηρίων, επιμελητές κλπ.
Εργαζόμενοι στον Πειραιά: 27
Εργαζόμενοι στα Καλύβια Αττικής: 25

ΔΡΑΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
·         Εκπαίδευση ενηλίκων με Νοητική Υστέρηση ή/και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.
·  Φιλοξενία ατόμων με Νοητική αναπηρία ή/και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. (Οικοτροφείο)
·         Βελτίωση - συντήρηση Δεξιοτήτων Καθημερινής Ζωής.
·         Κοινωνικοποίηση.
·         Άθληση - εκγύμναση.
·         Συμβουλευτική οικογένειας.
·         Ιατρική παρακολούθηση εκπαιδευόμενου. 
·         Ιατρικός προληπτικός έλεγχος
·         Αναψυχή - ψυχαγωγία.
·         Συνεργασία με συναφείς Φορείς.
·         Συνεργασία με Σχολεία Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
·         Ευρωπαϊκές Συμπράξεις.
·         Επαγγελματική Κατάρτιση ΑμεΑ.
·         Δράσεις ενημέρωσης.
·         Συμμετοχή σε δίκτυα και ημερίδες.  
·         Μπαζάρ.
·         Εκπαίδευση προσωπικού.
·         Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
        

Ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΥΔΕΠ Αττικής, στα πλαίσια της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», η υλοποίηση απογευματινού προγράμματος διημέρευσης σε 25 νέους ωφελούμενους, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020, Τίτλος Υποέργου: «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ αναπηρία ή/και ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» (με κωδικό ΟΠΣ 5002482 και αριθμό απόφασης έγκρισης 3926/18-04-2017)

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και έχει διάρκεια 36 μήνες.

Για να μάθετε περισσότερα και για να υποστηρίξετε την Αργώ, επισκεφθείτε το

δραστηριότητες παιδιών

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον διευθυντή του Συλλόγου κ. Παπασωτηρίου και την Πρόεδρο κα Παπαστελιανού.